Από σήμερα ως τις 5 Ιουνίου διοργανώνεται στα Ιωάννινα το 3ο Συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας-Κύπρου με τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco Ελλάδας- Κύπρου και Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Συμμετέχουν τα οκτώ Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα και στην Κύπρο: Νήσος Λέσβος, Ψηλορείτης, Χελμός-Βουραϊκός, Βίκος-Αώος, Σητεία, Γρεβενά- Κοζάνη, (Κεφαλονιά- Ιθάκη και Τρόοδος.
Στόχοι του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων και των ιδιαίτερων γεωλογικών, φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που τα χαρακτηρίζουν καθώς και η δικτύωση και η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σε θέματα ήπιας-βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τον γεωτουρισμό και γενικότερα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως επίσης και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νεότερων γενιών. Όπως σημειώνεται, ο ρόλος και η συμβολή Γεωπάρκων στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη επιδιώκεται να αναδειχθεί μέσα από έξι θεματικές ενότητες:
Την πρώτη ημέρα θα γίνουν παρουσιάσεις για τα 8 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη, ενώ τη δεύτερη ημέρα οι θεματικές ενότητες επικεντρώνονται στη γεωλογική κληρονομιά και στις περιοχές με δυναμική ένταξης στα Παγκόσμια Γεωπάρκα, στην γεω-εκπαίδευση, στον γεωτουρισμό, και στη βιοποικιλότητα και στην πολιτιστική κληρονομιά.
Το Συνέδριο είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και απευθύνεται ιδίως σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και λοιπούς φορείς που ενδιαφέρονται για την βιώσιμη ανάπτυξη και την διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Φρόντζου Πολιτεία (3 Ιουνίου) και στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (4 Ιουνίου), ενώ στις 5 Ιουνίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη-ξενάγηση των συνέδρων στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από την «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.», που είναι και ο φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και συν-διοργανωτές το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων, τις Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO Ελλάδας και Κύπρου και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπογραφούν πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και Φορέων Λειτουργίας και Διαχείρισης Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO-
Related Posts
-
7 Ιουνίου 2022
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος