Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 08:55
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου 2022
Πολιτισμός

Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές

Off

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι μία από τις ευρύτερα εορταζόμενες συμμετοχικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη.

Το κεντρικό θέμα εορτασμού για το 2022, η «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», καλεί με το βλέμμα στο μέλλον τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια εποχή που εξελίσσεται ραγδαία η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πλέον πραγματικότητα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει και τη φετινή χρονιά στον εορτασμό του θεσμού και διοργανώνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες θα διεξαχθούν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας ως εξής:

• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στα χρόνια που το νερό λεγόταν ύδωρ», απευθυνόμενο σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (9:00-10:30 και 11:00-12:30). Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων θα γίνει κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

• Κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας (facebook, youtube) ενός ενημερωτικού βίντεο με θέμα τον Άραχθο.

• Ημερίδα με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά. Τα καινοτόμα προγράμματα της ΕΦΑ Άρτας». Μέσα από ολιγόλεπτες ανακοινώσεις, θα παρουσιασθούν τα έργα καινοτομίας που υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και εξειδικευμένους στις νέες τεχνολογίες φορείς, με σκοπό να γίνει κατανοητή η συμβολή της τεχνολογίας στην προστασία και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόγραμμα ημερίδας:

– 19:00-19:20: Εναρκτήρια ομιλία, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

– 19:20-19:40: «Το ερευνητικό πρόγραμμα Αποικία και η συμβολή του στη μελέτη της πληθυσμιακής ανασύστασης της αρχαίας Αμβρακίας στο πλαίσιο του κορινθιακού αποικισμού»

Δήμητρα Παπακώστα, αρχαιολόγος ΕΦΑ Άρτας

(συνεργαζόμενοι φορείς: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας / ΙΜΒΒ, Εταιρεία Tetragon).

– 19:40–20:00: «Οι προηγμένες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στην υπηρεσία του πολιτισμού. Το πρόγραμμα Inspire»

Θεοφανώ Παπαβασιλείου, αρχαιολόγος – Ιωάννης Παπαλέξης, πολιτικός μηχανικός ΕΦΑ Άρτας

(συνεργαζόμενοι φορείς: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών / MSS-NDE, Εταιρεία LIKNO Software).

-20:00-20:20: «Bessarion: Βυζαντινός ηλεκτρονικός φορητός λόγιος– Αυτόματη ανάλυση, μεταγραφή και μετάφραση επιγραφών»

Πηνελόπη Κίτσιου, αρχαιολόγος -συντηρήτρια ΕΦΑ Άρτας (συνεργαζόμενοι φορείς: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Εταιρεία Comitech Α.Ε.).

-20:20-20:40: «Voeska: Μία σύγχρονη ψηφιακή προσέγγιση στην τεκμηρίωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος στην Άρτα»

Λαμπρινή Παπαστράτου, αρχαιολόγος ΕΦΑ Άρτας

(συνεργαζόμενοι φορείς: Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά / ΙΕΛ Ξάνθης, Εταιρεία Terracom).

Συζήτηση

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στο βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ