Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 02:23
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2022
Επικαιρότητα

Η Περιφερειακή Αρχή θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα

Off

Στο θέμα της απόφασης  του Διαιτητικού Δικαστηρίου και τον Ιδιώτη Φορέα της Μονάδας επιστρέφει η Περιφέρεια Ηπείρου με ανακοίνωσή της την Πέμπτη, που αποτελεί και απάντησε σε αντιδράσεις των τελευταίων ημερών ενώ δίνει διευκρινίσεις και για τη στάση της Περιφερειακής Αρχής σε σχέση με την απόφαση.

Αρχικά αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Δεν προκαλούν καμία εντύπωση οι συντονισμένες επιθέσεις κατά της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά κατά του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι κάποιοι, προκειμένου να  αποκομίσουν  πολιτικά οφέλη, (όπως ‘οσφραίνεται’ το ‘αλάνθαστο’ αισθητήριό τους),  κάποιοι άλλοι ενδεχομένως από ‘κεκτημένη ταχύτητα,’ δεν διστάζουν, (έστω και άθελά τους), να αναλάβουν ρόλο «συνηγόρου»  του Ιδιώτη Φορέα λειτουργίας της Μονάδας ΑΣΑ ή ακόμη και να ‘προτείνουν’ καταπάτηση όρων σύμβασης που έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις  επιπτώσεις τέτοιων ενεργειών σε βάρος των Ηπειρωτών».

Και συμπληρώνει:

«Εκείνο όμως που δεν μπορεί γίνει κατανοητό,  είναι από πού άραγε αντλούν πολλοί και διάφοροι τόση σιγουριά, χωρίς να τηρούν καμία επιφύλαξη, πως η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που έχει ληφθεί κατά πλειοψηφία, είναι σωστή, όταν μάλιστα η μειοψηφία εκφέρει την άποψη πως η Περιφέρεια Ηπείρου δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ;».

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι,

«1) Η διαιτητική απόφαση εκ του νόμου δεν υπόκειται σε τακτικά (έφεση, αναίρεση) ή έκτακτα (αναψηλάφηση) ένδικα μέσα (άρθρο 895 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – ΚΠολΔ). Προσβάλλεται μόνο με ένδικο βοήθημα (αγωγή ακύρωσης – άρθρ. 897 επόμενα ΚΠολΔ).

2) Η αγωγή ακύρωσης ασκείται ενώπιον του Πολιτικού Εφετείου στην περιφέρεια του οποίου εκδόθηκε η απόφαση εντός τριών (3) μηνών από την επίδοσή της. Η αγωγή είναι δεκτική αίτησης αναστολής. Η απόφαση του Εφετείου προσβάλλεται με αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

3) Κατ’ άρθρο 900 ΚΠολΔ «Είναι άκυρη η παραίτηση από το δικαίωμα της άσκησης αγωγής για την ακύρωση διαιτητικής απόφασης πριν από την έκδοσή της». Μοναδική εξαίρεση στη ρύθμιση του άρθρου 900 ΚΠολΔ είναι μόνο συμβάσεις που κυρώνονται με νόμο, όπως συμβάσεις Παραχώρησης. Η σύμβαση για τη ΜΕΑ Ηπείρου δεν είναι σύμβαση Παραχώρησης και δεν έχει κυρωθεί με νόμο, είναι σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

4) Κατ’ άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 3068/2002:

«2. Αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. επιτρέπεται μετά την παρέλευση εξήντα ημερών από την επίδοση της απόφασης στον Υπουργό που είναι αρμόδιος για την πληρωμή ή στον εκπρόσωπο του Ν.Π.Δ.Δ.».

Και καταλήγει η ανακοίνωση:

«Η απόφαση αυτή έχει πολλές προεκτάσεις και πολλούς αποδέκτες-εξαιρούνται μόνο οι δημότες της Ηπείρου- και η Περιφερειακή Αρχή θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα προς κάθε κατεύθυνση. Δεδομένου ότι οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, σε αυτό το στάδιο δεν θα επεκταθούμε περισσότερο. Στο μέλλον και όταν ολοκληρωθούν αυτές, θα δοθεί η δυνατότητα για ευρύτερη συζήτηση. Αυτή η υπόθεση άλλωστε δεν είναι αντιδικία μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της εταιρείας που λειτουργεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, είναι σύγκρουση μεταξύ του δημοσίου συμφέροντος και ιδιωτικών συμφερόντων σε έργο ΣΔΙΤ».

Οι αντιδράσεις

Τις προηγούμενες ημέρες εκφράστηκαν αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο από παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, με κριτική προς την περιφερειακή αρχή.

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα, σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη αναφέρει αρχικά:

«Η Περιφερειακή Αρχή έχασε το δικαστήριο και θα πληρώσουμε για την κακή διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο με απόφαση του επιδικάζει 3,5 εκατομμύρια ευρώ, έντοκα, στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης «Αειφορική Ηπείρου», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στο Ελευθεροχώρι. Τα συμφωνήσαμε, τα υπογράψαμε τότε και τώρα θα πληρώσουμε!

Η σύμβαση σύμπραξης του ΣΔΙΤ το λέει καθαρά: «Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου θα είναι οριστική και αμετάκλητη, δεν θα υπόκειται σε οποιοδήποτε τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο και θα αποτελεί εκτελεστό τίτλο, χωρίς να απαιτείται να κηρυχθεί τέτοιος από τα δικαστήρια. Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο ΙΦΣ αποκλείουν και παραιτούνται από κάθε ένδικο μέσο ή μέσο προσφυγής ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου ή άλλης δικαστικής αρχής που θα μπορούσαν να έχουν δικαιοδοσία ή αρμοδιότητα».

Και καταλήγει μεταξύ άλλων:

«Το «Κοινό των Ηπειρωτών» τοποθετήθηκε έγκαιρα και ξεκάθαρα, ό,τι η διαχείριση των απορριμμάτων και η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου είναι δουλειά των δήμων και του ΦοΔΣΑ».

Για «τις τραγικές συνέπειες που καλείται να πληρώσει ο λαός της Ηπείρου εξαιτίας του πολιτικού εγωισμού του περιφερειάρχη και ορισμένων δημάρχων μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στη νομική κόντρα με την εταιρία που διαχειρίζεται τη μονάδα ΑΣΑ καθώς και όλες τις θεσμικές κινήσεις που έχουν κάνει οι «Ορίζοντες Ηπείρου» στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων», μίλησε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Ανέφερε ακόμα ότι  «το πρόβλημα με τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η Περιφέρεια Ηπείρου δεν σταματά στα ποσά που επιδίκασε το διαιτητικό δικαστήριο καθώς όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή θα προστίθενται άλλα 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο».

«Διαβάζοντας το τι προβλέπει ο νόμος που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και της ιδιωτικής εταιρίας που λειτουργεί το εργοστάσιο, γνωστοποίησε κάτι που η πρώτη απέκρυψε στην ανακοίνωσή της. Ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι άμεσα εκτελεστέα και δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα», σημειώνεται ακόμα ενώ αναρωτήθηκε ο κ Ριζόπουλος: «Άραγε για ποια ένδικα μέσα μας μιλάει ο Περιφερειάρχης; Ένα ακόμα ωμό ψέμα».

Σε σχόλιό της τέλος η «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει ότι «πλέον η Ήπειρος έμαθε από πρώτο χέρι τι σημαίνει Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου  με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ)». Και καταλήγει:

«Προφανώς αυτό το αποτέλεσμα κανένας δεν το ήθελε. Δυστυχώς όμως για τους Ηπειρώτες, η Περιφερειακή Αρχή έχει καταφέρει να έχει και άλλες ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως η διαπάλη με το ΦΟΔΣΑ,  η οποία επίσης μας προβληματίζει για την έκβασή της.

Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση για το θέμα. Δεν μπορεί να συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα όσο ο λαός πληρώνει διπλούς και τριπλούς λογαριασμούς στους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ