Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 06:41
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου 2022
Ήπειρος

Ο παγετός έπληξε ακόμα και τα ψάρια

Off

Περισσότεροι από 50 τόνοι αλιευμάτων καταστράφηκαν από τον παγετό των τελευταίων ημερών σε όλη την Ήπειρο, ακόμη όμως και στα παράλια της Θεσπρωτίας, στη λιμνοθάλασσα του Δρεπάνου με την επωνυμία «Ρηχό», όπου η πτώση της θερμοκρασίας στο νερό προκάλεσε ανυπολόγιστη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και μισθώνεται σε ιδιώτη, προς εκμετάλλευση, και τα τελευταία χρόνια είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην θαλάσσια περιοχή της Θεσπρωτίας και όχι μόνο, αφού γινόταν απελευθερώσεις δεκάδων τόνων αλιευμάτων.

Η πτώση της θερμοκρασίας με τον παγετό των τελευταίων ημερών, είχε ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο Γιάννης Ουζούνογλου, αλιεργάτης στη λιμνοθάλασσα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαριών να πεθάνει ακαριαία και ένα άλλο, να πάθει τύφλωση λόγω του παγετού.

Συνολικά, υπολογίζεται, ότι περίπου 50-55 τόνοι αλιευμάτων καταστράφηκαν λόγω του ψύχους, κάτι που είχε σημειωθεί άλλη μία φορά, το 1991, όταν υπήρχε ισχυρή και συνεχής χιονόπτωση μέχρι τα παράλια της Θεσπρωτίας.

Ο κ. Ουζούνογλου έκανε λόγο για ανυπολόγιστη οικονομική, οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, προσθέτοντας, ότι με βάση τη σύμβαση μίσθωσης, δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση και πλέον έχει ζητηθεί η σχετική παρέμβαση μέσω του Τμήματος Αλιείας της ΠΕ Θεσπρωτίας, στον ΕΛΓΑ.

«Έχουμε ζητήσει παράλληλα τη βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ηγουμενίτσας για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, γιατί με την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας μπορεί να προκληθεί μεγάλη ρύπανση στην περιοχή, που είναι και τουριστικού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο κ. Ουζούνογλου.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο και το ύψος της αποζημίωσης, αν αυτή δοθεί, για να φτάσει το ιχθυοτροφείο στην ίδια κατάσταση με τις ποσότητες των αλιευμάτων που είχε μέχρι προχθές, θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια.

«Και ίσως να λέω και λίγα χρόνια. Είχαμε 21 διαφορετικά είδη αλιευμάτων, κυρίως τσιπούρα, σαργό, σάλπα, μυτάκι, μουρμούρα, κέφαλο και λαβράκι, τα οποία τα απελευθερώναμε όταν έφταναν σε ένα ικανοποιητικό βάρος. Δυστυχώς, ο πάγος τα κατέστρεψε όλα», συμπλήρωσε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ