Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής μετά την επιβεβαίωση από τα εργαστήρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, του πρώτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών στη λίμνη Παμβώτιδα.
Πρόκειται για έναν αργυροπελεκάνο, που βρέθηκε νεκρός την προηγούμενη Πέμπτη στα νερά της Παμβώτιδας, ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες που περισυνέλεξαν το νεκρό πτηνό και απέστειλαν στη συνέχεια δείγμα, για ανάλυση στα κτηνιατρικά εργαστήρια.
Η επιβεβαίωση, ότι πρόκειται για κρούσμα της γρίπης των πτηνών, το πρώτο που καταγράφεται στην περιοχή, έφτασε την Τρίτη το απόγευμα και κινητοποιεί τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα αντίστοιχα, αλλά και στη λίμνη της Καστοριάς, στην Παμβώτιδα δεν έχει εντοπιστεί άλλο νεκρό πτηνό.
Η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΠΕ Ιωαννίνων Θάλεια Οικονόμου σε δηλώσεις της, δεν έκρυψε την έκπληξη των υπηρεσιών για την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Παμβώτιδα, με την έννοια πως έκτοτε δεν έχει εντοπιστεί κανέναν άλλο νεκρό πτηνό, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα στη Δυτ. Μακεδονία, όπου τα άγρια πτηνά πεθαίνουν κατά εκατοντάδες.
Από τη άλλη όμως στάθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα της τήρησης των προληπτικων μέτρων και στις συστηματικές εκτροφές, αλλά κυρίως στις οικόσιτες εκτροφές, αφού υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιμόλυνσης των οικόσιτων πουλερικών. Για τις πτηνοτροφικές μονάδες ανέφερε, πως έχει αποδειχθεί, ότι από τη στιγμή που τηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας, είναι σχεδόν απίθανο να προκύψει κρούσμα στις μονάδες, όμως δε συμβαίνει το ίδιο και στις οικόσιτες εκτροφές.
Έτσι, απηύθυνε έκκληση για το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι την περίοδο του Πάσχα, όταν και αναμένεται με την άνοδο της θερμοκρασίας να έχει εξαφανιστεί ο ιός, όσοι διατηρούν οικόσιτες εκτροφές, να τις διατηρούν σε κλειστούς χώρους, προαναγγέλλοντας και αυστηρούς ελέγχους, αλλά και την επιβολή προστίμων.
Τα μέτρα και οι κυρώσεις
Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση, που αναφέρεται στα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να τηρούν οι έχοντες οικόσιτες εκτροφές.
«Ειδικότερα, όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι:
Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.
Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.
Οι παραβάτες των παραπάνω υπόκεινται στις κυρώσεις του νόμου 4235/11-2-2014 (Α’ 32) “Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Related Posts
-
22 Νοεμβρίου 2024 -
15 Νοεμβρίου 2024 Τεράστιος όγκος σκουπιδιών κάθε λογής στον πυθμένα της Παμβώτιδας
-
-
-
24 Μαΐου 2024 Νέα δεδομένα στην παρόχθια ζώνη της λίμνης
-
11 Απριλίου 2024 ΑΠΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ Απαγόρευση αλιείας στη λίμνη Παμβώτιδα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος