Σε κατάσταση συναγερμού και αυξημένης επιτήρησης έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ήπειρο μετά τον εντοπισμό και την επιβεβαίωση εκατοντάδων θανάτων άγριων πτηνών, κατά κύριο λόγο σε αργυροπελεκάνους, στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα αντίστοιχα, λόγω της γρίπης των πτηνών.
Η ασθένεια που απείλησε πριν από μερικά χρόνια να βάλει την «ταφόπλακα» στην ελληνική πτηνοτροφία, δημιουργώντας όμως τεράστια προβλήματα και επιπτώσεις που συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια στη συνέχεια, επανέκαμψε και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ένταση, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Με τους πλέον πρόχειρους υπολογισμούς, ένας αριθμός 700 περίπου αργυροπελεκάνων έχει ήδη θανατωθεί από τη γρίπη και η ανησυχία είναι έκδηλη για τυχόν εξάπλωση της ασθένειας, που μεταφέρεται από τα άγρια πτηνά, όπως ανέφερε η Θάλεια Οικονόμου, προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΠΕ Ιωαννίνων.
Μέχρι στιγμής και από τους καθημερινούς ελέγχους και τις αυτοψίες που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες στην περιοχή, σε συνεργασία και με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο νεκρό πτηνό, ούτε και έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα της νόσου από τις τυχαίες δειγματοληψίες που γίνονται, όμως είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων. Αυτά τα μέτρα αφορούν τόσο τις οικόσιτες εκτροφές πτηνών, όπως όμως και τις πτηνοτροφικές μονάδες ελευθέρας βοσκής και τις βιολογικές, αλλά και τις συμβατικές παραγωγικές μονάδες.
«Μέχρι τώρα η ασθένεια έχει εμφανιστεί μόνο στα άγρια πτηνά, αλλά αυτό που ξέρουμε, είναι ότι μπορούν να τη μεταδώσουν εύκολα και στις μονάδες και στις οικόσιτες εκτροφές (σ.σ κοτέτσια). Εφόσον στις παραγωγικές μονάδες τηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας, είναι πολύ δύσκολο να περάσει η ασθένεια όμως χρειάζεται αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων και στις εκτροφές οικόσιτων πτηνών και στις μονάδες με πτηνά ελευθέρας βοσκής. Η λύση είναι, να μεταφερθούν τα πτηνά σε εσωτερικό χώρο, να τοποθετηθούν σίτες και η σίτιση ή το πότισμα των πτηνών να γίνονται σε εσωτερικό χώρο και όχι έξω. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ποια θα είναι η κατάσταση και οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση, που η γρίπη περάσει στις πτηνοτροφικές μονάδες», ανέφερε σε δηώσεις της η κα Οικονόμου.
Η συνεργασία της περιφέρειας Ηπείρου, με το προσωπικό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, με τον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, είναι καθημερινή, όπως τόνισε η κα Οικονόμου και επανέρχεται η πρόταση που είχε κατατεθεί και παλαιότερα για τη σύσταση μιας κοινής ομάδας αντιμετώπισης αντίστοιχων κινδύνων.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
22 Νοεμβρίου 2024 -
15 Νοεμβρίου 2024 Τεράστιος όγκος σκουπιδιών κάθε λογής στον πυθμένα της Παμβώτιδας
-
-
-
24 Μαΐου 2024 Νέα δεδομένα στην παρόχθια ζώνη της λίμνης
-
11 Απριλίου 2024 ΑΠΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ Απαγόρευση αλιείας στη λίμνη Παμβώτιδα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος