Κίνητρα, μπόνους ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο με την ενίσχυση του προϋπολογισμού τους, αλλά και το ενδεχόμενο να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους φορείς του δημοσίου ή ΟΤΑ δεν επιτυγχάνουν τους στόχους μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.
Τρεις αρμόδιοι υπουργοί, οι κ.κ Σκρέκας, Βορίδης και Σκυλακάκης, παρουσίασαν το δεύτερο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, με κυρίαρχο στόχο και μέλημα τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10%.
Σε βάθος χρόνου, η μείωση της κατανάλωσης προβλέπεται να έχει στόχο το 30%, μέχρι το 2030, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, που πρόσθεσε, πως θα εφαρμοστεί το συντομότερο ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς επίσης και μία σειρά κινήτρων και αντικινήτρων για τους φορείς του δημοσίου που θα επιτύχουν ή δε θα επιτυγχάνουν τους στόχους.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται, όπως ανέφερε είναι η συντήρηση των κλιματιστικών καυστήρων και των μονάδων και η ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Κάθε εργαζόμενος επίσης, θα πρέπει να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.
Για τον φωτισμό των πόλεων προτείνεται η βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
Τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.
Το 10% των φορέων
έχει ανταποκριθεί
Ο υπ. Εσωτερικών κ. Βορίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στο θέμα του ενεργειακού υπεύθυνου, όμως δύο μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας από τους 2495 φορείς του δημοσίου, έχουν ανταποκριθεί μόλις οι 221…
Οι φορείς του δημοσίου που θα πετύχουν τους στόχους, δίνεται η δυνατότητα να επιβραβευτούν μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους.
Όπως είπε ο κ. Βορίδης θα εξεταστεί εάν οι φορείς του δημοσίου θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων εάν δεν προχωρήσουν στον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί με την ΚΥΑ και πως οι φορείς που δεν έχουν ανταποκριθεί, δε θα ενταχθούν στον κύκλο της κινητικότητας των υπαλλήλων, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
«Πάγωμα» ενισχύσεων
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, που αναφέρθηκε επίσης σε «κυρώσεις» σε δημόσιους φορείς που δεν επιτυγχάνουν τον στόχο. Όπως είπε για όσον καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.
Ακόμη, η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύεται η κάλυψη του ενεργειακού κόστους.
Όσες υπηρεσίες από την άλλη, πετύχουν 15% εξοικονόμηση θα ενισχυθούν κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών.
Αποστάσεις από ισοπεδωτικά μέτρα
από τον Μ. Ελισάφ
Ερωτηθείς λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις, για τα μέτρα που γνωστοποίηση η Κυβέρνηση, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ τόνισε πως ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας είναι κοινός για όλους και συνιστά μία πρόκληση γενικότερη, πλην όμως, όπως είπε το θέμα δεν είναι τι θέλεις να κάνεις, αλλά τι μπορείς να πετύχεις και με ποιον τρόπο. Έτσι, κράτησε αποστάσεις από τη λογική των ποινών που μπορούν να εφαρμοστούν σε όσους δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της ΚΥΑ, λέγοντας από την άλλη, ότι τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των μέτρων επιβράβευσης.
«Προσωπικά, πιστεύω στα κίνητρα και όχι στα πέναλτι. Για την περιστολή της ενεργειακής κατανάλωσης απαιτείται αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του καθενός προσωπικά. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά εκείνο που δε μπορεί να ισχύσει, είναι τα ίδια μέτρα να εφαρμόζονται σε όλες τις περιοχές ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες. Δεν υπάρχουν τα ίδια δεδομένα στη Φλώρινα, με την Αττική ή με τη Σητεία. Κι εμείς στα Γιάννενα δεν είμαστε Φλώρινα, αλλά έχουμε δύσκολο χειμώνα και θα πρέπει να εξεταστεί κάθε περίπτωση, με διαφορετικό τρόπο. Η μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό επίσης δεν είναι τόσο εύκολη, όσο ίσως ακούγεται, γιατί είναι σαν τη Σκύλλα με τη Χάρυβδη. Δηλαδή, να πούμε να σβήσουμε τα φώτα, αλλά μετά θα ψάχνουμε τις αιτίες που μπορεί να έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια. Προσωπικά, θα προτιμούσα να εξετάσουμε κάποιες έξυπνες λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης, ειδικά στον οδοφωτισμό, με νέα συστήματα», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
16 Νοεμβρίου 2024 -
18 Σεπτεμβρίου 2024 Πρώτες αντιδράσεις στα μέτρα για τον τουρισμό
-
8 Φεβρουαρίου 2024 Επέστρεψε η αιθαλομίχλη, επιστρέφουν και οι συστάσεις
-
2 Νοεμβρίου 2023 Σε αναμονή για την εξειδίκευση των μέτρων
-
25 Οκτωβρίου 2023 Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια
-
20 Σεπτεμβρίου 2023 «Εξοικονομώ Ενέργεια» αλλάζοντας τις μετακινήσεις
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος