Ομόφωνα αρνητικά, γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 103 MW στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου.
Το θέμα συζητήθηκε εκτός Ημερήσιας Διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη το μεσημέρι, με δεδομένο ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ της εισήγησης της Υπηρεσίας, αλλά και τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι φορείς της Άρτας, προσθέτοντας ότι η διαφωνία του εστιάζεται σε τρία σημεία:
• Κατά την κατασκευή του φράγματος είχε δοθεί υπόσχεση από τη ΔΕΗ ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που δεν τηρήθηκε,
• το έργο είναι ιδιαίτερα μεγάλο
• και τέλος δεν συνοδεύεται με πρόβλεψη κατασκευής δικτύου σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, όπως θέτει ως όρο η Περιφέρεια για έργα άνω των 10 ΜW.
Η γέφυρα στον Άραχθο
Εντός του επόμενου δεκαήμερου εκτιμάται ότι θα δοθεί σε κυκλοφορία η γέφυρα «Τριανταφύλλου» στον ποταμό Άραχθο. Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό ανάθεσης έργου για την προστασία της γέφυρας, αλλά και για τις εργασίες που είχαν εκτελεστεί μέχρι την κατάρρευση της γέφυρας. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η Περιφέρεια, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέθεσε με τη διαδικασία της διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ώστε να συντμηθεί ο χρόνος- το έργο προστασίας των βάθρων της γέφυρας κλπ. με συνολικό προϋπολογισμό 74.400 ευρώ. Η υπογραφή της σύμβασης και η εγκατάσταση του αναδόχου έγινε στις 4 Οκτωβρίου. Οι εργασίες άρχισαν αμέσως καθώς το επέτρεπε η χαμηλή ακόμη στάθμη των νερών του ποταμού. Οι εργασίες που έγιναν ήταν αυτές που προβλεπόταν στην τεχνική περιγραφή του έργου: Προστασία του ανατολικού βάθρου με ογκόλιθους και σκυρόδεμα, εργασίες καθαρισμού και διευθέτησης του ποταμού, καθώς και εργασίες κατασκευής τοίχου από συρματοκιβώτια για την προστασία παρακείμενης ιδιοκτησίας.
Οι ογκόλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από προϊόντα παρακείμενου λατομείου (Δεμάτι). Τα υλικά των σαρζανέτ προήλθαν από υλικά της κοίτης του ποταμού, 500 περίπου μέτρα μακριά από τη γέφυρα μετά από καθαρισμό και διευθέτηση της κοίτης. Επομένως οι εργασίες που εκτελέστηκαν δεν προκάλεσαν θέμα υποσκαφής στο μεσόβαθρο της γέφυρας που κατέρρευσε.
Εκείνο που θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά είναι η άμεση ανταπόκριση του ΓΕΕΘΑ για την τοποθέτηση γέφυρας Μπέλλευ ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή συγκοινωνία των χωριών που εξυπηρετούσε. Αυτό θα γίνει εντός του επόμενου δεκαήμερου, αφού κάνουμε εμείς τις υπόλοιπες εργασίες όπως δάπεδο και προσβάσεις κ.α.».
Το Σχολείο
Αναπήρων Παιδιών
Το κατασκευαστικό έργο για το σχολείο Αναπήρων Παιδιών Ιωαννίνων έχει ολοκληρωθεί ανέφερε ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην πορεία- όπως πρόσθεσε- αποφασίστηκε να γίνουν πρόσθετες εργασίες για την ενεργειακή θωράκιση του διδακτηρίου.
Related Posts
-
17 Μαΐου 2024 -
6 Σεπτεμβρίου 2023 Τα φωτοβολταϊκά εξοικονόμησαν και πόρους
-
-
20 Μαΐου 2023 Σχεδιάζοντας την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου
-
25 Ιανουαρίου 2023 Διαβούλευση για αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης Πουρναρίου
-
22 Σεπτεμβρίου 2022 Ικανοποίηση για την απόρριψη των φωτοβολταϊκών
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος