Είναι πολύ πιο σοβαρός από ό,τι ο καθένας μπορεί να φανταστεί, ο κίνδυνος εμπλοκής μέχρι και απένταξης του έργου του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου, από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», αν στο μεσοδιάστημα είτε κατά την επικαιροποίηση της μελέτης είτε σε εύλογο χρόνο, δεν συζητηθεί σοβαρά, το αίτημα κατοίκων και ιδιοκτητών εκτάσεων για επανεξέταση της οριοθέτησης.
Η τοποθέτηση του προέδρου της Τ.Κ Αμφιθέας Ιωάννη Θάνου στην «Ε» και το ITV την Τετάρτη επιβεβαίωσε επί της ουσίας, όχι μόνο τις ενστάσεις πολλών ιδιοκτητών εκτάσεων σε «επίμαχες» παραλίμνιες περιοχές, αλλά και την πραγματική διάσταση του προβλήματος, έτσι όπως προέκυψε στην επικαιρότητα μετά την σχετική ανακοίνωση της βουλευτού Ιωαννίνων κας Κεφάλα.
Στάση αναμονής, αλλά επίσης με αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία τους, πολύ δε περισσότερο χωρίς να ερωτηθούν, να συμφωνήσουν και να αποζημιωθούν αναλόγως, τηρούν και σε άλλες περιοχές, όπως στον «Μάτσικα», αλλά και στους Λογγάδες, όπου επίσης διατυπώνουν παρόμοιο αίτημα επανεξέτασης της οριοθέτησης της Παμβώτιδας.
Μπορεί πράγματι να υπάρξει εμπλοκή στο έργο του ποδηλατόδρομου;
Η απάντηση είναι καταφατική, αν δε βρεθεί λύση στο μέτρο του δυνατού και εφικτού, κατά τη διάρκεια της επικαιροποίησης της μελέτης που έχει ήδη αναθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Όμως, και αν ακόμη υποθέσει κάποιος, ότι η Περιφέρεια με το υπ. Εσωτερικών που χρηματοδοτεί το έργο, επιμείνουν στην προτεινόμενη χάραξη του ποδηλατόδρομου, με βάση την υφιστάμενη οριοθέτηση της λίμνης, το μόνο βέβαιο είναι πως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με δικαστικές προσφυγές, που όλοι γνωρίζουν, πόσο χρονοβόρες είναι, με αβέβαιο μάλιστα το αποτέλεσμα. Ακόμη και για την περιοχή του «Μάτσικα» που πολλοί – ακόμη και στον δήμο Ιωαννιτών – εκτιμούν, πως είναι μία τελειωμένη υπόθεση, με την πράξη αναλογισμού, κανείς δεν εγγυάται, ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στην πράξη, αφού η διαδικασία μοιάζει να έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια.
Παραδοχές λαθών
Η «Ε» φέρνει στο φως σήμερα κάποια στοιχεία, που δικαιώνουν όλους εκείνους που και κατά την πολυετή διαδικασία της οριοθέτησης και μέχρι σήμερα υποστηρίζουν, ότι η οριοθέτηση το 2012, στηρίχθηκε σε λανθασμένα στοιχεία ή ακόμη και σε προφορική ενημέρωση των υπηρεσιών!
Τον Δεκέμβριο του 2000 η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού σε έγγραφό της προς το υπ. Οικονομικών με θέμα τον «καθορισμό όχθης, παρόχθιας ζώνης και παλαιάς όχθης λίμνης» αναφέρει μεταξύ άλλων πως η χάραξη της οριογραμμής όχθης στο υψόμετρο 469,54μ. «αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι θα εντάξει στην κοινόχρηστη ζώνη της όχθης τμήματα γης τα οποία είχαν ήδη παραχωρηθεί από το Υπ. Γεωργίας με διανομές και καλλιεργούνται, όταν η στάθμη της λίμνης το επιτρέπει. Η ύπαρξη των διανομών δεν ήταν γνωστή στην Υπηρεσία και την επιτροπή κατά την εκτέλεση της αυτοψίας… Προτείνεται όπως η οριογραμμή της όχθης χαραχθεί στο προς τη λίμνη όριο των διανομών του Υπ. Γεωργίας και στο όριο του υψομέτρου του υπερχειλιστή όπως χαραχθεί οριογραμμή παλαιάς όχθης».
Λίγους μήνες μετά, η Διεύθυνση Δημ. Περιουσίας του Υπ. Οικονομικών συντάσσει έγγραφο στο οποίο αναφέρει πως: «Η οριογραμμή της όχθης (κόκκινη) να χαραχθεί στο όριο διανομής του Υπ. Γεωργίας και στην περιοχή της Αμφιθέας στο όριο του αναχώματος. Η παλαιά όχθη (μπλε) να χαραχθεί στο όριο διανομών».
Μία πενταετία μετά, τον Σεπτέμβριο του 2005 και ενώ η υπόθεση εκκρεμεί, η Υδρογραφική Υπηρεσία επανέρχεται και αφού επικαλείται την έρευνα στο φάκελο της υπόθεσης, σημειώνει πως η «αναγραφή στα έγγραφα του υψομέτρου του υπερχειλιστή ως 469,54 οφείλεται πιθανώς σε προφορική πληροφόρηση κατά την κοινή αυτοψία της 15-7-1992…» και πως «… εφόσον υπάρχουν αμφιβολίες σε ό,τι αφορά στην ορθότητα του υψομέτρου θα πρέπει να διενεργηθεί αρμοδίως χωροστάθμηση ακριβείας». Τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε όμως, για να φτάσουμε στον Μάιο του 2012, όταν στη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων, για τις εθνικές εκλογές, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με Γεν. Γραμματέα την κα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, υπογράφει την απόφαση του επανακαθορισμού των ορίων της όχθης, της παλαιάς όχθης και της παρόχθιας ζώνης από την πλ. Μαβίλη μέχρι τον «Μάτσικα», χωρίς όμως να ληφθούν υπόψιν οι παραπάνω – ίσως και άλλες – παρατηρήσεις.
Το 2013 σε συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, ο δήμαρχος τότε Φ. Φίλιος και ο Νικ. Γκόντας ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης συζητώντας για το Π.Δ Παμβώτιδας είπαν, ότι το όριο του υπερχειλιστή αμφισβητείται και πως θα πρέπει να οριστεί εκ νέου, με σαφή επιστημονικά κριτήρια.
Η χάραξη του ποδηλατόδρομου με βάση το όριο του υπερχειλιστή στο 469,54, από την περιοχή του «Μάτσικα» μέχρι τις περιοχές Περάματος, Αμφιθέας, Δραμπάτοβας, Λογγάδων, εισέρχεται σε εκτάσεις που έχουν διανεμηθεί από το ίδιο το κράτος σε πολίτες που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία τους.
Ίσως λοιπόν οι συνθήκες για την έναρξη μίας νέας συζήτησης να είναι πολύ περισσότερο ώριμες από ποτέ άλλοτε…
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.631)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.198)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.934)
Αρθρογραφία
Είσοδος