Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν ακριβώς 30 χρόνια από την ημέρα που ο Τάσος Χαλκιάς έφυγε από τη ζωή, στις 12 Αυγούστου του 1992, ο δήμος Ζίτσας και η τοπική κοινωνία της Γρανιτσοπούλας, εκεί όπου γεννήθηκε ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου, απέδωσαν τη δέουσα τιμή σε αυτόν, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο Θόδωρος Παπαγιάννης.
Το βράδυ της Δευτέρας παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων Συλλόγων και δεκάδες πολιτών στην πλατεία της Γρανιτσοπούλας ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, μαζί με τον Λάκη Χαλκιά, γιο του αείμνηστου δεξιοτέχνη του κλαρίνου και συνεχιστή της μουσικής παράδοσης της οικογένειας των Χαλκιάδων, έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Τάσου Χαλκιά.
«Λίγα 24ωρα πριν συμπληρωθούν 30 χρόνια από το θάνατό του, έφυγε από κοντά μας στις 12 Αυγούστου 1992, πράττουμε το οφειλόμενο χρέος μας και είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι γι’ αυτό. Δημιουργήσαμε την προτομή του εθνικού μας κλαρινίστα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλιάκος που πρότεινε τη δημιουργία Μουσείου Τάσου Χαλκιά ή της οικογένειας των Χαλκιάδων στο χωριό του.
Εμφανώς συγκινημένος ο Λάκης Χαλκιάς παίρνοντας το λόγο αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους παριστάμενους αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα που εξέπεμπε ο πατέρας του και εκείνη η γενιά των καλλιτεχνών. «Ο Χαλκιάς και η γενιά του, δεν απευθυνόταν σε εφησυχασμένους πνευματικούς ταγούς, απευθυνόταν στους ανήσυχους και σκεπτόμενους ανθρώπους. Απευθυνόταν στους νέους, που θέλουν να εκφραστούν και έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ελληνική δημοτική μουσική δεν είναι σημαντική μόνο γιατί έρχεται από τα βάθη των αιώνων, αλλά γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός που καθοδηγεί, εμπνέει και μας δίνει μοναδικές αισθήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η ανθρωπιά του Τάσου Χαλκιά και η φιλική του διάθεση είναι απαιτητή ως ανάμνηση υπόδειγμα στη σκληρή εποχή μας όπου η κοινωνική αλληλεγγύη και ο ανθρώπινος παράγοντας κάθε μέρα που περνάει χάνονται και ισοπεδώνονται. Είναι μεγάλη η συγκίνηση, η χαρά και η τιμή μου, που βρίσκομαι για άλλη μια φορά σήμερα κοντά σας, σε μια τόσο σημαντική όσο και πρωτόγνωρη εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του πατέρα μου».
Πτυχές της ζωής του Τάσου Χαλκιά, αλλά και της προσφοράς του στη διάδοση και διάσωση της μουσικής μας παράδοσης παρουσίασε στην ομιλία του ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας, που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης. «Ο Χαλκιάς είναι ένας από τους καλλιτέχνες που ανέδειξαν το μουσικό πλούτο της Ελλάδας με απαράμιλλο τρόπο. Δικαίως καταλογίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς κερδίζοντας μια θέση μεταξύ των μεγάλων καλλιτεχνών του τόπου μας. Ο Δήμος Ζίτσας αναγνωρίζοντας όλη αυτή την προσφορά θέλησε να του απονείμει, ξεχωριστή τιμή, τοποθετώντας την προτομή του στον τόπο που μεγάλωσε, η οποία θα συμβολίζει πως σε αυτό τον τόπο αναγνωρίζεται η αγάπη των κατοίκων του σε αυτούς που είτε ως ήρωες έδωσαν το αίμα τους, είτε ως δημιουργοί συνέβαλαν στην παραγωγή πολιτισμού. Η Ήπειρος, όπως και ο Δήμος Ζίτσας που είναι ιδιαίτερο κομμάτι της, αγαπά και ξέρει να τιμά όλους όσους αγωνίσθηκαν προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στον τόπο τους σε κάθε τομέα που δραστηριοποιούνται και όλοι οι Ηπειρώτες αισθανόμαστε τιμή και υπερηφάνεια για όλους αυτούς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ντόβας.
Χαιρετισμοί
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη αντίστοιχα, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γρανιτσοπούλας Δημήτρης Πανούλης και ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης.
Η βραδιά έκλεισε με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσαν μοναδικά, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Σάββας Σιάτρας, ο Δημήτρης Υφαντής και η Νότα Καλτσούνη με τη συνοδεία του Γιώργου Κωτσίνη και του Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, του Θανάση Πρεμέτη στο βιολί, του Γιάννη Διαμάντη στο λαούτο και του Κώστα Σιάτρα στο ντέφι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας Παναγιώτης Λιάκος, οι αντιδήμαρχοι Δημήτριος Λάμπρου, Χριστίνα Παπαδημητρίου και Γιώργος Λαδάς, ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Περικλής Γρίβας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα Μπαλάφα, Παναγιώτης Κατσουλίδης και Γιώργος Ζιάκκας, πρόεδροι Κοινοτήτων, ο διοικητής του Α.Τ. Ζίτσας Κώστας Μάντζιος, το μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος – Έφορος Πολιτισμού Νίκος Ζέκης, εκπρόσωποι Αδελφοτήτων και Συλλόγων καθώς και δεκάδες πολίτες.
Related Posts
-
17 Οκτωβρίου 2024 -
8 Οκτωβρίου 2024 Λιγκιάδες, 81 χρόνια μετά, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει…
-
3 Οκτωβρίου 2024 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων
-
14 Αυγούστου 2024 Στους αρχαιολογικούς χώρους με την Πανσέλληνο
-
14 Αυγούστου 2024 Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο Κομμένο
-
13 Αυγούστου 2024 Στον αστερισμό πλούσιων εκδηλώσεων οι Ασπράγγελοι
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος