Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα επανήλθε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου.
«Η επιχειρηματικότητα καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπη όχι από δικές της αμαρτίες αλλά από την συνεχή και πιο βαθιά ενεργειακή κρίση, από συσσωρευμένα χρέη λόγω του covid-19 αλλά και από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις συνήθεις και ανάγκες των πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης.
Για μια ακόμη φορά οι επιχειρήσεις, οι μικρές και μικρομεσαίες όλων των κλάδων, αλλά και οι παραδοσιακά μεγαλύτερες της περιοχής μας καθημερινά προσπαθούν να αναγνώσουν τις οικονομικές ανακοινώσεις και αναλύσεις για να μετατρέψουν το πλάνο τους για μια πιο βιώσιμη επιχειρηματικότητα.
Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις όπως ενδεχομένως θα έπραττε το 2019, αποφάσεις τέτοιες που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη των επιχειρήσεων, σε μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ενδεχομένως σε κάλυψη περισσοτέρων θέσεων εργασίας» ανέφερε.
«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να ακούσει τους φορείς και μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο με ποιο τρόπο θα διοχετευτούν χρήματα στις επιχειρήσεις ή ποιες θα είναι εκείνες οι επιλέξεις προτάσεις που μπορούμε να υλοποιήσουμε.
Ότι προβλήματα σας είχα αναφέρει κατά το προηγούμενο διάστημα τα οποία έβαζαν εμπόδια στην επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας, παραμένουν άλυτα.
Γραφειοκρατία των προγραμμάτων, απένταξη των μικρομεσαίων από τον αναπτυξιακό νόμο, προβλήματα στον ΕΦΚΑ, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, επίλυση διαφορών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, αυξημένο λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων, είναι κάποια από τα βασικότερα, με πολλά άλλα καθημερινά τα οποία δυσκολεύουν και δεν βοηθούν σε δημιουργία θετικού κλίματος, σε μια διαφορετική πιο αναπτυξιακή πορεία» τόνισε.
Άσκησε επίσης κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι δομικό. Έχει χαρακτηριστικά που έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια. Η κρίση κάνει τις επιχειρήσεις να ανακαλύψουν τα όρια αντοχής τους. Για τις περισσότερες φέρνει ενώπιον τους τις χρόνιες αδυναμίες τους, την έλλειψη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Μερικές, με ικανότητα προσαρμογής έχουν ήδη αντιδράσει από πριν, αποκόπτοντας μη αποδοτικές δραστηριότητες, μειώνοντας το κόστος, πηγαίνοντας εκεί όπου υπάρχει ζήτηση- σε διεθνείς αγορές. Οι πιο διορατικές βρίσκουν ευκαιρίες στην κρίση. Αλλά και η διορατικότητα αν υπάρχει, αν δεν υπάρχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις αυτές που είναι μικρομεσαίες ή μικρές δεν μπορούν να υλοποιήσουν τη διορατικότητα τους. Δεν μπορούν να πράξουν τίποτα όταν το τραπεζικό σύστημα τους έχει κλεισμένη την πόρτα.
Όταν μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης τους αφήνουν απέξω».
«Κλείνοντας να κάνω κάτι ξεκάθαρο, όταν μιλάμε για μικρή, μεσαία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα οποία πλήττεται να είστε σίγουροι ότι ταυτόχρονα θα έχουμε εξαθλίωση και εξαφάνιση της μεσαίας και χαμηλής τάξης της κοινωνίας, αποτελούν το ίδιο νόμισμα από την άλλη πλευρά», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.
Related Posts
-
-
-
4 Οκτωβρίου 2024 Ενώνουν δυνάμεις, διαμορφώνουν νέα δεδομένα
-
14 Σεπτεμβρίου 2024 «Κοινός συκοφάντης και επικίνδυνος για το επιχειρείν…»
-
30 Αυγούστου 2024 «Φωτιά» στις εκλογές του Επιμελητηρίου
-
22 Αυγούστου 2024 Σε αναμονή του ΣτΕ με το βλέμμα στις επιμελητηριακές εκλογές
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος