Γιατί η ανάρτηση των ποσών ενίσχυσης του Power Pass προκάλεσε αντιδράσεις, κριτική και σατιρική διάθεση; Για έναν απλό λόγο: Γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά. Δεν φτάνουν να πληρωθούν αυτοί οι λογαριασμοί ρεύματος, οι επόμενοι και δεν φτάνουν γενικώς για κανέναν λογαριασμό.
Αλλά και γιατί υπήρξε αστοχία στην επικοινωνιακή διαχείριση, με τα περί επιδότησης 600 ευρώ. Κι ας μην παίζει με τις λέξεις η κυβέρνηση τώρα που ήρθαν τα δύσκολα και τα 600 ευρώ αποδεικνύονται… 30.
ΑΑπό εκεί και πέρα και 200 ευρώ το μήνα επίδομα να κόψει το κράτος για κάθε οικογένεια, δεν θα κάνει τίποτα μπροστά στο κύμα των αυξήσεων. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνει κάτι. Ή ότι δεν πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση με ειλικρίνεια.
Γιατί εδώ επιχειρείται μία ακόμα μεθόδευση, να αποδοθούν όλα στους εξωτερικούς παράγοντες. Ότι δεν φταίει σε τίποτα η ελληνική διαχείριση και η κυβερνητική πολιτική, αλλά όλα είναι εισαγόμενα, από την ακρίβεια ως τις ελλείψεις σε ενέργεια.
Προφανώς και είναι διεθνές το πρόβλημα, αλλά δεν είναι το ίδιο για όλες τις χώρες. Αλλά το ζήτημα είναι και πώς το διαχειρίζεται και η κάθε κυβέρνηση.
Επιδόματα θα χρειαστούν κι άλλα. Και σίγουρα θα χρειαστεί και ένα νέο Ταμείο από την ΕΕ για τις χώρες της, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, αλλά και οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Επίσης θα χρειαστεί μεγαλύτερη πολιτική συνεννόηση, αλλά και λιγότερος τακτικισμός. Γιατί το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης σήμερα ότι αποτελεί δύναμη ευθύνης έναντι των αντιπάλων της που κάνουν… πορείες για τον «μύθο» του Πολυτεχνείου, στην πράξη και για όσους δεν σκέφτονται με το βλέμμα στις κάλπες, έχει μικρή σημασία.
Σημασία έχει πώς θα βγει ο μήνας, πώς δεν θα σε πνίξουν τα δάνεια, πού θα βρεθεί μεροκάματο. Αυτά τα απλά και καθημερινά φέρνουν σε απόγνωση σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους.
Τι βιβλίο να διαβάσω;
Δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα αν κάποιος μου ζητήσει να του προτείνω να διαβάσει ένα βιβλίο ή να δει μια ταινία. Αυτό το πάθαινα από παλιά, όταν νεώτερος άρχισα να υποψιάζομαι ότι από ένα σημείο και πέρα, μία επιλογή τέτοια μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από διασκέδαση και αναψυχή. Μπορεί να είναι και ζήτημα προσωπικής ταυτότητας. Όχι ότι πρέπει να σοβαρεύουμε τα πάντα και να τα μετατρέπουμε σε οντολογικά ζητήματα. Όμως κάτι που διαβάζουμε εμείς και μας αρέσει, μπορεί να αποκαλύπτει βαθύτερες διεργασίες μας και κυρίως να λειτουργεί ως πρόταγμα και ως πρότυπο για κάποιον άλλον που δεν του ταιριάζει.
Αλλά είναι και πιο απλά τα πράγματα. Σπάνια, διαβάζω μόνο ένα βιβλίο ή το διαβάζω διά μιας. Πολλά αναγνώσματα μαζί, το ένα πάνω στο άλλο, συχνά με ασυνέχειες, από δοκίμια ως μυθιστορήματα κι από ποίηση ως ιστορία. Αυτή είναι η καθημερινότητά μου. Κι αυτό καλό δεν είναι, αλλά έτσι είναι η ζωή μας, γρήγορα και γεμάτη αλλαγές.
Και τα βιβλία απαντάνε σε αυτές τις αλλαγές μας. Ή δεν απαντάνε. Για αυτό και σπάνια προτείνω κάτι σε κάποιον άλλον, ειδικά όταν δεν ξέρω πως χειρίζεται τις δικές του διαπραγματεύσεις με τον χρόνο και τις μεταβολές του.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος