Πλώρη για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, σε νέες αξιολογήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται πως έχει βάλει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ στη νέα διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων σύμφωνα με τους βρετανικούς Times.
Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ακολουθώντας μία ανοδική πορεία στις κατατάξεις αντίστοιχων αξιολογήσεων, αυτή τη φορά κατατάσσεται στην κατηγορία των θέσεων 401-500, μπροστά από πανεπιστήμια, όπως το Καποδιστριακό, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το πανεπιστήμιο Πατρών. Πρώτο στη λίστα των Times μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων είναι το πανεπιστήμιο Κρήτης που παίρνει την καλύτερη βαθμολογία, ειδικά για τις αναφορές τρίτων στις δημοσιεύσεις των καθηγητών του.
Στα ρεπορτάζ που ήδη αναφέρονται στην αξιολόγηση των Times, η κατάταξη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχολιάζεται ιδιαίτερα ως μία ευχάριστη έκπληξη από ένα ακόμη περιφερειακό πανεπιστήμιο που καταβάλλει μία συνεχή προσπάθεια ανάδειξής του σε ένα ίδρυμα με κορυφαίο επιστημονικό, και ερευνητικό έργο.
Η κατάταξη των Times λαμβάνει υπόψη της διάφορα κριτήρια, όπως την ποιότητα σπουδών, τη διεξαγωγή έρευνας, τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου (προσέλκυση φοιτητών και καθηγητών από άλλες χώρες) και τις αναφορές από τρίτους στις δημοσιεύσεις των καθηγητών του.
Σε δηλώσεις του ο πρύτανης Γ. Καψάλης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη νέα αυτή διάκριση του πανεπιστημίου εκφράζοντας τα συγχαρητήρια των πρυτανικών αρχών προς το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, για το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το πλούσιο ερευνητικό έργο, που εξακολουθεί να παράγεται παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε τα τελευταία χρόνια με ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, να φροντίσουμε εκτός από το να παρέχουμε σπουδές υψηλού επιπέδου, να διεθνοποιούμε κιόλας τις δραστηριότητές μας γιατί αυτό μας βοηθά στο να επικοινωνούμε με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο κ. Καψάλης.
Ανεβαίνουν τα ευρωπαϊκά
πανεπιστήμια
Πρώτο στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά κατατάσσεται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) των ΗΠΑ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά τα πανεπιστήμια Οξφόρδης (Βρετανία), Στάνφορντ (ΗΠΑ), Κέμπριτζ (Βρετανία), ΜΙΤ (ΗΠΑ), Χάρβαρντ (ΗΠΑ), Πρίνστον (ΗΠΑ), Imperial College (Βρετανία), ΕΤΗ (Ελβετία) και Σικάγο (ΗΠΑ).
Η Ευρώπη συνολικά έχει φέτος περισσότερα πανεπιστήμια από κάθε άλλη φορά στα πρώτα 200 του κόσμου (105 έναντι 87 πέρυσι) και 345 στα καλύτερα 800. Τα περισσότερα είναι βρετανικά (34) και γερμανικά (20), ενώ ακολουθούν η Ολλανδία (12) και η Γαλλία (πέντε).
Οι ΗΠΑ διαθέτουν έξι πανεπιστήμια στα πρώτα δέκα (από επτά το 2014), 39 στα πρώτα 100 (από 45 πέρυσι) και 63 στα πρώτα 200 (από 74 το 2014), μια ένδειξη ότι η πανεπιστημιακή κυριαρχία τους μάλλον φθίνει σταδιακά.
Συνολικά, στην κατάταξη των 800 ΑΕΙ περιλαμβάνονται πανεπιστήμια από 70 χώρες, 29 περισσότερες από ό,τι το 2014, μια άλλη ένδειξη ότι το «παιχνίδι» του ανταγωνισμού στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχώς «ανοίγει» με την ανάδυση και άλλων χωρών (ακόμη και το Μπαγκλαντές έχει πλέον πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 800 καλύτερα).
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.745)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(506)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.216)
- Εκδηλώσεις(1.588)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.952)
Αρθρογραφία
Είσοδος