Για μία πορεία που δεν έχει πλέον επιστροφή σε ένα προηγούμενο καθεστώς, με υπέρογκες χρεώσεις για τους δήμους, επομένως και για τους πολίτες της Ηπείρου συνολικά, έκανε λόγο ο δήμαρχος Ζίτσας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις του τελευταίου 10ημέρου στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η συνεδρίαση στην οποία έγινε ο απολογισμός του 2021 για τον ΦοΔΣΑ, και η οποία προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις κυρίως από τον δήμο Ιωαννιτών, που εκτός των άλλων ζήτησε και διαχειριστικό έλεγχο, έχει δημιουργήσει ένα νέο, μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, ρήγμα στο εσωτερικό του Συνδέσμου. Το ρήγμα αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο μετά την παρέμβαση της περιφέρειας Ηπείρου και τις δηλώσεις του Αλ. Καχριμάνη, που καταγγέλλει επί της ουσίας, ότι πέραν της μη ορθολογικής και σύννομης προς τους όρους της Σύμβασης Σύμπραξης με τη ΜΕΑ, υπάρχουν και φορολογικές παραβάσεις, κάτι που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, κανείς δε μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί.
Ο κ. Πλιάκος που ήταν από τους πρώτους, αν όχι εκείνος που πρώτος πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει και στο ΔΣ, αλλά και δημοσίως, ότι το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι Ηπειρώτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι τεράστιο και δεν προκύπτει από κάποια πραγματική βάση, σημείωσε σε χθεσινές του δηλώσεις, ότι αποδείχθηκε, ότι δεν υπάρχει η μοναδική αλήθεια, όπως αυτή που επιχείρησε η διοίκηση του ΦοΔΣΑ να παρουσιάσει.
«Έγινε μία εξαιρετική δουλειά το τελευταίο διάστημα από την περιφέρεια Ηπείρου, για να εξορθολογιστούν τα οικονομικά στη διαχείριση των απορριμμάτων και γρήγορα κατέρρευσε το αφήγημα της μοναδικής αλήθειας που κάποιοι έλεγαν, ότι υπήρχε. Το ιλιγγιώδες ποσό των 37 εκ. ευρώ που είχαν προϋπολογίσει κάποιοι για τη λειτουργία των ΣΜΑ και τη μεταφορά του υπολείμματος έχει “πεθάνει” και τα χρήματα αυτά, δε θα τα πληρώσουν οι Ηπειρώτες. Επίσης, από τον Οκτώβριο και έπειτα κανείς δήμος, άρα κανείς Ηπειρώτης δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τη μεταφορά του υπολείμματος. Μέχρι τότε όμως και για τους δέκα πρώτους μήνες του 2021, πληρώσαμε για το ίδιο αντικείμενο πλέον του ενός εκ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Πλιάκος για να σταθεί στη συνέχεια στο αίτημα του δήμου Ιωαννιτών για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στον ΦοΔΣΑ.
«Αν ήμουν στη διοίκηση και κάποιος υπέβαλλε ένα αντίστοιχο αίτημα, δε θα παρέπεμπα σε στοιχεία, γενικώς και αορίστως, αλλά θα ζητούσα ο έλεγχος αυτός να γίνει άμεσα. Το ίδιο πρέπει να κάνουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλα είναι καθαρά. Όταν μάλιστα το αίτημα αυτό υποβάλλεται από τον δήμο Ιωαννιτών, που έχει το 50% της παραγωγής απορριμμάτων στην Ήπειρο, δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει.
Η κατάσταση αυτή δεν προσφέρεται για «μάγους» που έρχονται από την Κρήτη, για να μας δώσουν τα φώτα τους στην Ήπειρο, ούτε και για να παραμείνουμε στην ίδια επιχειρηματολογία, ότι δήθεν δεν αλλάζει το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων και ότι είναι μονόδρομος να προχωρήσουμε με έναν ΦοΔΣΑ για όλη την Ήπειρο», πρόσθεσε ο κ. Πλιάκος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
15 Νοεμβρίου 2024 -
9 Οκτωβρίου 2024 Παράταση στη σύμβαση για την αποκομιδή απορριμμάτων
-
25 Σεπτεμβρίου 2024 Συνθήκες αδράνειας στη διαχείριση των απορριμμάτων
-
7 Ιουνίου 2024 Επιχείρηση απομάκρυνσης ογκωδών μετά τα ρεπορτάζ
-
28 Μαΐου 2024 Διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις
-
14 Φεβρουαρίου 2024 Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του τέλους ταφής απορριμμάτων
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος