Έχοντας απολέσει μικρή δύναμη από το ποσοστό που πέτυχε τον Ιανουάριο και μέσα σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες από τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισαν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και η χώρα έχει εκ νέου συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζουν την προσπάθεια που ξεκίνησαν πριν από επτά μήνες.
Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν την άνετη κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,5% και 145 έδρες, από 36,34% και 149 έδρες που είχε συγκεντρώσει τον Ιανουάριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ που κερδίζουν 10 έδρες και έτσι η νέα κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με σύνολο 155 εδρών.
Η ΝΔ λαμβάνει 28,09% και 75 έδρες, ενώ αντίστοιχα τον Ιανουάριο είχε συγκεντρώσει 27,81% και 76 έδρες.
Η Χρυσή Αυγή δεν χάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 6,99% και 18 έδρες, έναντι 6,28% και 17 έδρες τον Ιανουάριο.
Ποσοστό 6,28% συγκεντρώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ), που καταλαμβάνει 17 έδρες.
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,55% και 15 έδρες, το Ποτάμι με 4,09% και 11 έδρες, οι ΑΝΕΛ με 3,69% και 10 έδρες και η Ένωση Κεντρώων με 3,4.% και 9 έδρες.
Εκτός Βουλής μένει η Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό 2,86%, κάτι που συνιστά και εκλογική αποτυχία των προσώπων που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και διεκδίκησαν μία διαφορετική εντολή από το λαό, χωρίς όμως να την πάρουν.
Ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος
Μεγάλος νικητής όχι μόνο των εκλογών της Κυριακής αλλά και αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας, που μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις είτε αυτές αφορούν εθνικές εκλογές, είτε εκλογές στο εσωκομματικό πεδίο.
Η αρχή έγινε με την επικράτηση και την αποχώρηση στη συνέχεια του Αλ. Αλαβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ακολουθήσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα του Ιουλίου που είχαν ως συνέπεια την αποχώρηση από τις ηγεσίες των κομμάτων τους, των βασικών αντιπάλων του Αλ. Τσίπρα όπως του Αντ. Σαμαρά, του Ευαγ. Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου, ενώ ίδια αναμένεται και η τύχη του Ευαγ. Μεϊμαράκη που όμως δεν εμφάνιζε έτσι κι αλλιώς πολλές πιθανότητες παραμονής του στην ηγεσία της Ν.Δ σε περίπτωση ήττας στις εκλογές.
Το πεδίο που έχει μπροστά της κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως παρότι η πλειοψηφία είναι πιο μικρή από αυτή του Ιανουαρίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι είναι περισσότερο συμπαγής και στέρεη από την προηγούμενη.
Επίσης όμως, με δεδομένη τη στήριξη και ψήφιση του τρίτου μνημονίου από τις άλλες δυνάμεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, θεωρείται δύσκολο να βρει απέναντί της η νέα κυβέρνηση, μία αντιπολίτευση που θα βρίσκεται μονίμως στα… κάγκελα, ειδικά μάλιστα μετά τις δηλώσεις και τη διάθεση της Φ. Γεννηματά, που μίλησε ήδη για δημιουργική αντιπολίτευση, αλλά και τη στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των συνεργασιών, με την εκλογική συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εάν προηγουμένως αποχωρήσουν από αυτήν τα «βαρίδια» του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα ο Βενιζέλος και Λοβέρδος σε πρώτο τουλάχιστον πλάνο.
Οι κερδισμένοι ΑΝΕΛ
Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών αναμφισβήτητα ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ που κατάφεραν να εισέλθουν με άνεση στη Βουλή, διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τους δημοσκόπους, έστω κι αν έχασαν μέρος της δύναμής του αλλά και τρεις έδρες από τον Ιανουάριο.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Μεγάλος ηττημένος της εκλογικής αναμέτρησης η Ν.Δ που ηττήθηκε κατά κράτος από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία αναμέτρηση στην οποία μέχρι την τελευταία στιγμή είχε την προσδοκία τουλάχιστον, ότι θα είναι μία μάχη στήθος με στήθος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Ν.Δ δεν είναι όμως η ήττα αλλά το ότι το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν να συσπειρώσει τη βάση της, χωρίς να μπορέσει να απευθυνθεί και να κερδίσει ψήφους από ψηφοφόρους άλλων πολιτικών χώρων. Η έλλειψη καθαρού λόγου σε πολλά θέματα, αλλά και η τακτική της ηγεσίας της την προεκλογική περίοδο να επιμένει στην ανάγκη της συγκυβέρνησης και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήδη δέχεται τα φίλια πυρά από το εσωτερικό μέτωπο, με πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος να ζητούν επειγόντως αλλαγή τακτικής και την άσκηση μίας δομικής αντιπολίτευσης, που θα έχει σαφείς πολιτικούς διαχωρισμούς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πολιτικό ζήτημα η αποχή
Το ποσοστό της αποχής από τις εκλογές έφτασε το 43,43% ποσοστό που αποτυπώνει την απογοήτευση ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος από το υπάρχον πολιτικό σύστημα και κυρίως την ελάχιστη ελπίδα και αισιοδοξία, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, διαμορφώνοντας μία νέα κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις εκλογές του 2009 μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 προσήλθαν στις κάλπες 2 εκατομμύρια λιγότεροι εκλογείς!
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος