Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως και αναμενόταν άλλωστε, με διαφορετικές προσεγγίσεις από τα πολιτικά κόμματα μπήκε η ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου και το πλαίσιο των νέων μέτρων και εξαγγελιών για τη στήριξη των πολιτών ενόψει της νέας οικονομικής κρίσης και του δύσκολου χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας.
Ήδη αμέσως μετά την ομιλία του οκ Μητσοτάκη εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αιχμές για την παροχολογία και την επιδοματική πολιτική, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως ήταν ο ίδιος που κατήγγειλε την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματική πολιτική.
Από τα πλέον ενδιαφέροντα πάντως σε πολιτικό επίπεδο από τις εξαγγελίες και την ομιλία του Πρωθυπουργού, η δημόσια δέσμευσή του, ότι δε θα προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος άλλωστε δεν έχει εφαρμοστεί κιόλας, επενδύοντας και προσδοκώντας, όπως ανέφερε, στην ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού για μία δεύτερη κυβερνητική θητεία.
Η Μ. Κεφάλα
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τόνισε, ότι μια σειρά μέτρων είναι άμεσα εφαρμόσιμα και κάποια άλλα θα εφαρμοστούν από το επόμενο έτος, δίνοντας ανάσα και πραγματική βοήθεια στους πολίτες ώστε να αντιμετωπίσουν την πολυποίκιλη κρίση.
«Θεωρούμε, ότι και οι νέες φοροελαφρύνσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και οι άλλες ανακοινώσεις θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση των πολιτών από το κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Το ίδιο σημαντική και η παρέμβαση για τη στεγαστική πολιτική. Ο Πρωθυπουργός ήταν και παραμένει ένας θεσμικός πολιτικός, γι’ αυτό και επανέλαβε, ότι δε θα μπει στη διαδικασία να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τη δεύτερη Κυριακή, έναν νόμο άλλωστε που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Αντιθέτως, είμαστε βέβαιοι, ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, τη δεύτερη ευκαιρία από τον ελληνικό λαό για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, το οποίο υλοποιείται μάλιστα σε μία περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα ζητήσουμε ισχυρή λαϊκή εντολή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να αποκτήσει σταθερή Κυβέρνηση σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον», ανέφερε η κα Κεφάλα.
Η Μερ. Τζούφη
Για την «τελευταία προσπάθεια πριν την αποχώρηση» από τη διακυβέρνηση της χώρας, έκανε λόγο η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μερ. Τζούφη, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
«Με ειρωνικό τρόπο αντιμετώπιζε ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ τη χορήγηση της 13ης σύνταξης επί ΣΥΡΙΖΑ, όμως ακολουθεί ο ίδιος το μοντέλο της επιδοματικής πολιτικής. Δεν έκανε καμία αναφορά στην αύξηση του βασικού μισθού, στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, παρεμβάσεις που από μόνες τους μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της ακρίβειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμες προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Υπάρχει όμως και μία ανοιχτή θρυαλλίδα, που είναι το ζήτημα των υποκλοπών που είναι ένα τεράστιο ζήτημα δημοκρατίας και ηθικής τάξης, για το οποίο η Κυβέρνηση δεν απαντά. Είναι επιτακτική ανάγκη να πάμε σε εκλογές για να φύγει η χειρότερη Κυβέρνηση της χώρας, μετά τη μεταπολίτευση», σημείωσε η κα Τζούφη.
Το ΚΚΕ
Ο Γ. Πρέντζας από το ΚΚΕ Ιωαννίνων σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού τόνισε πως εκείνο που θα πρέπει να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός είναι πως δε μπορεί να τα βγάλει πέρα με τη λογική των pass και των voucher. «Δε γίνεται να ζήσουμε άλλο έτσι γιατί αυτό δεν αξίζει σε κανέναν. Ό,τι συμβαίνει δεν είναι μία φυσική συνέπεια, αλλά το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Αυτόν το χειμώνα δε θα χάσουμε όλοι. Κάποιοι ήδη πλουτίζουν και οι χαμένοι θα πρέπει να διεκδικήσουμε συλλογικά αυτό που μας ανήκει.
Ο κ. Μητσοτάκης δίνει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας σε αυτούς που κερδίζουν και πλουτίζουν από την υπερφορολόγησή μας και μέσω αυτής, επιστρέφει ένα μικρό μέρος ως αντίμετρα», σημείωσε ο κ. Πρέντζας.
Το νέο επίδομα θέρμανσης και η επιταγή ακρίβειας
Την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες.
Αναλυτικά τι ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.
• Επίδομα Θέρμανσης: Αυξάνεται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι το εισόδημα για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί. Το ποσό βάσης για την υπολογισμό με βάση της βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι. Διπλάσιο θα είναι το επίδομα για τους δικαιούχους που θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο και θα αλλάξουν. Επίσης θα έρχεται οριζόντια μείωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.
• Επιταγή ακρίβειας: Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δικαιούχοι είναι 1 εκατ. συνταξιούχοι, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο, 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ και 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμΕΑ. Επιπλέον, 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών/ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση. Συνολικά, δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.
• Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Αυξάνεται κατά 200.000 ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος με συνολικό επιπλέον κόστος 140 εκατ.
• Επιδότηση Αγροτών: Αφορά 250.000 αγρότες ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους λιπασμάτων. Το κονδύλι ανέρχεται στα 60 εκατ.
• Επιδότηση Κτηνοτρόφων: Αφορά 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, με συνολικό κόστος 89 εκατ. ευρώ.
• Μειωμένος ΦΠΑ: Επεκτείνεται έως το Ιούνιο του 2023, ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
• Φωτοβολταϊκά: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο.
• Οικοδομή ΦΠΑ: Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024
• Κατώτατος μισθός: Νέα ή 3η στην σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου του 2023. Εφαρμογή από τον Μάιο.
• Μονιμοποίηση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο της μονιμοποίησης των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα 2,3 εκατ. εργαζομένων.
• Εισφορά Αλληλεγγύης: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο θα περιλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
• Τέλος Επιτηδεύματος: Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως, που αυξάνουν το μέσο όρο πλήρους απασχόλησης εργαζομένων κατά ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο.
• Συμβάσεις: Όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων που συνάφθηκαν πριν την 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.
• Επίδομα μητρότητας: Επέκταση επιδόματος μητρότητας από 6 σε 9 μήνες από το 2023.
• Εισφορά: Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.
• Ένοπλες Δυνάμεις: Αμεση διευθέτηση, μέρους των πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Μισθολόγιο ΕΣΥ: Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης.
• Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων: Αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.
• Συντάξεις: Αύξηση κύριων συντάξεων το 2013. Αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.
• Φοιτητικό επίδομα: Αυξάνεται από τα 1.000 το φοιτητικό επίδομα στέγασης στα 1.500 ευρώ.
• Στέγη: Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
16 Νοεμβρίου 2024 -
19 Σεπτεμβρίου 2024 Με όπλα την έρευνα και τις διεθνείς συνεργασίες
-
18 Σεπτεμβρίου 2024 Πρώτες αντιδράσεις στα μέτρα για τον τουρισμό
-
17 Σεπτεμβρίου 2024 «Καίνε» οικονομικά και έλλειψη προσωπικού
-
17 Σεπτεμβρίου 2024 ΣΤΗ ΔΕΘ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ Ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών
-
14 Σεπτεμβρίου 2024 Για ζητήματα της Πρέβεζας στον Πρωθυπουργό ο Σπυρ. Κυριάκης
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.572)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος