Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων από την Ουκρανία στη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το τελευταίο 24ωρο (3/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 515 Ουκρανοί πρόσφυγες. Αναλυτικά: Από τον Προμαχώνα: 430, από Ευζώνους: 5, από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 18. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5.Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 2.704 Ουκρανοί πρόσφυγες.
Τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00 ώρα Ελλάδας χτες.
Οι αρχές και ο ΟΗΕ περιμένουν ότι η ροή θα αυξηθεί, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.
Ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα “τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πλευρές δέχθηκαν να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων εκτός των ζωνών όπου διεξάγονται συγκρούσεις”. Ο ΟΗΕ δεν είχε ακόμη γνωστοποιήσει επίσημα αυτή τη συμφωνία μέχρι το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Η Πολωνία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που φθάνουν εκεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Συνολικά, 649.903 άνθρωποι βρίσκονται στην Πολωνία, σύμφωνα με καταμέτρηση της HCR, δηλ. 101.921 περισσότεροι από χθες και ποσοστό 54,2% του συνόλου των καταγραφέντων.
Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, 624.500 άνθρωποι συνολικά διέφυγαν. Η Ουγγαρία υποδέχθηκε 144.738 πρόσφυγες ή το 12% του συνόλου.
Στη Μολδαβία, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε, φθάνοντας τους 103.254, το 9,2% του συνολικού αριθμού.
Περίπου 90.329 άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία και κατέφυγαν στη Σλοβακία, το 7,5% του συνόλου, σύμφωνα με την HCR.
Στη Ρουμανία, η HCR καταμετρά 57.194 πρόσφυγες, περίπου το 4,7% του συνόλου.
Όπως δήλωσε χτες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, περισσότεροι από 18.000 πρόσφυγες έφθασαν μέχρι τώρα στη Γερμανία από την Ουκρανία και περίπου 3.000 από αυτούς δεν είναι Ουκρανοί υπήκοοι. “Όμως βεβαίως άνθρωποι που φεύγουν τώρα από την πολεμική ζώνη μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν είναι Ουκρανοί αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών”, είπε ο εκπρόσωπος.
Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησε να δοθεί καθεστώς «προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε μέσω του twitter η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανίν, με μήνυμά του στο twitter, κάνει και αυτός λόγο για «ιστορική συμφωνία» και υπογραμμίζει την «ενότητα και την αλληλεγγύη της ΕΕ».
Με το καθεστώς «προσωρινής προστασίας», οι Ουκρανοί πολίτες που έχουν διαφύγει του πολέμου στη χώρα τους, θα έχουν άδεια διαμονής στην ΕΕ και πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την αγορά εργασίας, αποφεύγοντας τη χρονοβόρα διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου. Το καθεστώς αυτό θα ενεργοποιηθεί σε μερικές ημέρες, όπως είπε η Ίλβα Γιόχανσον και θα ισχύει για ένα χρόνο, με τη δυνατότητα να επεκταθεί για ένα συν ένα χρόνια επιπλέον (συνολικά τρία χρόνια).
Είναι η πρώτη φορά που παραχωρείται αυτό το καθεστώς σε πρόσφυγες στην ΕΕ. Η «προσωρινή προστασία» δημιουργήθηκε ως απάντηση στη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Related Posts
-
30 Αυγούστου 2024 -
21 Αυγούστου 2024 Χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία
-
22 Ιουνίου 2024 Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
-
17 Ιανουαρίου 2024 Μετά από 66 πολιτιστικές πρωτεύουσες
-
29 Σεπτεμβρίου 2023 Ανάπτυξη χώρου δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς
-
28 Σεπτεμβρίου 2023 Πρόσφυγες στη μάχη του εθελοντισμού και της προσφοράς
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος