Οι διαστάσεις επιδημίας τις οποίες έχει προσλάβει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και στην Ελλάδα, μετά την εξάπλωσή του σε χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, θα βρεθούν στο επίκεντρο της 25ης επιστημονικής εκδήλωσης παιδιατρικής, που οργανώνεται από τον Τομέα Υγείας του παιδιού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση έχει καταστεί πλέον θεσμός και απευθύνεται στους μάχιμους παιδιάτρους – ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, αφού η θεματολογία διευρύνεται διαρκώς και σκοπός των διοργανωτών είναι να επιμορφώσουν τον ιατρικό κόσμο σε επίκαιρα παιδιατρικά θέματα.
Ένα από τα αυτά που έρχονται με ένταση το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι και η εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, μέσα από μία ακατανόητη και επιστημονικώς αβάσιμη επιχειρηματολογία, η οποία παραδόξως, κερδίζει έδαφος και συναντά πολλούς υποστηρικτές.
Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που δεν ακολουθούν συνειδητά το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, γεγονός που επί του παρόντος μπορεί να μη φαίνεται, πως προκαλεί κάποια σημαντικά προβλήματα, αυτά όμως είναι βέβαιο, ότι θα προκύψουν και για τα μη εμβολιασμένα άτομα, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο τα επόμενα χρόνια.
Ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Νικόλαος Χαλιάσος λέγοντας πως πρόκειται για μία «επικίνδυνη μόδα κάποιων που εμφανίζονται ως επαναστάτες χωρίς αιτία. Κατηγορείται γενικώς και αορίστως ο εμβολιασμός που έχει ιστορία δύο αιώνων και που τα σύγχρονα εργαστήρια και οι εταιρείες δε βγάζουν οτιδήποτε στην αγορά πριν ελεγχθεί η ασφάλεια και η πιστότητά τους σε πολυετείς δοκιμές και σε χιλιάδες άτομα, πριν χορηγηθούν στα παιδιά. Τα εμβόλια δεν προκαλούν παρενέργειες πέραν αυτών που αναφέρονται στις αντενδείξεις και οι οποίες σπανιότατα μπορούν να γίνουν σοβαρές. Είναι αδιανόητο να κερδίζει έδαφος αυτή η θεωρία στην Ελλάδα, ειδικά για τα εμβόλια τις ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας, όπως και για τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων», τόνισε αρχικά ο κ. Χαλιάσος.
Δεν έχουν χρήματα
για τα εμβόλια
Μία δεύτερη παράμετρος των τελευταίων ετών, που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή και επιβεβαιώνεται πλέον από τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής είναι και αυτή της αδυναμίας πλέον πολλών οικογενειών για οικονομικούς λόγους, να ακολουθήσουν το εθνικό πρόγραμμα των εμβολιασμών στα παιδιά τους.
«Το γεγονός αυτό παρατηρείται πιο έντονα πλέον στην περιοχή μας εδώ και έναν περίπου χρόνο και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που παρατηρούνται ανά διαστήματα στην αγορά των εμβολίων, δημιουργούν συνθήκες που δεν είναι ευχάριστες για κανέναν. Οι επιπτώσεις άλλωστε από τον πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους αυτούς, αλλά αφορούν και τον περίγυρό τους, τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους και ειδικά ευαίσθητες ομάδες πληθυσμών, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι που δεν πρέπει να νοσήσουν από κάτι άλλο», σημείωσε ο κ. Χαλιάσος.
Αλλεργίες στο γάλα
Μία επίσης ενδιαφέρουσα συνεδρία αφορά στα υποαλλεργικά γάλατα, τη χρήση και την κατάχρησή τους, με την επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής – παιδοαλλεργιολογίας Σοφία Τσαμπούρη, να τονίζει πως την τελευταία δεκαετία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν αλλεργίες στο γάλα. Η αντιμετώπιση των αλλεργιών αυτών γίνεται μέσω των υποαλλεργικών γαλάτων που διατίθενται στα φαρμακεία, όμως η κα Τσαμπούρη επισήμανε τον κίνδυνο της κατάχρησης και γι’ αυτό θα πρέπει πάντα οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες του παιδιάτρου.
«Τα γάλατα αυτά δεν έχουν ευχάριστη γεύση, κοστίζουν ακριβότερα, το σημαντικό όμως είναι να μη δίνονται χωρίς αξιολόγηση, αλλά να λαμβάνεται υπόψιν το ιστορικό των παιδιών και να γίνονται όλες οι ειδικές δερματικές εξετάσεις», σημείωσε.
Αφιερωμένη συνεδρία
στην Αντιγ. Σιαμοπούλου
Η επιστημονική εκδήλωση ξεκινά το απόγευμα του Σαββάτου στις 18.00 στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται το πρωί της Κυριακής στον ίδιο χώρο. Η τέταρτη και τελευταία συνεδρία το πρωί της Κυριακής στις 11.30 είναι αφιερωμένη στην Αντιγόνη Σιαμοπούλου, που αφυπηρέτησε μετά από 40 χρόνια προσφοράς στο άρρωστο παιδί.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος