Ξεπέρασαν τις 10.000 οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ρευματοκλοπής που καταγράφηκαν και διαπιστώθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ το 2014 και τους πρώτους μήνες του 2015 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν 3400 περιστατικά, ενώ ο συνολικός αριθμός για το 2014, έφτασε τις 6650 περιπτώσεις.
Η συντριπτικη πλειοψηφία των κρουσμάτων πάντως διαπιστώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από τους παραβάτες, μία σημαντική κατηγορία με πολλές περιπτώσεις αποτελούν τα καταστήματα εστίασης, όπως καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ.
Αντίθετα όμως από ό,τι συμβαίνει και καταγράφεται σε πανελλαδική κλίμακα, στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου τα περιστατικά είναι ελάχιστα και σύμφωνα με τον Βασίλη Γούκο, υπεύθυνο διαχείρισης του συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται κάτω από το 1% επί του συνόλου των 200.000 καταναλωτών.
Οι ρευματοκλοπές διαφέρουν και πρόκειται όπως είπε για δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την παραβίαση του μετρητή και την συνειδητή και εσκεμμένη παρέμβαση από τον καταναλωτή σε αυτόν και η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με την αμέλεια του καταναλωτή, σε περιπτώσεις επανασύνδεσης κάποιας κατοικίας ή καταστήματος με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, μετά από διακοπή.
Ο εντοπισμός πάντως της ρευματοκλοπής είναι μία μάλλον εύκολη υπόθεση και προκύπτει κυρίως από τον έλεγχο και την σύγκριση των καταναλώσεων το προηγούμενο διάστημα. Ένας καταναλωτής με κατανάλωση 2000 κιλοβατώρων σε κάθε τετράμηνο, όταν εμφανίζει ξαφνικά κατανάλωση 700 κιλοβατώρων το ίδιο διάστημα, θα πρέπει να ελεγχθεί γιατί κινεί υποψίες. Το ίδιο γίνεται και στην αντίθετη περίπτωση, όπου ένας μηδενικός καταναλωτής, εμφανίζεται ξαφνικά να έχει μεγάλη κατανάλωση, επομένως θα πρέπει να ελέγξουμε τους μετρητές για να δούμε τι προηγήθηκε στο μεσοδιάστημα», σημείωσε ο κ. Γούκος.
Κλέβουν αλλά δεν πληρώνουν
Τα ευτράπελα πάντως δεν έχουν να κάνουν με τους τρόπους που σκαρφίζονται διάφοροι για να κλέψουν ρεύμα, ούτε και με τον τρόπο εντοπισμού των παραβατών. Το περίεργο της ιστορίας έχει να κάνει με την αντιμετώπιση που τυγχάνουν όλοι αυτοί, όταν διαπιστωθεί και βεβαιωθεί η ρευματοκλοπή, αλλά και όταν βεβαιωθεί το οφειλόμενο ποσό προς τον πάροχο.
Με εντολή της ΡΑΕ προς τους παρόχους, κανείς καταναλωτής δεν πρέπει να μένει χωρίς ρεύμα, ακόμη και εκείνος που βεβαιώνεται, ότι κλέβει ρεύμα την ίδια ημέρα. «Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι από την ίδια κιόλας ημέρα, μπορεί να αλλάξει πάροχο και να κάνει και σε αυτόν τα ίδια. Η οφειλή του όμως παραμένει στον προηγούμενο πάροχο, που για να πάρει τα οφειλόμενα χρήματα θα πρέπει να κινηθεί δικαστικά, περιμένοντας μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την οριστική εκδίκαση», τόνισε ο κ. Γούκος.
Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει με ανακοίνωσή του, ότι οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι στο σύνολο των περίπου 8 εκατ. μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πανελλήνια κλίμακα, προβλέπεται να εντατικοποιηθούν και καλεί όλους τους καταναλωτές να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση διαπιστώσουν στους μετρητές τους, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και τη διαφύλαξη των νομίμων συμφερόντων του.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.658)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.202)
- Εκδηλώσεις(1.578)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.938)
Αρθρογραφία
Είσοδος