Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης της προστασίας των προστατευόμενων περιοχών που περνάει μέσα από την κατάργηση των Φορέων όπως τους γνωρίζαμε ως σήμερα.
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών – Ελληνική Φύση θεωρεί ότι «Με την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, χάνεται τόσο η αποκεντρωμένη δομή της διοίκησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών όσο και οι παγιωμένες διαδικασίες τοπικής συμμετοχικότητας και περνάμε πλέον σε αναχρονιστικές, ξεπερασμένες πρακτικές κεντρικού συγκεντρωτισμού και απόλυτου υπουργικού ελέγχου. Το Σύστημα γίνεται συγκεντρωτικό, Αθηνοκεντρικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητά του, αγνοώντας τόσο την ευρωπαϊκή τάση προς αποκέντρωση των υπηρεσιών – ιδίως αυτών που ασχολούνται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος – όσο και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, ως απαραίτητο συστατικό επιτυχούς εφαρμογής κάθε διαχείρισης».
«Παρά το γεγονός ότι οι Φ.Δ. ταλαιπωρήθηκαν από την στιγμή της δημιουργίας τους μέχρι και την ημέρα κατάργησής τους από πολλά προβλήματα, τα οποία προέρχονταν όλα από την διαχρονική απουσία ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία, η αποτίμηση του έργου τους έχει κριθεί θετικά και έχει αναγνωριστεί από όλους τους εμπλεκόμενους με τα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος, φορείς και θεσμούς (Επιτροπή Φύση 2000, Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο., κ.ά)», προσθέτουν.
Για τους εργαζόμενους των Φορέων Διαχείρισης, αναφέρουν ότι «μεταφέρονται στο νέο σχήμα, παραμένοντας ως προσωπικό Ορισμένου Χρόνου – οι περισσότεροι για 15 ολόκληρα χρόνια – και περισσότερο ανασφαλείς από ποτέ, καθώς η μη πραγματοποίηση της Διαγωνιστικής διαδικασίας του άρθρου 90 του Ν.4605/19 ή η κατάργηση των διατάξεων άρθρ. 89 & 90 Ν.4605/19, αυτομάτως θέτει σε κίνδυνο το σύνολο των συμβάσεων εργαζομένων των Φορέων Διαχείρισης».
Η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων από την πλευρά της «διαφωνεί πλήρως με την κυβερνητική απόφαση για κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού πάρκου Τζουμέρκων δια της αδικαιολόγητης συγχώνευσης. Οι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση του περιβάλλοντος στη περιοχή μας δεν μπορούν να λαμβάνονται από το… μακρινό αθηνοκεντρικό σύστημα διοίκησης και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση των Τζουμερκιωτών», αναφέρει.
Η Ένωση «πιστεύει στην ήπια ανάπτυξη που υπαγορεύει η ανάγκη προστασίας της άγριας φυσικής ομορφιάς και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά, άλλωστε, είναι τα δύο κυρίαρχα τοπικά χαρακτηριστικά, που ελκύουν τους επισκέπτες στα μέρη μας. Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται η τοπική κοινωνία μας, η πραγματική πηγή άντλησης της δύναμής μας, η ασφαλής «περπατησιά» μας στο παρόν και το μέλλον, που διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας.
Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση αυτές τις απαράβατες αρχές είχαμε, μέχρι σήμερα, άριστη συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων», τονίζεται ακόμα.
Τέλος, σε κοινή δήλωση της Ευαγγελίας Λιακούλη, Γραμματέα της Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εσωτερικών και του Γιώργου Αρβανιτίδη, Αναπληρωτής Γραμματέας Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αναφέρεται ότι «Η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα ακόμα βήμα προς την αποδιοργάνωση του συστήματος προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Καταργεί φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και Εθνικό Δρυμό Ολύμπου) και επιχειρεί να συγκεντρώσει τις αρμοδιότητές τους κεντρικά στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δεν συμμεριζόμαστε την επιμονή σε μια συντηρητική και υδροκέφαλη στρατηγική που θέτει σε διακινδύνευση την αποτελεσματική προστασία της ελληνικής φύσης αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού των φορέων διαχείρισης».
«Είχαμε καταψηφίσει τις σχετικές διατάξεις του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020), είχαμε επισημάνει τα αδιέξοδα στα οποία αυτός θα οδηγούσε με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή και υλοποίηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται, από την μη πλήρη λειτουργία του σχεδόν δυο χρόνια μετά την ψήφισή του», τονίζεται ακόμα.
Related Posts
-
15 Νοεμβρίου 2024 -
30 Οκτωβρίου 2024 Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη διακοπή κυκλοφορίας
-
26 Οκτωβρίου 2024 7 μήνες κλειστός ο δρόμος για τα Τζουμέρκα
-
6 Σεπτεμβρίου 2024 Τα Τζουμέρκα υποδέχονται το 4th September Moto Fest
-
28 Νοεμβρίου 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Σούλι, Τζουμέρκα και Κόνιτσα στο επίκεντρο της ΟΧΕ
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος