Το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν μεταξύ άλλων των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα. Ένα θέμα για το όποιο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ο Δήμαρχος Αρταίων, ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις.
Όπως αναφέρει ο δήμος στην ανακοίνωσή του:
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα μέχρι 15ΜW θεωρούνται έργα ΑΠΕ – έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι το νερό του ποταμού/ρέματος/ταμιευτήρα. Για τα μικρά έργα ΑΠΕ η ελληνική νομοθεσία, δίνει, ως ανταποδοτικό όφελος, το 3% των ακαθάριστων εσόδων του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από το έργο ΑΠΕ στην τοπική κοινωνία που φιλοξενεί το έργο ΑΠΕ δηλαδή στους δημότες και στον Δήμο, μέσω μειώσεων στους λογαριασμούς ρεύματός τους, ενώ για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα με ισχύ πάνω από 15MW δεν ισχύουν τα παραπάνω διότι η Πολιτεία δεν τα θεωρεί έργα ΑΠΕ.
Αναφερόμενος στο διαχωρισμό των μικρών και μεγάλων έργων ΑΠΕ ξεκίνησε την τοποθέτησή του για το θέμα με την ιδιότητα του εκλεγμένου μέλους της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης δηλώνοντας «Και στο μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο το νερό δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; Δεν είναι το νερό εκεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας; Τι καταστρέφεται το νερό στα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα ενώ στα μικρά όχι ; Δεν πρέπει οι μεγάλοι παραγωγοί να δώσουν τα ελάχιστα στις τοπικές κοινωνίες, ως ανταποδοτικά οφέλη; Αφού υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, γιατί να μην εφαρμοστεί και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα; Που έχουν επηρεάσει περισσότερο το μικροκλίμα και τους ανθρώπους των περιοχών που φιλοξενούνται, αλλά έχουν προκαλέσει και ζημιές στις κατάντη περιοχές, από πλημμύρες κατά καιρούς;
Με αυτό το σκεπτικό κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, ζήτησα και συμπεριλήφθηκε στις προτάσεις μας προς τα αρμόδια Υπουργεία, να επιστρέφεται το 3% των ακαθάριστων εσόδων του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά έργα πάνω από 15MW στις τοπικές κοινωνίες (δημότες και δήμοι) μέσω μειώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, στις περιοχές εκείνες που φιλοξενούν μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, όπως πχ στην Άρτα έχουμε το υδροηλεκτρικό έργο του Πουρναρίου. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Δεν επιβαρύνεται καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός»
Ενώ ο κ. Τσιρογιάννης κλείνοντας την τοποθέτησή του πρόσθεσε«Αναμένουμε να υπάρξει άμεση πολιτική βούληση, διότι έτσι θα αποκατασταθεί μια αδικία, θα αντιμετωπίζονται ισότιμα τα υδροηλεκτρικά έργα ως έργα ΑΠΕ, και έστω και αργά θα δοθούν τα ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως αυτή την εποχή που υπάρχουν αυτές οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών και των δήμων».
Related Posts
-
8 Νοεμβρίου 2024 -
-
27 Σεπτεμβρίου 2024 Συμβολή στην τεχνική υποστήριξη των δήμων
-
27 Σεπτεμβρίου 2024 Μία ψηφιακή πλατφόρμα στην υπηρεσία της διαβούλευσης
-
27 Σεπτεμβρίου 2024 Ισορροπία ανάμεσα σε δύο βάρκες για την ΚΕΔΕ
-
24 Σεπτεμβρίου 2024 ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ανοιχτή προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος