Τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος για να αντιμετωπιστούν οι αβλεψίες και τα τρωτά σημεία της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο νέο «Εξοικονομώ», όπως αυτά καταγράφηκαν τουλάχιστον σε επίπεδο Ηπείρου από το Τεχνικό Επιμελητήριο, περιμένουν και οι αρμόδιοι φορείς, όπως όμως και εκατοντάδες επιλαχόντες.
Με επιστολή του προς τον υπ. Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ μεταφέροντας και τις οχλήσεις που υπήρξαν από μέλη του, ζητά τον άμεσο δειγματοληπτικό έλεγχο των αιτήσεων που εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως η υψηλή βαθμολόγηση που παρατηρήθηκε στο σύνολο σχεδόν των εγκεκριμένων προτάσεων ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα και σε αληθή στοιχεία.
Όπως εξήγησε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της διοικούσας του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάννης Τσίγκρος αυτό που διαπιστώθηκε, είναι μία ανεξήγητη εν πολλοίς υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο της ενεργειακής απόδοσης, που δημιουργεί αρκετά ερωτήματα. «Γι’ αυτό ζητήσαμε διαλεύκανση της υπόθεσης με τον δειγματοληπτικό έλεγχο, που θα πρέπει να γίνει όμως πριν ξεκινήσουν οι εργασίες. Δε θεωρούμε, ότι σε μία περιοχή, όπως τα Γιάννενα με γνωστές τις κλιματολογικές συνθήκες, ότι είναι σε τόσο άσχημο επίπεδο στην ενεργειακή απόδοσή τα κτίρια και γι’ αυτό ζητήσαμε να γίνει ο έλεγχος», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί και η επαγγελματική αξιοπιστία και το κύρος των συναδέλφων μηχανικών.
«Οφείλουμε να προστατεύσουμε και τους συναδέλφους και τον ελεύθερο ανταγωνισμό και να ξέρουν όλοι τελικά τι ισχύει και ποια είναι η πραγματικότητα».
Αύξηση του προϋπολογισμού
Εκτιμάται πάντως, ότι ακόμη κι αν προχωρήσει άμεσα ο λεπτομερής έλεγχος πολύ δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές, τέτοιες τουλάχιστον που να δίνουν τη δυνατότητα σε επιλαχόντες ή γενικότερα σε όσους έμειναν εκτός του προγράμματος, να πάρουν τη θέση άλλων. Εκείνο όμως που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, είναι να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος σε κάποιες περιοχές, που εμφανίζουν χαμηλό ποσοστό ένταξης επί των συνολικών αιτήσεων.
Οι περιοχές Ιωαννίνων και Άρτας εμφανίζουν ποσοστά ένταξης της τάξης του 35% ενώ σε άλλες περιοχές υπάρχουν ποσοστά ένταξης της τάξης του 80%.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος