Ο ερχομός της άνοιξης τουλάχιστον ημερολογιακά, φέρνει και την αισιοδοξία ότι μπορεί να έχουμε αλλαγή εποχής και για την πανδημία. Προς το παρόν πάντως η κατάσταση δεν συνηγορεί προς άμεσες μεταβολές, αν και καταγράφεται μία διαφορετική κατεύθυνση Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, υπάρχει όμως μια σαφής τάσης αποκλιμάκωσης στους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες όπως οι θάνατοι και ο αριθμός των διασωλημένων ασθενών. Όμως αυτή η αποκλιμάκωση γίνεται με αργό ρυθμό για αυτό και ο ορίζοντας ορατών μεταβολών μετατίθεται αργότερα προς το Πάσχα και τον Μάιο.
Κι αυτό έχει σημασία γιατί από αυτές τις μεταβολές στην πορεία της πανδημίας εξαρτάται και η άρση των περιοριστικών μέτρων.
Τον Μάρτιο
Ο ορίζοντας του Πάσχα, φαίνεται ότι αποτελεί και μία από τις στοχεύσεις της κυβέρνησης.
Για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τα μέσα Μαρτίου και «κανονικό» Πάσχα μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρη, στο Capital.gr χτες.
Ο υπουργός σημείωσε πως η Όμικρον παρέχει μία αισιοδοξία πως πρόκειται για μία μετάλλαξη μεταδοτική μεν, αλλά λιγότερο νοσηρή. «Βλέπουμε ότι σιγά-σιγά και η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, συγκριτικά με το επίπεδο του Σεπτεμβρίου, κατά την εκτίμηση και των ειδικών, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες συνεχώς θα ερχόμαστε κοντά στην κανονικότητα. Ήδη, μέσα στον Μάρτιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που υπάρχουν και θα πάμε σε ένα “κανονικό” Πάσχα και καλοκαίρι κοντά στην κανονικότητα τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να γυρίσει η πανδημία το φθινόπωρο», ανέφερε.
Πτώση στο ιικό φορτίο
Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις δεκατρείς περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 21- 27 Φεβρουαρίου σε σχέση με την εβδομάδα 14-20 Φεβρουαρίου. Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερις από τις δεκατρείς περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε τρεις περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.
Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-56%), στο Ηράκλειο (-53%), στην Πάτρα (-52%) και στα Ιωάννινα (-36%), ενώ οριακή ήταν η πτώση στη Θεσσαλονίκη (-22%) και στην Αττική (-16%). Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Κέρκυρα (+36%), στον Βόλο (+40%), στο Ρέθυμνο (+43%) και στον Άγιο Νικόλαο (+63%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στη Λάρισα (-8%), στην Ξάνθη (-7%) και στην Αλεξανδρούπολη (+7%).
Τα κρούσματα
Σε πανελλαδικό επίπεδο την Τρίτη είχαμε 17.176 νέα κρούσματα, ενώ 52 ήταν οι θάνατοι και 408 οι διασωληνωμένοι.
Στην Ήπειρο είχαμε: 63 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 37 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 312 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 81 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
ΦΙΛΗΝΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Related Posts
-
14 Μαρτίου 2024 -
9 Φεβρουαρίου 2024 32 θάνατοι από covid-19 με μείωση θετικότητας
-
6 Ιανουαρίου 2024 Προβληματισμός για την υψηλή ανθεκτικότητα του κορωνοϊού
-
5 Ιανουαρίου 2024 Μεγάλη η διασπορά του κορωνοϊού
-
15 Σεπτεμβρίου 2023 32 θάνατοι από Covid-19 και 25 διασωληνωμένοι
-
29 Αυγούστου 2023 Μέτρα για τον κορωνοϊό στο «Χατζηκώστα»
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος