Την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης για το καθηκοντολόγιο των Βοηθών Νοσηλευτών η οποία παγιώνει την διαχρονική αδικία και την άνιση μεταχείριση που υφίστανται σε σχέση με όσα προσφέρουν στο ΕΣΥ, και σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους, ζητά με ανακοίνωσή της Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
Η υπουργική απόφαση όπως αναφέρουν παγιώνει την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών, που εκτελούν πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή με πολύ χαμηλότερη αμοιβή από έναν νοσηλευτή, ταυτόχρονα όμως τους υποβαθμίζει αναθέτοντας επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊστάμενου ή του υπεύθυνου νοσηλευτή». Επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι η υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση κ.α.) και διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και «βοηθούς» νοσηλευτές.
«Με το «κόλπο» της ανάθεσης – εκχώρησης αρμοδιότητας, παγιώνεται η στρεβλή κατάσταση να εργάζεται ένας βοηθός νοσηλευτής εκτελώντας πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή και να πληρώνεται πολύ λιγότερα από έναν νοσηλευτή, εξασφαλίζοντας έτσι φθηνότερο εργατικό δυναμικό για τον εργοδότη. Με αυτό το «κόλπο» οι ίδιοι που αφαιρούν κάθε επαγγελματικό δικαίωμα από τους ΔΕ νοσηλευτές, όταν παρουσιάζουν την στελέχωση κλινικών σε νοσηλευτές συμπεριλαμβάνουν τους «βοηθούς» ισότιμα με τους νοσηλευτές.
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ένταση της εκμετάλλευσης και των διαχωρισμών σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα των ΔΕ συναδέλφων, στα πλαίσια της επέκτασης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αναγκών των ασθενών, είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας, ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν, με μεταβατικές διαδικασίες οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι», αναφέρεται σχετικά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας με δηλώσεις του στο ITV είχε επίσης κάνει λόγο για απαράδεκτη απόφαση, καλώντας την πολιτική ηγεσία να την αποσύρει άμεσα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος