Κρούσματα που φτάνουν σε πρωτόγνωρα ρεκόρ κάθε μέρα, μαζική προσέλευση για τεστ και διαμαρτυρίες για το υψηλό κόστος των μοριακών τεστ και πολύ μεγάλη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Αυτή είναι η χαρτογράφηση της στιγμής, σε μία κατάσταση που φέρνει τη χώρα μπροστά σε νέες προκλήσεις, αν και πρόκειται για μία κατάσταση παγκόσμια με ανάλογα χαρακτηριστικά σε πολλές ακόμα χώρες.
Στην πράξη όλο το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στο πώς θα αναχαιτισθεί αυτή η έξαρση των κρουσμάτων με το βλέμμα στις αντοχές του συστήματος Υγείας. Και κύριο όπλο θεωρείται η τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και ισχύουν από το πρωί της Πέμπτης ως τις 16 Ιανουαρίου. Και βέβαια συνεχίζεται η πρόσκληση για αύξηση των εμβολιασμών.
Διευκρινίσεις
Ως προς τη ζήτηση για τεστ διευκρινίζεται ότι δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid test. «Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», προσέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Εξήγησε, δε, ότι αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι χαμηλότερη από αυτή της PCR, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα. «Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να παραμείνουμε σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος». Η επέλαση της “όμικρον” είναι πάρα πολύ έντονη και τα τελευταία κρούσματα μετρημένα με γονιδιακό έλεγχο είναι πάνω από 60% “όμικρον”, άρα είναι κάτι που μεταδίδεται πολύ γρήγορα και είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε, είπε η κα Γκάγκα. Ο τρόπος να το κάνουμε, προσέθεσε, είναι να φοράμε μάσκες, και λόγω εορτών να αποφύγουμε τις επαφές εάν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, να κάνουμε test.
Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», τόνισε
Ισχυρή είναι και η σύσταση να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε στη διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού ή και εργαστηριακού ελέγχου.
Η κα Παπαευαγγάλου συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές επαφές. Υπενθύμισε πριν την οικογενειακή συνάντηση, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό να κάνουμε όλοι ένα αντιγονικό τεστ πριν βγούμε. Οι νέοι θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να αποφύγουν να συναναστραφούν με ευάλωτους συγγενείς τους. Αντιγονικά τεστ πρέπει να γίνονται και στα παιδιά.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Tο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, καθώς επίσης και ο χρόνος που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων θα επανεκτιμηθούν και ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την Πρωτοχρονιά.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει ισχύ 7 μήνες για όλους, χωρίς την τρίτη δόση. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών. «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα, αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια», είπε ο υπουργός.
Για τους ανεμβολίαστους άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον ούτε στους εξωτερικούς χώρους και τόνισε ότι αυτό το έχουν ζητήσει ήδη οι ειδικοί. Ο υπουργός αναφερόμενος στα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν μπει ισχύ είπε ότι δεν μιλάμε για παρατεταμένα μέτρα και σημείωσε πως αν χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση θα γίνει. Εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερη παράταση, καθώς ο κύκλος της «Όμικρον» πιθανόν θα είναι σύντομος. Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά και εάν χρειαστούν παρεμβάσεις στα πρωτοκόλλα θα γίνουν βάσει των εισηγήσεων των ειδικών.
504 κρούσματα στα Ιωάννινα
Την Πέμπτη είχαμε στη χώρα 35.580 κρούσματα, ενώ 72 ήταν οι θάνατοι και οι 636 οι διασωληνωμένοι. Στην Ήπειρο είχαμε:
175 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 194 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 504 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 112 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Related Posts
-
22 Νοεμβρίου 2024 -
8 Νοεμβρίου 2024 ΕΟΔΥ Σε χαμηλά επίπεδα η λοίμωξη covid και χαμηλότερα η γρίπη
-
16 Οκτωβρίου 2024 Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στα Γιάννενα
-
5 Οκτωβρίου 2024 Τουρκογιαννιώτες βρέθηκαν στα Γιάννενα
-
2 Οκτωβρίου 2024 Σημαντική η επανεκκίνηση των εργασιών για το φυσικό αέριο
-
24 Σεπτεμβρίου 2024 ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ανοιχτή προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος