Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 01:51
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαΐου 2022
Πολιτισμός

Η μουσική των Ελληνοεβραίων Γυναικών

Off

Μια γνωριμία με το μουσικό των γυναικών ελληνοεβραίων, μεταξύ των οποίων και των γιαννιωτοεβραίων αποτελεί η εκδήλωση με τίτλο «Στο Περιθώριο της Ιστορίας: Η Μουσική των Ελληνοεβραίων Γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα, που θα γίνει την Κυριακή 29 Μαΐου στις 19:00, στη Συναγωγή στο Κάστρο, σε καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Κρίστοφερ Κινγκ.

Πρόκειται για μία τριλογία μουσικών διαλέξεων επιμελημένη από τον Αμερικανό εθνομουσικολόγο Christopher C. King και «αφιερωμένη στην πολυσήμαντη και ταυτόχρονα περιθωριοποιημένη ιστορία της μουσικής των Εβραίων γυναικών στην Ελλάδα» που, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων στις 24, 26 και 29 Μαΐου, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια των τριών εκδηλώσεων, θα παρουσιαστούν οι ιστορίες και τα τραγούδια των γυναικών καλλιτέχνιδων Αμαλία, Ρόζα και Στέλλα: η Ρωμανιώτισσα Εβραία τραγουδίστρια από τα Ιωάννινα, Αμαλία Βάκα (Μάτσα) και οι σεφαραδίτισσες Εβραίες τραγουδίστριες από τη Θεσσαλονίκη Ρόζα Εσκενάζυ και Στέλλα Χασκίλ. Τις μουσικές συναντήσεις θα συντονίζουν οι: Μαριάννα Σκυλακάκη (Δημοσιογράφος), Αθηνά Κατσανεβάκη (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, μέλος ΕΕΠ, Εθνομουσικολογία-Παραδοσιακό Τραγούδι), Κατερίνα Καφεντζή (Ιστορικός, Μουσική Επιμελήτρια, Ραδιοφωνική Παραγωγός).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και την Αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.

Στις διαλέξεις, ο Κ. Κινγκ θα παίξει αυθεντικούς δίσκους 78 στροφών αυτών των μουσικών και καλλιτέχνιδων, θα παρουσιάσει ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα και θα συζητήσει τη σχέση μεταξύ της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και των Εβραίων καλλιτεχνών που είτε έζησαν στην Ελλάδα, είτε έπαιξαν εκτενώς στη χώρα μας, πριν μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Θα ακολουθήσει επίσης ζωντανή εκτέλεση κάποιων κομματιών σε κάθε εκδήλωση, από μικρά σχήματα μουσικών.

Ο Christopher C. King δηλώνει: «Αντιλαμβάνομαι τη ζωτικότητα, την υγεία, ενός πολιτισμού μέσα από την ποικιλομορφία και την ένταση της λαϊκής μουσικής του. Η Ελλάδα, στις αρχές του 20ού αιώνα, διέθετε ένα από τα πιο ζωντανά και ποικίλα περιβάλλοντα λαϊκής μουσικής στον κόσμο, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ποικιλομορφία των εθνικών, θρησκευτικών, γλωσσικών και γεωγραφικών καταβολών των μουσικών και των τραγουδιών της. Στον εικοστό πρώτο αιώνα, θα διατηρηθεί η ζωτικότητα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής χωρίς να γιορτάζεται η ποικιλομορφία των ριζών της».

Ο Christopher C. King, είναι Αμερικανός εθνομουσικολόγος, συνθέτης, ακτιβιστής και συγγραφέας, βραβευμένος με Grammy το 2002. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Ηπειρώτικο Μοιρολόι”.

Στρατηγικοί εταίροι των τριών διαλέξεων είναι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Αθήνα 24/5, 19:00, Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι

Θεσσαλονίκη 26/5, 15:15, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιωάννινα 29/5, 19:00, Ιερά Συναγωγή.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ