Τελευταία Νέα

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 10:52
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Ανακαλύπτοντας τις διασυνοριακές προσκυνηματικές διαδρομές

Off

Ένα έργο για τις «Προσκυνηματικές Διαδρομές και Προσκυνήματα στην Ελλάδα και την Αλβανία, υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με πολλούς φορείς. 

Τον απολογισμό του έργου  παρουσίασε ο Επιστημονικώς Υπεύθυνος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης αναδεικνύοντας τα οφέλη που προκύπτουν από την οργανωμένη αυτή προσπάθεια για την ανάδειξη των   

σημαντικών προσκυνηματικών σημείων και διαδρομών, που βρίσκονται στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Αλβανίας.

«Μέσα από την παρουσίαση και ανάδειξη των τόπων λατρείας, στοχεύουμε στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, στην παραπάνω  περιοχή, και κατ’ επέκταση, ευρύτερα, στις δύο γειτονικές χώρες. Παράλληλα επιδιώκουμε την ενίσχυση και τη βελτίωση όλων των προϋποθέσεων, που θα συντελέσουν στην οργανωμένη οικονομική ανάπτυξη των επιλεγμένων περιοχών παρέμβασης» υπογράμμισε ο κ. Καψάλης.

Οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται  με την παράλληλη  αξιοποίηση  των δυνατοτήτων που παρέχουν οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών:

«Αναπτύχθηκε ειδική εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας σε περιβάλλον Android και iOS, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί, αλλά κυρίως να αναπτύξει το δίκτυο προσκυνηματικών διαδρομών» σημείωσε.

Η εφαρμογή εμφανίζει όλες τις προτεινόμενες διαδρομές με τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος και τη σχετική τεκμηρίωσή τους, επιτρέπει την ανάπτυξη εναλλακτικών διαδρομών, ενώ παρέχει δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας και δικτύωσης με τις πλέον έγκυρες εφαρμογές γαιοεντοπισμού και αποτύπωσης διαδρομών. Επίσης, μέσω ειδικά διαμορφωμένου διαδικτυακού τόπου ενημέρωσης και πληροφόρησης (portal) διαμορφώθηκαν επίσης, εκτός των προκαθορισμένων διαδρομών εναλλακτικές  διαδρομές,  για τις οποίες ενημερώνεται ο επισκέπτης ανάλογα με τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται, έχοντας ο ίδιος τη δυνατότητα να επισκεφτεί γειτονικά μνημεία» συμπλήρωσε ο πρώην πρύτανης.

Σημαντική είναι και η ίδρυση τριών κέντρων Ενημέρωσης και Προώθησης της Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Κληρονομιάς στα Ιωάννινα, στο Αργυρόκαστρο και στην Κορυτσά.

Επίσης, το σήμα ποιότητας που θα διαθέτουν σύντομα όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον και πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια που τέθηκαν, -χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν και άλλες-  αποτελεί σημείο αναφοράς και εγγύησης για όλους τους τουρίστες που θα συμμετέχουν στο δίκτυο προσκυνηματικών διαδρομών.

«Βασικό μέλημα όλων είναι η εξασφάλιση της  βιωσιμότητας της συγκεκριμένης παρέμβασης. Μάλιστα, αυτή η βιωσιμότητα επιβάλλεται να επιτευχθεί αφενός με την περαιτέρω  διεθνή προβολή και διεύρυνση των δράσεων στον ίδιο τομέα που υπηρετεί το έργο και αφετέρου με  συνέργειες που θα αναπτυχθούν σε αντίστοιχους παρεμφερείς τομείς. Εταίροι του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Μητρόπολη Ιωαννίνων, η Μητρόπολη Αργυροκάστρου, η Μητρόπολη Κορυτσάς και ο Δήμος Αργυροκάστρου» συμπλήρωσε ο κ. Καψάλης που έκλεισε την παρουσίαση ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ