Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Νίκος Αντύπας, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής με έργο αναγνωρισμένο και αγαπημένο από το κοινό.
Από τα νεανικά του χρόνια είχε μία μακρά διαδρομή στη μουσική σκηνή.
Ο Νίκος Αντύπας μπήκε στην ελληνική δισκογραφία αρχικά ως ντράμερ με τους Ιωνάθαν, αργότερα με το σχήμα των Sunset και ύστερα των Socrates.
Ενορχήστρωσε δίσκους των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, ενώ στη δεκαετία του ’90 κυκλοφόρησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων με τη Χαρούλα Αλεξίου και την Αλκηστη Πρωτοψάλτη. Παράλληλα συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου.
Στην καριέρα του συνεργάστηκε, είτε ως συνθέτης είτε ως ενορχηστρωτής, με τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, μεταξύ άλλων τους Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Νταλάρα, Νάνα Μούσχουρη, Μαρινέλλα, Δημήτρη Μπάση, Ελεωνόρα Ζουγανέλη.
Πιο αναλυτικά, το 1985 έκανε αίσθηση με την κυκλοφορία «Ζεστά ποτά» των αδερφών Κατσιμίχα, σε ενορχήστρωση δική του. Το 1991 ανέλαβε την ενορχήστρωση του δίσκου «Μένω εκτός» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Η δουλειά, όμως, που σημάδεψε την καριέρα του ήταν ο δίσκος «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και με ερμηνεύτρια την Αλκηστη Πρωτοψάλτη. Το άλμπουμ γνώρισε τεράστια επιτυχία ενώ το 1998 παρουσιάστηκε και με τη μορφή μουσικής παράστασης σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Είχε προηγηθεί, το 1992, το επίσης επιτυχημένο «Δι’ ευχών», και πάλι σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, αυτή τη φορά με ερμηνεύτρια τη Χαρούλα Αλεξίου. Ακολούθησε, το 1994, το «Έϊ!» με την Χαρούλα Αλεξίου, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Αρη Δαβαράκη και της ίδιας της Αλεξίου.
Το πρώτο του σόλο άλμπουμ, «Θεατής» κυκλοφορεί το 1998 με τις συμμετοχές του Γιάννη Κότσιρα και της Έλλης Πασπαλά σε δύο από τα τρία τραγούδια του δίσκου. Το 2001 ο Νίκος Αντύπας διασκευάζει το «Mad about you» του Sting για τον δίσκο «Η άσφαλτος που τρέχει» του Γιώργου Νταλάρα. Στα τέλη του 2002 κυκλοφορεί και το «Οπωσδήποτε παράθυρο», μια από κοινού δουλειά με το Γιάννη Σπάθα, βασισμένη στην παράστασή τους «Neapolis» και σε στίχους Λ. Νικολακοπούλου. Στον δίσκο συμμετέχουν η Ελένη Βιτάλη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Σπείρα Σπείρα, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μανώλης Λιδάκης και ο Πάνος Κατσιμίχας, ενώ ραδιοφωνική επιτυχία γίνεται το «Ναι θα πω» με τη Μελίνα Ασλανίδου. Το 2004 έγραψε τον δίσκο «Αμμος ήτανε…» για την Μαρινέλλα, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Το 2006 συνεισέφερε συνθετικά στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Νάνας Μούσχουρη με τίτλο «Μόνη περπατώ».
Μηνύματα
Σε συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια του Νίκου Αντύπα, αναφέρεται:
«Σε μία μακρά πορεία, πλούσια, και με πολλές ιδιότητες, του μουσικού, του ενορχηστρωτή, του συνθέτη, ο Νίκος Αντύπας υπήρξε ταυτόχρονα από τους πιο αθόρυβους και πιο επιττυχημένους δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Από την εποχή των «Socrates», και σε όλη τη μακρά του πορεία, ο Νίκος Αντύπας πέτυχε να δημιουργήσει το δικό του, προσωπικό, αναγνωρίσιμο μουσικό στίγμα. Κατάφερε, επίσης, να δώσει νέα πνοή, διαφορετικό ήχο, να ανανεώσει ουσιαστικά και συχνά με απρόσμενο τρόπο, το ρεπερτόριο ήδη επιτυχημένων καλλιτεχνών. Τα τραγούδια του θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στη φωνή και στην καρδιά των Ελλήνων. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του», αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, για την απώλεια του Νίκου Αντύπα.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, από την πλευρά του, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το να μπορεί ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα να συγκινεί πέρα από την εποχή του και να στέκεται αλώβητο στον χρόνο, είναι ταυτόχρονα σπάνιο και σπουδαίο. Η μουσική του Νίκου Αντύπα, όπως εκφράστηκε μέσα από σημαντικές συνεργασίες μέσα στο χρόνο, αποτελεί παράδειγμα μιας τέτοιας σπάνιας και σπουδαίας συνθήκης».
Τον «σημαντικό συνθέτη Νίκο Αντύπα, ο οποίος άφησε την ξεχωριστή δική του σφραγίδα στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι» αποχαιρετά ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του. Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του αναφέρει για το έργο του Νίκου Αντύπα: Από τα πρώτα του χρόνια στο θρυλικό συγκρότημα Socrates εργάστηκε για τη διαμόρφωση ενός νέου μουσικού ύφους που αργότερα, κατά την προσωπική του πορεία ως συνθέτης, θα το εξέλισσε κομίζοντας έναν πρωτότυπο ήχο. Η δεκαετία του ‘90 υπήρξε η δεκαετία της δημιουργικής του έκρηξης. Η συνεργασία του με την Χάρις Αλεξίου και τη Λίνα Νικολακοπούλου στον δίσκο Δι’ ευχών αποτέλεσε τομή στην ελληνική δισκογραφία. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν συνεργασίες με βασικό κορμό τον λόγο της Νικολακοπούλου με νέους τραγουδιστές, αλλά και πρώτης γραμμής. Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, η Μαρινέλλα, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Καίτη Γαρμπή και η Νίνα Λότσαρη ήταν μόνο κάποιες από τις σημαντικές συνεργασίες του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «οι δημιουργίες του Νίκου Αντύπα όχι μόνο άντεξαν στον χρόνο, αλλά θα προσφέρονται συνεχώς για νέες ανακαλύψεις».
«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον σπουδαίο συνθέτη, μουσικό και ενορχηστρωτή Νίκο Αντύπα» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Μέλος, αρχικά, του θρυλικού συγκροτήματος “Socrates”, ο Νίκος Αντύπας χάραξε τα επόμενα χρόνια μια εξαιρετικά δημιουργική πορεία με χαρακτηριστικά τον ιδιαίτερο, καινοτόμο ήχο και τις ευφυείς ενορχηστρώσεις του, που δικαίως χαρακτηρίστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις ως ανασύνθεση της μουσικής. Παρότι με σεμνότητα και ευγένεια δήλωνε τακτικά πως “δεν θέλω να ξέρουν εμένα αλλά τραγούδια μου”, είναι πασίγνωστος μέσα από δεκάδες επιτυχίες του που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως το «Δι’ ευχών», η «Συναυλία», η «Μάγισσα», το «Διθέσιο», και ενορχηστρώσεις όπως το «Ρίτα-Ριτάκι», «Μια βραδιά στο λούκι», «Γέλα πουλί μου» και πολλά άλλα ακόμη.
Η διαδρομή του ως συνθέτη και μουσικού συνδέθηκε με κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής. Μεταξύ αυτών ήταν οι Θάνος Μικρούτσικος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ενώ τα τραγούδια του ερμήνευσε πλειάδα τραγουδιστών» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.
Πηγή: ΑΠΕ
Related Posts
-
22 Νοεμβρίου 2024 -
13 Νοεμβρίου 2024 Ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τη θλίψη του
-
26 Σεπτεμβρίου 2024 Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος
-
18 Ιουνίου 2024 Θλίψη για την απώλεια του Ελευθέριου Καλογιάννη
-
7 Μαρτίου 2024 Έφυγε «στους μπαξέδες» ο Δήμος Μούτσης
-
6 Δεκεμβρίου 2023 Αναζητούνται οι δράστες για τον θάνατο των αρκούδων
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος