Ένα σημαντικό έργο, που προσδίδει υπεραξία αφενός στην Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων και αφετέρου παρέχει την ευκαιρία στους πολίτες, τους επισκέπτες της πόλης, αλλά και στους επιστήμονες να μελετήσουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Κάστρου, ολοκληρώθηκε με το τέλος του μήνα.
Πρόκειται για το έργο της αποκατάστασης των τειχών του Κάστρου, παράλληλα με την ανάδειξη του περίδρομου των τειχών, που το επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να τον επισκέπτονται οι πολίτες.
Η ολοκλήρωση των εργασιών αυτών σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης των στοών κάτω από την κεντρική Πύλη του Κάστρου αφήνει ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο αποτύπωμα αναδεικνύοντας την μοναδικότητα και ιστορικότητα του Κάστρου από την απαρχή της ανέγερσής του μέχρι τις μέρες μας.
Η χθεσινή ήταν μία σημαντική ημέρα για το σύνολο των υπηρεσιών, των εργαζομένων και γενικότερα για την Εφορεία Αρχαιοτήτων που με αφορμή την ολοκλήρωση των έργων, προχώρησε σε μία μικρή παρουσίαση με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ να εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες προς όλους εκείνους που εργάστηκαν σκληρά και με μεθοδικότητα για το τελικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα με το έργο των τειχών του Κάστρου, με το τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν και δύο ακόμη έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ξεκίνησαν και αυτά την ίδια περίοδο της έναρξης του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτήθηκαν από αυτό. Πρόκειται για την συντήρηση και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ουζντίνας και τις εργασίες συντήρησης, στερέωσης και αναστύλωσης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κληματιάς.
Η αρχαιολόγος Βασιλική Νάκου αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών αποκατάστασης των τειχών του Κάστρου, που παρουσιάζουν πλέον μία εντυπωσιακή εικόνα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Εντυπωσιάζουν οι στοές
Ακόμη όμως πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα που δίνουν οι στοές της κεντρικής Πύλης του κάστρου από την οδό Καραμανλή που άνοιξαν εδώ και λίγες ημέρες και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτές καθημερινά τις πρωινές ώρες για το κοινό.
Οι στοές αναδεικνύουν το μεγαλείο του εσωτερικού του Κάστρου ενώ η διαρκής έκθεση στον ίδιο χώρο παρέχει χρηστικές και αναλυτικές πληροφορίες στον επισκέπτη για την πορεία ανέγερσης των τειχών και κατά τις τρεις διαφορετικές φάσεις του. Από τα ελληνιστικά χρόνια στη βυζαντινή περίοδο και μετέπειτα στην οθωμανική.
Σε τρία διαφορετικά σημεία μάλιστα των στοών ο επισκέπτης μπορεί να δει την εικόνα που αποκαλύπτει τις τρεις φάσεις ανέγερσης των τειχών του Κάστρου.
«Ο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά και για άλλες εκδηλώσεις, αλλά δεν ενδείκνυται μόνο για τουριστικές επισκέψεις. Μπορούν να έρθουν και ειδικοί επιστήμονες που μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το Κάστρο, όπως και να ανακαλύψουν την αισθητική του χώρου, που δημιουργεί από μόνη της μία διαφορετική ιστορία», τόνισε ο κ. Σουέρεφ, που συνοδευόταν από την Τμηματάρχη των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Καλογιάννη.
Μία … πραγματική Πύλη
Το δικό της μερίδιο στην εντυπωσιακή ιστορία του Κάστρου, έστω των νεότερων ετών κατά την οθωμανική περίοδο διεκδικεί και μάλιστα με επίσης εντυπωσιακό τρόπο, η κεντρική Πύλη του Κάστρου, δίφυλλη και τεράστια, φτιαγμένη από εξειδικευμένους τεχνίτες της εποχής, από ξύλο δρυός και καλυμμένη από ελαφρύ μεταλλικό φύλλο και ελάσματα τόσο για λόγους ενίσχυσης όσο και για λόγους δεσίματος των ξύλων.
Η υπερμεγέθης πόρτα, συντηρήθηκε από τον συντηρητή Γιάννη Λιούγκο και το ένα της φύλλο τοποθετήθηκε στη θέση της, ενώ το δεύτερο εκτίθεται ως έργο τέχνης στις στοές.
«Είχαμε την δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά και με όλες τις λεπτομέρειες την τεχνική των τεχνιτών της εποχής. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η ανθεκτικότητα των ξύλινων στοιχείων. Ακόμη και οι βίδες που προσπαθήσαμε να βάλουμε στα ξύλα, έσπασαν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, όπως το μέγεθος, το βάρος, η συναρμογή δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα», εξήγησε ο κ. Λιούγκος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος