Διαφορετικές εναλλακτικές εξετάζει η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ για να μειώσει το κόστος λειτουργίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις αρμοδιότητάς της, κυρίως όμως σε εκείνες όπως το Κολυμβητήριο, που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες.
Το οριστικό ναυάγιο στην ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου, λόγω της αδυναμίας του αναδόχου να υλοποιήσει το έργο, μετά την αλματώδη αύξηση των πρώτων υλών, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, αλλά επίσης και εξαιτίας της παροιμιώδους καθυστέρησης των υπηρεσιών της ΓΓΑ, να υλοποιήσουν τη σύμβαση, πολύ πριν προκύψουν οι ανατιμήσεις, αναγκάζουν την Ε.Δ του ΠΕΑΚΙ να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αναζήτησης άλλων λύσεων για να μειώσει το κόστος λειτουργίας.
Ήδη σε όλες τις εγκαταστάσεις στο ΠΕΑΚΙ, τους «Ζωσιμάδες» και στο Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας έχουν αντικατασταθεί τα φωτιστικά σώματα, με λαμπτήρες σύγχρονης τεχνολογίας led, και το ίδιο γίνεται και στο Κολυμβητήριο, που είναι η πιο ενεργοβόρα εγκατάσταση στην αρμοδιότητα του ΠΕΑΚΙ.
Ο νέος φωτισμός στο Κολυμβητήριο εκτός από εξοικονόμηση πόρων προσφέρει και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, με τις εργασίες συντήρησης να βρίσκονται σε εξέλιξη για να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν και το Κολυμβητήριο θα ανοίξει και πάλι.
Ωστόσο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ε.Δ του ΠΕΑΚΙ Παντ. Κολόκας, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πώς θα μπορούσαν οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας και μερικές πτυχές που σχετίζονται με ευθύνες της Πολιτείας γενικότερα απέναντι στη λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στις σημερινές, ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.
«Με τις παρεμβάσεις που υλοποιούμε, θα έχουμε και λειτουργική αναβάθμιση, αλλά θα μειώσουμε και το κόστος σε μηνιαία βάση. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για εγκαταστάσεις, όπως το Κολυμβητήριο είναι η χρήση πετρελαίου για τη θέρμανση. Θεωρούμε, ότι από τη στιγμή που ναυάγησε η ενεργειακή αναβάθμιση και εν αναμονή της νέας δημοπράτησης, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα και τα αντίστοιχα χρήματα για να αποκτήσουν οι εγκαταστάσεις, μία σχετική αυτονομία. Το χειμώνα που έρχεται θα χρειαστούμε τουλάχιστον 200.000 ευρώ στο Κολυμβητήριο για τη θέρμανση. Θα μπορούσαμε με ένα κόστος 300.000 ευρώ περίπου να εγκαταστήσουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα μας δίνει αυτονομία, κάνοντας την απόσβεση σε πολύ σύντομο χρόνο», ανέφερε ο κ. Κολόκας.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ τόνισε πως ειδικά στην Ήπειρο, που δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου όμως έχει εκτοξευτεί και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, θα μπορούσαν να εξεταστούν άλλες λύσεις με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Εμείς που χρησιμοποιούμε ρεύμα και πετρέλαιο για τις εγκαταστάσεις μας, μπορούμε να προωθήσουμε την ιδέα της χρήσης των ΑΠΕ, όπως η ηλιακή ενέργεια ή η γεωθερμία, για να καλύψουμε βασικές ανάγκες και να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Related Posts
-
13 Σεπτεμβρίου 2024 -
-
29 Μαρτίου 2024 Γνωρίζοντας τη σύμβαση για τον οδοφωτισμό και τα LED
-
20 Δεκεμβρίου 2023 Αντικαθίσταται τμήμα της στέγης του Κολυμβητηρίου
-
27 Ιουλίου 2023 Κλείνουν Κολυμβητήριο και Κλειστό στη Λιμνοπούλα
-
1 Ιουνίου 2023 Αναμένοντας τα οφέλη από την αλλαγή του φωτισμού
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος