Στάση αναμονής τηρούν τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διαμορφώσουν οριστική άποψη και θέση για τις αλλαγές που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο και τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς αναφορικά με την πρόβλεψη μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής ως το 2020.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στη συμφωνία προβλέπεται η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ από το 98% που είναι σήμερα στο 50% , με κύριο στόχο να περιοριστεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ και να ενισχυθεί ανταγωνισμός, με τους καταναλωτές να προσδοκούν οφέλη.
Από την άλλη βέβαια, χιλιάδες έλληνες καταναλωτές έχουν πικρή εμπειρία τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των προβλημάτων που κληροδότησαν και στους ίδιους αλλά και στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου και τους δήμους, εταιρείες – πάροχοι, που δεν απέδιδαν τα ποσά ως όφειλαν, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες.
Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Γούκος, υπεύθυνος του συστήματος διαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή τόνισε, ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί και να υλοποιήσει στην πράξη τη δέσμευση, ότι δε θα θιγούν οι καταναλωτές και πως στις περιπτώσεις όπου θα παραχωρηθεί το δίκτυο σε ιδιώτες παρόχους, θα αφαιρεθούν τα αντίστοιχα τέλη που πληρώνουν σήμερα όλοι οι καταναλωτές στην Ελλάδα, όπως είναι τα τέλη κοινής ωφέλειας ή το τέλος για τις ΑΠΕ.
«Αυτός είναι και ο λόγος που οι λογαριασμοί των καταναλωτών είναι υπέρογκοι και όχι η τιμή του ρεύματος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γούκος πάντως πρόσθεσε, ότι και η διοίκηση της εταιρείας αλλά και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν, όπως είπε, να μείνει κανείς που δε μπορεί να πληρώσει το ηλεκτρικό, χωρίς ρεύμα το χειμώνα.
«Υποσχόμαστε, ότι θα έχουν ρεύμα όλοι όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και δεν πρόκειται εμείς να αφήσουμε κανένα παιδί να μάθει στην πράξη, ξανά αυτό που μαθαίναμε εμείς παλαιότερα, το φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ».
Ακόμη, απευθυνόμενος στους καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είπε πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τους χειμερινούς μήνες και να μην ξεπεράσουν το όριο των 1600 KW το δίμηνο, γιατί τότε παύει να ισχύει το Κοινωνικό Τιμολόγιο και η χρέωση γίνεται από την 1 κιλοβατώρα με το κανονικό τιμολόγιο.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι από το 2020 και μετά κανένας προμηθευτής ηλεκτρισμού δεν θα πρέπει να κατέχει μερίδιο πάνω από 50%.
Άμεσα μάλιστα η ΔΕΗ καλείται να παραχωρήσει σε τρίτους το 25% του μεριδίου που κατέχει στην αγορά, προκειμένου να περιορισθεί το μονοπώλιό της και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός συστήματος που υποχρεώνει τη ΔΕΗ να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο να πουλά αποκλειστικά σε ιδιώτες ανταγωνιστές της, μέσω δημοπρασιών σημαντικές ποσότητες από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσιά της.
Οι ιδιώτες θα μεταπωλούν την ενέργεια που θα αγοράζουν από τη ΔΕΗ σε πελάτες τους, νοικοκυριά ή βιομηχανίες, με στόχο να πάψει η ΔΕΗ να μονοπωλεί τον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, τις δύο πιο φθηνές πηγές καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή. Εκτιμάται ότι από τα 7,4 εκατ. πελατών της ΔΕΗ, η εταιρεία θα δει να «μετακομίζουν» στους ιδιώτες ανταγωνιστές της κυρίως όσοι έχουν τις υψηλότερες καταναλώσεις, καθώς η πώληση ρεύματος σε αυτούς έχει τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους και εκεί αναμένεται να στοχεύσουν με εκπτώσεις στο ρεύμα οι ιδιώτες προμηθευτές.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος