Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 03:44
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτεμβρίου 2022
Αποχρώσεις

Αλλαγές πολιτικού μοντέλου και τρόπου ζωή

Off

Το καλοκαίρι μου έκανε εντύπωση στην αγορά ένα αντιφατικό φαινόμενο. Οι πόρτες αρκετών καταστημάτων ήταν ανοιχτές, ενώ μέσα, μόλις πέρναγες, ο κλιματισμός δούλευε στο φουλ και σε έπιανε το κύμα του ψύχους. Οπότε ο κρύος αέρας έβγαινε από την πόρτα. Ήδη είχε ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας όπως και για το υπέρμετρο κόστος των λογαριασμών.

Ο κλιματισμός δεν είναι πολυτέλεια και για ένα κατάστημα είναι τμήμα της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πελάτη που προφανώς δεν μπορεί να ψωνίσει μέσα στον ιδρώτα. Αλλά και η πόρτα πρέπει να μένει ανοιχτή όπως και τα φώτα ώστε να είναι εμφανές ότι το κατάστημα λειτουργεί και υποδέχεται κόσμο. Αυτή είναι μία αντίφαση. Που λύνεται μόνο με το να μάθουμε όλοι μας να κλείνουμε την πόρτα, για όσο διάστημα θα χρειαστεί, ίσως και για πάντα, μέχρι να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση, αλλά και με το βλέμμα στην Κλιματική Κρίση.

Αυτό που μας λένε τέτοια παραδείγματα, είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Και όχι να προσαρμοστούμε γενικώς, όπως θέλει η υπουργική ρήση. Χρειαζόμαστε σχέδιο, μέτρα, πολιτικές που να εξοικονομούν ενέργεια, αλλά κυρίως πρέπει να βρούμε τρόπους ζωής, ατομικής και συλλογικής, που να αλλάζουν και το επίπεδο της ζωής μας.

Γιατί αφενός πρέπει να πειστούμε ότι το περιβάλλον απαιτεί άλλους, πιο ριζικούς κύκλους μέτρων ώστε να είναι βιώσιμο το μοντέλο ανάπτυξής μας, και αφετέρου, γιατί δεν υπάρχουν μόνο εμείς πάνω σε αυτή τη χώρα και τον πλανήτη συνολικά ώστε να σκεφτόμαστε μόνο τις ατομικές ανάγκες μας.

Ειδικά στην Ελλάδα αυτή η μεταβολή είναι πιο δύσκολη γιατί το Δημόσιο δεν έχει οργανωμένο τρόπο αντιμετώπισης των κρίσεων, αλλά και οι πολίτες, ως ιδιώτες δεν είναι εκπαιδευμένοι στη συλλογική απάντηση στα προβλήματα. Είμαστε πάνω από μία δεκαετία σε κατάσταση κρίσης και θα έπρεπε να είχαμε καταλάβει ότι απαιτούνται βαθύτερες αλλαγές αν θέλουμε να έχουμε μέλλον.

 

Να μην πέσουν όλα στην ατομική ευθύνη

Η ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών, λόγω και της πίεσης που ασκούσε η πανδημία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τόσο η ψηφιοποίηση αρχείων και στοιχείων που απαιτούνται στις συναλλαγές όσο και οι αυξημένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως, κάνουν πολύ πιο απλή τη ζωή του πολίτη, αλλά και του Δημοσίου.

Υπάρχουν ακόμα εστίες καθυστέρησης κυρίως εκεί που απαιτείται η ταυτοποίηση του πολίτη και η εγγύηση ότι είναι αυτός που λέει. Και υπάρχει και ένα ζήτημα εκπαίδευσης των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες, κάτι που θα πρέπει να αποτελεί μέριμνα Δημοσίου και ιδιωτικών εταιριών και τραπεζών.

Και ίσως να πρέπει να γίνει κι ένα βήμα πίσω στο θέμα της ατομικής ευθύνης, με την οποία όλες οι ευθύνες πέφτουν πάνω στον πολίτη ώστε να γίνουν όλα σωστά, Η ενίσχυση των τηλεφωνικών κέντρων και η εναλλακτική παροχή βοήθειας (τηλεδιάσκεψη, ηλεκτρονικοί «βοηθοί» κλπ) είναι προς αυτήν την κατεύθυνση και το βήμα που χρειάζεται σε αυτή τη φάση.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ