Ήπειρος

Απειλείται, αλλά τα καταφέρνει η αρκούδα

Off

Σημαντική αύξηση που επιβεβαιώνει την καλή κατάσταση του πληθυσμού επομένως και των συνθηκών διαβίωσής του στην Πίνδο, παρουσιάζει ο πληθυσμός των αρκούδων, όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της τριετούς έρευνας, που διενήργησε ο Αρκτούρος. 
Τρία χρόνια έρευνας, συλλογής των στοιχείων, όπως το γενετικό υλικό των ζώων, ταυτοποίησης και ανάλυσης στη συνέχεια, ήταν αρκετά για να επιβεβαιωθεί και η εκτίμηση των κατοίκων, αλλά και εκπροσώπων φορέων, ότι ο πληθυσμός των αρκούδων καταγράφει σημαντική αύξηση.
Η καταμέτρηση έγινε με μία πρωτοποριακή μέθοδο συλλογής γενετικού υλικού μέσω τριχοπαγίδων (συρματοπλέγματα που δεν τραυματίζουν τα ζώα) που τοποθετούνται σε στύλους της ΔΕΗ όπου οι αρκούδες έχουν τη συνήθεια να ξύνονται. Το γενετικό υλικό συλλέγεται στη συνέχεια από τους ερευνητές, αποστέλλεται στο εξωτερικό για ανάλυση και επιστρέφεται μία “ταυτότητα”, η οποία καταχωρείται στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας. Αυτή τη στιγμή, είναι καταγεγραμμένα 360 άτομα, αριθμός που δείχνει αύξηση του πληθυσμού σε σύγκριση με την προηγούμενη καταμέτρηση που έδειξε 250 αρκούδες. Με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων ατόμων η επιστημονική ομάδα του Αρκτούρου υπολόγισε ότι ο αριθμός των αρκούδων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 450 κατ’ ελάχιστο.  Όπως τόνισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου Πάνος Στεφάνου, η ανάκαμψη του πληθυσμού επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του Αρκτούρου, αλλά και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, όπως όμως και τη μεταστροφή στη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα συγκεκριμένα θηλαστικά.
«Δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα, καθώς η αρκούδα εξακολουθεί να αποτελεί ένα αυστηρά απειλούμενο είδος και η προστασία της θα πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό», τόνισε ο κ. Στεφάνου, που ρωτήθηκε και για το εάν εκτιμά, ότι είναι φυσιολογική η εμφάνιση του ζώου σε περιοχές, που δε χαρακτηρίζονταν καν ημιορεινές, στις οποίες δεν υπήρχαν ποτέ παλαιότερα αντίστοιχες καταγραφές. «Θα πρέπει να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της προσέγγισης αρκούδων σε τέτοιες περιοχές, όπου συνήθως βρίσκουν τροφή και γι’ αυτό τις προσεγγίζουν. Δε θα πρέπει να μας παραξενεύει ως φαινόμενο, αλλά εκείνο που θα πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικούς είναι η δική μας συμπεριφορά που μπορεί να προσελκύσει τα ζώα», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Στεφάνου είπε πως με την ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο υπερυψωμένο και ανθεκτικό φράχτη στην Εγνατία οδό και στους κάθετους άξονες, επιτεύχθηκε η μείωση των ατυχημάτων, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ζώα τα προηγούμενα χρόνια, ευτυχώς χωρίς να υπάρξει και ανθρώπινο θύμα. 

Δύο ακόμη δημοσιεύσεις
Το 2015 δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά δύο ακόμη άρθρα της επιστημονικής ομάδας του Αρκτούρου. Το πρώτο αφορά σε φαινόμενο κανιβαλισμού στις αρκούδες που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας πεδίου. Η συμπεριφορά αυτή έχει καταγραφεί πολύ σπάνια στην καφέ αρκούδα και υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια περαιτέρω έρευνας για τα αίτια της. Τέλος, ερευνητές του Αρκτούρου συμμετείχαν σε έρευνα του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Μελέτη και Προστασία της Αρκούδας, Dr John Beecham, για την επανένταξη ορφανών αρκούδων όπως οι περιπτώσεις της Ζωής και του Μικρού Τζον και του Νικήτα. Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Wildlife Management μελέτησε 550 περιπτώσεις επανένταξης στη φύση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αποτελεί μία επιτυχημένη πρακτική με αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε πολλές χώρες. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ