Για το καλοκαίρι προορίζεται η σεισμική έρευνα στα Ιωάννινα για τον εντοπισμό υδρογονονθράκων. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο συμπεριέλαβε το «οικόπεδο» των Ιωαννίνων στο ενεργό ερευνητικό ενδιαφέρον της εταιρίας η οποία πρόσφατα άλλωστε έκανε στην περιοχή και αεροβαρυτική έρευνα με ειδικό αεροπλάνο.
Με εμπειρία
Η εμπειρία της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο αποτελεί το κριτήριο για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων τόσο στις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας όσο και στην ευρύτερη περιοχή που καταλαμβάνει η Αδριατική Λεκάνη. Αυτό επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, η διοίκηση και στελέχη της Energean Oil & Gas στο πλαίσιο των παρουσιάσεών τους σε δύο διεθνή συνέδρια με αντικείμενο τη βιομηχανία υδρογονανθράκων.
Ο Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο 4ο διεθνές ετήσιο συνέδριο «Balkans, Black Sea and the Adriatic» που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, τόνισε ότι η Energean είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα καθώς και ότι ο Πρίνος αποτελεί μοναδικό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις συνεχείς επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, τις συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα στην Καβάλα και την Θάσο καθώς και στα οφέλη που συνεπάγεται η πετρελαϊκή δραστηριότητα για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.
«Η Energean όλα αυτά τα χρόνια στον Πρίνο επενδύει δημιουργώντας τεχνογνωσία, επιστημονικό δυναμικό, υποδομές αλλά και σημαντικό κύκλο εργασιών για τη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχοντας φέρει στην Ελλάδα εταιρείες όπως η BP, η Schlumberger, η Baker Hughes, η Halliburton, η DNV – GL, η Dolphin, η CGG, η Weatherford, η Archer, η SPD κ.α. Η Energean υλοποιεί τώρα με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο «Energean Force» ένα πρόγραμμα συνολικά 15 γεωτρήσεων στον Κόλπο της Καβάλας με στόχο την αύξηση της παραγωγής μέσα από την ανάπτυξη των βεβαιωμένων (2P) αποθεμάτων της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από την πρόσφατη διεξαγωγή της σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων με στόχο τον εντοπισμό νέων πετρελαιοπιθανών περιοχών στην Λεκάνη του Πρίνου. Επιπλέον, προχωρεί το ερευνητικό της πρόγραμμα στο Κατάκολο, όπου σχεδιάζει την πραγματοποίηση γεώτρησης στη διάρκεια του χειμώνα 2016-2017, καθώς και στα Ιωάννινα, όπου πραγματοποίησε πρόσφατα αεροβαρυτική έρευνα ενόψει της διεξαγωγής σεισμικής έρευνας δύο διαστάσεων το ερχόμενο καλοκαίρι», είπε ο κ. Ρήγας.
Για Άρτα- Πρέβεζα
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Energean αναμένει την αξιολόγηση των προσφορών που έχει υποβάλλει στον διαγωνισμό για τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Άρτας- Πρέβεζας, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τρία θαλάσσια οικόπεδα στην χώρα. «Την ώρα που σημαντικές εταιρείες, όπως συνέβη με την Marathon και την OMV στην Κροατία, αναστέλλουν συνεχώς, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών που καταγράφεται εδώ και ενάμιση χρόνο, επενδυτικά σχέδια και περικόπτουν θέσεις απασχόλησης, η Energean παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, στην Δυτική Ελλάδα και στην Αδριατική, έχοντας ως οδηγό την εμπειρία του Πρίνου και την γνώση της γεωλογίας αλλά και των κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών ιδιομορφιών της ευρύτερης περιοχής».
Στο ίδιο συνέδριο ο κ. Ρήγας συμμετείχε σε πάνελ με αντικείμενο τις εμπειρίες των εταιρειών που λειτουργούν ως operators σε κοιτάσματα στα Βαλκάνια, όπως η κροατική ΙΝΑ και η καναδική Banker’sPetroleum. Στο πάνελ συμμετείχε και η κα. BarbaraDoric, πρόεδρος του Οργανισμού Υδρογονανθράκων της Κροατίας.
Από την πλευρά του, μιλώντας στο συνέδριο Global Oil & Gas, Black Sea and Mediterranean που διεξήχθη στην Αθήνα, ο τεχνικός διευθυντής της Energean Steve Moore παρουσίασε την πορεία του γεωτρητικού προγράμματος στoν Πρίνο καθώς και τους σχεδιασμούς της εταιρείας για τα κοιτάσματα «Έψιλον» και «Βόρειος Πρίνος». Τέλος, στο ίδιο συνέδριο, ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas Ντίνος Νικολάου αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων στις περιοχές του Κατακόλου, των Ιωαννίνων και της Δυτικής Ελλάδας, γενικότερα.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος