Στην περιοχή των Ιωαννίνων θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, μετά τη σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή της ΕΛΠΕ.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα θα ξεκινήσουν εντός του 2023 και αυτές αφορούν έξι εκτάσεις στην επικράτεια, εκ των οποίων οι πέντε σε θαλάσσιες περιοχές και η μία, αυτή των Ιωαννίνων, σε χερσαία έκταση.
Οι εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean δεσμεύονται, ανέφερε ο Πρωθυπουργός να ξεκινήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα ερευνών ως το τέλος του 2023, με την πρώτη γεώτρηση να προγραμματίζεται, όπως ανακοινώθηκε, να γίνει στα Ιωάννινα.
Θα είναι η πρώτη γεώτρηση στη χώρα μετά από 22 χρόνια, όπως ανέφερε ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean, που πρόσθεσε, ότι η γεώτρηση θα γίνει σε περιοχή μακριά από τις ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίσει γεωγραφικά.
Όπως αναφέρεται στο υλικό που δημοσιοποιήθηκε από το Μαξίμου, «η περίπτωση των Ιωαννίνων αποτελεί την πιο ώριμη παραχώρηση, αφού έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα με πρόσκτηση 400 χιλιομέτρων σεισμικών δεδομένων και έχει εντοπιστεί ένας ερευνητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης. Ο μισθωτής, θα ολοκληρώσει τις εργασίες όρυξης ερευνητικής γεώτρησης εντός του 2023 και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων συνεργάζεται με το ΥΠΕΝ για την επίσπευση των διαδικασιών».
Η χρονική διάρκεια της ερευνητικής γεώτρησης είναι μεταξύ 12-18 μηνών, ως το τέλος του 2023. Θα ακολουθήσει η διαδικασία της ανάπτυξης του κοιτάσματος, για την εκμεταλλευσιμότητά του, η οποία θα έχει χρονικό ορίζοντα δύο ετών, ώστε η παραγωγή να ξεκινήσει στο τέλος του 2025.
Οι άλλες εκτάσεις στις οποίες θα γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι στο Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό και στην Κρήτη, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός.«Πρέπει ως το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε αν έχουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει, ότι η χώρα είναι πιθανό να διαθέτει σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης.«Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, που είπε ακόμη πως πρέπει να επιτευχθεί μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και να προχωρήσει η αναζήτηση εναλλακτικών για ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο τα οποία αποτελούν σήμερα μονόδρομο και για την πατρίδα μας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Related Posts
-
2 Οκτωβρίου 2024 -
1 Οκτωβρίου 2024 Ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2026 για το φυσικό αέριο
-
28 Σεπτεμβρίου 2024 Οδικός χάρτης για το δίκτυο φυσικού αερίου
-
25 Σεπτεμβρίου 2024 Ανιχνεύοντας διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς
-
20 Αυγούστου 2024 Εκτός της ζώνης αυστηρής επιτήρησης για την πανώλη
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος