Έναν μάλλον όχι και τόσο… απρόσμενο σύμμαχο φαίνεται να βρίσκει η Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και οι άλλες περιφέρειες της χώρας, που έχουν σε εξέλιξη έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, απέναντι στους σχεδιασμούς του αναπλ. υπουργού αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη.
Ο σύμμαχος δεν είναι άλλος από την αρμόδια Επίτροπό Περιβάλλοντος της Ε.Ε Κορίνα Κρέτσου, που προ ημερών έγινε αποδέκτης σχετικής ενημερωτικής επιστολής από την Περιφέρεια Ηπείρου, λαμβάνοντας γνώση όλων όσων έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, θέτοντας εν αμφιβόλω την εξέλιξη και την υλοποίηση της Μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην ΠΕ Ιωαννίνων.
Επειδή το θέμα όμως δεν αφορά μόνο το έργο ΣΔΙΤ των Ιωαννίνων, αλλά ένα σύνολο αντίστοιχων έργων, κάποια από τα οποία βρίσκονται σε περισσότερο προχωρημένο επίπεδο από αυτό της Ηπείρου, η κα Κρέτσου με επιστολή της αρχικά και στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον κ. Τσιρώνη ζήτησε να υλοποιηθούν άμεσα δράσεις στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Έτσι, το ελληνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχε με τον κ. Τσιρώνη στις Βρυξέλλες, για την οποία δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, αλλά διαρροές κυρίως από την πλευρά της Επιτρόπου.
Πριν τη συνάντηση πάντως η κα Κρέτσου σε γραπτή της ανακοίνωση είχε αφήσει να διαφανεί ξεκάθαρα η ανησυχία της Ε.Ε για την κωλυσιεργία του υπουργείου σε θέματα μείζονος σημασίας για το περιβάλλον.
«Οι στρατηγικές επενδύσεις στην οικονομία χαμηλού άνθρακα και στη διατήρηση και προώθηση του φυσικού πλούτου της Ελλάδα ανήκουν στις προτεραιότητές μας για τη χώρα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Η επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων είναι κρίσιμη. Η έγκαιρη εφαρμογή θα ωφελήσει την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Άσκησα πίεση για τον στρατηγικό σχεδιασμό, την ενεργό εμπλοκή και την ισχυρή συνεργασία», αναφέρει στη γραπτή της δήλωση η κα Κρέτσου.
Η Μονάδα της Ηπείρου
Πολύς λόγος γίνεται στο υπ. Περιβάλλοντος το τελευταίο διάστημα για τη Μονάδα ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, όμως από το κάδρο δε λείπει και η Μονάδα ΑΣΑ των Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ.
Το υπουργείο εδώ και μήνες δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας στην περιφέρεια Ηπείρου που ζητά την έγκριση του σχεδιασμού που έχει καταρτίσει και εναρμονίζεται με την Οδηγία 2008/98. Το υπουργείο μετά την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης τον περασμένο Ιούνιο, έχει οχυρωθεί πίσω από την άποψη, ότι κάθε δήμος θα πρέπει να καταρτίζει το δικό του σχέδιο διαχείρισης, χωρίς όμως να απαντά επί της ουσίας σε ζητήματα καίριας σημασίας, όπως η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών.
«Παράθυρο» για υποχώρηση
Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης με την κα Κρέτσου ο κ. Τσιρώνης άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, μεταξύ αυτών και της Ηπείρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με το είδος της επένδυσης στα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δηλαδή εάν θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ ή όχι, αλλά με το εάν οι συμβάσεις είναι στην κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος. Το γεγονός όμως πως ήδη τα υπ. Οικονομίας από τον Ιούνιο του 2015 έχει εγκρίνει το έργο ΣΔΙΤ Δυτ. Μακεδονίας με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ και με καθορισμένες τιμές πολλαπλάσιες αυτών της Ηπείρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, απαντά μόνο του στην επίκληση του υπουργού για το δημόσιο συμφέρον…
Νομικά ανίσχυρος ο ΕΣΔΑ!
Παραδέχθηκε ακόμη ο κ. Τσιρώνης ότι για να υλοποιηθεί ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων, που ο ίδιος παρουσίασε πριν μερικούς μήνες, θα χρειαστεί πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση, επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους, μεταξύ αυτών και την αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατ. Καλογιάννη, που υποστήριζαν, ότι ο ΕΣΔΑ δε διαθέτει νομική ισχύ. Όπως αναφέρει το capital.gr ο ΕΣΔΑ δε συνοδεύεται από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), λείπουν δεκάδες αποφάσεις, εφαρμοστικοί εγκύκλιοι, τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, εξουσιοδοτικές διατάξεις, ενσωμάτωση οδηγιών, ενώ η Βουλή δεν έχει εγκρίνει σειρά προαπαιτούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων (σελ.76-85 ΕΣΔΑ).
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος