Μονόδρομο χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ως προσκεκλημένος στην εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.
Με τον τρόπο αυτό τοποθετήθηκε και σε ερωτήματα που διατύπωσε ο ίδιος στην αρχή της ομιλίας του, με ρητορικό τρόπο, αν θα μπορούσε ή θα έπρεπε η Ελλάδα να εμφανίζεται λιγότερο εκτεθειμένη, όπως έγινε με την αποστολή πολεμικού υλικού από τις πρώτες ημέρες του πολέμου και μόλις προ ημερών, με την αποστολή σοβιετικής κατασκευής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
«Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης γενναιοδωρίας και έλλειψης ειλικρίνειας είναι να ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για αποφάσεις που θα ελάμβανε κατά τρόπο όμοιο και απαράλλακτο, οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, βρισκόταν στην εξουσία», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Αναρωτήθηκε επιπλέον, όπως και λίγο νωρίτερα στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα, αν θα μπορούσε η Ελλάδα να κρατά μία αμφίθυμη στάση, δίνοντας μία ξεκάθαρη και σαφή απάντηση, χωρίς περιστροφές και αστερίσκους.
«Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να αμφιταλαντεύεται, ούτε να υποδύεται την Τουρκία ή την Ουγγαρία του κ. Όρμπαν. Τι θα προσέφερε αυτό στα εθνικά θέματα και σε ποια στρατηγική θα εντασσόταν; Η στοιχειώδης εντιμότητα, δημοκρατική και εθνική επιβάλλει να πούμε αυτήν την απλή αλλά κρίσιμη αλήθεια, ότι είναι μονόδρομος η στάση της χώρας μας.
Η ελληνική στάση είναι αυτή μιας συνεπούς δυτικής χώρας. Η Ελλάδα συμπεριφέρεται ως κράτος – μέλος της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ, ως μέλος της Δυτικής Συμμαχίας. Συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων, συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων, πρωτοστατεί ορισμένες φορές στην επιβολή των κυρώσεων, όπως συνέβη με το δεξαμενόπλοιο που είχε βλάβη ανοιχτά της Καρύστου και ετέθη υπό ελληνικό λιμενικό έλεγχο, διευκόλυνε τις αμερικανικές αρχές στην επιβολή των δικών τους κυρώσεων και γι’ αυτό υπέστη τα ιρανικά αντίποινα».
Τα εγκλήματα πολέμου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην κίνηση της Ελλάδας να συμμετέχει στην ομάδα των χωρών που ζήτησαν από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να διερευνήσει εάν έχουν τελεστεί στην Ουκρανία εγκλήματα πολέμου και εάν υπάρχει δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά των υπαιτίων, κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας και σχολίασε πως οι ελληνικοί χειρισμοί στο ζήτημα ενοχλούν την Ρωσία. «Η Ρωσία θεωρούσε και θεωρεί ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης και κοινωνίας πιστεύει πως της οφείλει την ίδια την ύπαρξη του ελληνικού κράτους από το 1821 μέχρι σήμερα, ενώ μπορεί τα πράγματα να είναι εντελώς αντεστραμμένα και αυτό να φανεί στον σπασμένο καθρέφτη της Ουκρανίας».
Τον κ. Βενιζέλο προσφώνησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων και μέλος του ΟΠΚΠΙ Μ. Ελισάφ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ομίλου, Δημ. Σιώτος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
-
21 Σεπτεμβρίου 2024 Προκλήσεις για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα
-
24 Ιουλίου 2024 «Ηρθε η ώρα να ανέβουμε ακόμη περισσότερο»
-
5 Ιουνίου 2024 «Δικαιωμένοι και αισιόδοξοι για τις εκλογές»
-
28 Μαΐου 2024 Σήμερα στα Γιάννενα ο Δ. Κουτσούμπας
-
25 Μαΐου 2024 Την Τρίτη στα Γιάννενα ο Δ. Κουτσούμπας
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος