Πολύ περισσότερο πολύπλοκο και πραγματικό είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την οριοθέτηση της λίμνης και τη χάραξη της «κόκκινης γραμμής», διαδικασία που ολοκληρώθηκε εσπευσμένως τον Μάιο του 2012, ενδιάμεσα μάλιστα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις τότε, με την δέσμευση όμως της πολιτικής ηγεσίας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, ότι αν έχουν γίνει λάθη, θα διορθωθούν στην πορεία.
Μία δεκαετία μετά και ενώ στο μεσοδιάστημα καμία προσέγγιση ή επικοινωνία δεν έγινε μεταξύ των υπηρεσιών και των κατοίκων σε περιοχές περιμετρικά της Παμβώτιδας, το ενδεχόμενο κατασκευής του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου επαναφέρει το θέμα της χάραξης της «κόκκινης γραμμής» στην αρχική του διάσταση.
Με συνεχή ρεπορτάζ η «Ε» και το ITV ανέδειξαν, το τελευταίο 10ήμερο ανέδειξε την κρισιμότητα του ζητήματος και κυρίως της προσέγγισής του, με απαραίτητη προϋπόθεση ευόδωσης των όποιων προσπαθειών, να είναι η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με τους κατοίκους των παραλίμνιων περιοχών, που βλέπουν στην πράξη, να δημεύονται οι περιουσίες τους από το ίδιο το κράτος και τους φορείς της αυτοδιοίκησης.
Μετά τους κατοίκους της Αμφιθέας και στους Λογγάδες, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για μία μάχη, όπως οι ίδιοι είπαν στο φακό του ITV, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια που θα αφήσει τους ίδιους και τα παιδιά τους, χωρίς τις περιουσίες που απέκτησαν και κατέχουν απολύτως νόμιμα μέχρι σήμερα.
Όπως εξήγησαν μιλώντας στο ITV, το πρόβλημά τους, δεν είναι το έργο του ποδηλατόδρομου, αλλά η χάραξή του, σε συνδυασμό με την χάραξη της «κόκκινης γραμμής» της λίμνης, ζητώντας επιτακτικά να αλλάξει η οριοθέτηση και αυτή, να επανέλθει στο φυσικό όριο της λίμνης.
«Στα 300 μέτρα από τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στους Λογγάδες υπήρχε το τελευταίο καναλέτο, με το οποίο ποτίζαμε τα τελευταία χωράφια προς τη λίμνη.
Με την «κόκκινη γραμμή» και τη χάραξή της, δίπλα στον δρόμο, όλες αυτές οι περιουσίες κινδυνεύουν να χαθούν και σίγουρα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό και αν χρειαστεί θα φτάσουμε στα άκρα, αλλά σίγουρα η πρώτη μας αντίδραση θα είναι η προσφυγή στα δικαστήρια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπάγιας ενώ και ο κ. Αγκάς, υποστήριξε, ότι θεωρούν αδιανόητο να σχεδιάζονται παρεμβάσεις που τέμνουν τις ιδιοκτησίες τους και κανείς να μην τους έχει ενημερώσει για το παραμικρό. «Αν νομίζουν, ότι μπορούν να κάθονται στα γραφεία τους και να σχεδιάζουν «κόκκινες γραμμές» ή άλλου χρώματος, να ξέρουν, ότι αυτό δε μπορούμε να το επιτρέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έντονη είναι η αντίδραση παραγωγών στις παραλίμνιες εκτάσεις που διαμαρτύρονται έντονα για το ότι ακόμη και οι λιγοστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις που τους έχουν απομείνει, θα χαθούν και αυτές.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
22 Νοεμβρίου 2024 -
15 Νοεμβρίου 2024 Τεράστιος όγκος σκουπιδιών κάθε λογής στον πυθμένα της Παμβώτιδας
-
-
24 Μαΐου 2024 Νέα δεδομένα στην παρόχθια ζώνη της λίμνης
-
11 Απριλίου 2024 ΑΠΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ Απαγόρευση αλιείας στη λίμνη Παμβώτιδα
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος