Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, στο όριο του συναγερμού παραμένει η ιατρική επιστημονική κοινότητα, παρακολουθώντας την εξέλιξη της ηπατίτιδας, με την οξεία της μορφή, που προσβάλλει τα παιδιά, κάποια εκ των οποίων σε διεθνές επίπεδο, σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των περιστατικών έχει χρειαστεί να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος.
Το νεότερο δεδομένο, που προκύπτει από τις έρευνες και μελέτες που δημοσιεύθηκαν ήδη σε επιστημονικά ιατρικά περιοδικά από τη Βρετανία και το Ισραήλ αντίστοιχα, «ενοχοποιούν» για την οξεία ηπατίτιδα έναν αδενοϊό, με τον ορότυπο 41, που έχει δώσει όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, και στο πρόσφατο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», Ιωάννης Ελευσινιώτης, μιλώντας στο ITV, τόνισε, ότι στο τέλος του 2021 παρουσιάστηκε κάτι αντίστοιχο στις ΗΠΑ, που αυτοπεριορίστηκε όμως στη συνέχεια, σχετικά γρήγορα.
«Οι αδενοϊοί αυτοί είναι γνωστοί για τις ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις που προκαλούν, και όχι τόσο για βαριά περιστατικά, όπως έχουμε στην τρέχουσα περίπτωση και γι’ αυτό προσπαθούμε να συσχετίσουμε τον αδενοϊό αυτό, με άλλες λοιμώξεις που μπορεί να πέρασαν τα παιδιά το προηγούμενο διάστημα ή και με τον κορωνοϊό. Θα συμφωνήσουμε ωστόσο με μεγάλη πιθανότητα, αυτό να είναι απολύτως ακριβές, με την εκτίμηση πολλών επιστημόνων, ότι η έξαρση που παρατηρούμε, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, καθώς είμαστε βέβαιοι, ότι εκτός των οξέων περιστατικών, υπάρχουν πολλά περισσότερα περιστατικά σε παιδιά, που είναι όμως ολιγοσυμπτωματικά και όπου η νόσος αυτοπεριορίζεται. Θα δούμε όμως πως θα εξελιχθεί η πορεία της νόσου στην κοινωνία και στην ελληνική κοινωνία, όπου αναμένεται να εμφανιστούν περιστατικά. Το αξιοπερίεργο πάντως σε αυτήν την περίπτωση σε σχέση με το παρελθόν είναι, ότι τα οξέα περιστατικά δεν εμφανίζονται σε ανοσοκατασταλμένα παιδιά ή σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα», ανέφερε ο κ. Ελευσινιώτης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
-
26 Ιανουαρίου 2024 Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι
-
22 Ιουλίου 2023 Η δύσκολη καθημερινότητα των παιδιών με αλλεργίες
-
25 Μαΐου 2023 Με ενίσχυση η οδοντριατρική πρόληψη για τα παιδιά
-
21 Δεκεμβρίου 2022 ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Ανοιχτές γιορτινές δράσεις για παιδιά
-
9 Δεκεμβρίου 2022 Αυξημένη προσέλευση λόγω των ιώσεων
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος