Ενεργή ως τις μέρες μας, παρά τα προβλήματα, παραμένει η «συρματερή», μία ιδιαίτερη τεχνική και τέχνη στην ασημουργία, που έχει μακρά παράδοση στη γιαννιώτικη αργυροχοϊα. Ο ξενικός όρος που χρησιμοποιείται για την τεχνική αυτή είναι το filigran και παρά τα προβλήματα, η τεχνική παραμένει σημείο αναφοράς για τους αργυροχόους των Ιωαννίνων.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια και ο προβληματισμός που υπάρχει, αναφέρεται στις προοπτικές διατήρησής της, αλλά και ενίσχυσής της, με νέο αίμα, με νέους τεχνίτες δηλαδή, τη στιγμή, που ούτε σχολές υπάρχουν, ούτε και μεγάλο ενδιαφέρον.
Στο ερώτημα αυτό, αλλά και σε άλλα προσπάθησαν να απαντήσουν οι ομιλητές στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο ΚΕΠΑΒΙ, από τον οργανισμό «Φάρος Ελπίδας», με τη στήριξη του υπ. Πολιτισμού και τη συνεργασία της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών, του Σωματείου Ασημουργών Ιωαννίνων και του Μουσείου Αργυροτεχνίας.
Μία σύντομη αναφορά στη στόχευση της ημερίδας έκανε στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος του «Φάρου Ελπίδας» κ. Φορλίδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ασημουργών Ιωαννίνων κ. Ζερβός.
Στους δικούς τους χαιρετισμούς ωστόσο, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν με συντονισμένο και μεθοδικό τρόπο, για την ενίσχυση της γιαννιώτικης ασημουργίας και ειδικότερα τεχνικών, όπως η «συρματερή», ώστε να διατηρηθούν και να περάσουν στις επόμενες γενιές.
«Η τέχνη της ασημουργίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική διαδρομή και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης των Ιωαννίνων.
Παραμένει ζωντανή μέχρι τις μέρες μας, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να τη διατηρήσουμε ζωντανή, δίνοντάς της προοπτικές για το μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ελισάφ. «Δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό, ότι συζητάμε για μία τεχνική που διατηρείται στις μέρες μας, έχει όμως εδώ και πολλά χρόνια, φθίνουσα πορεία και αυτό το βλέπουμε στο μικρό αριθμό των τεχνιτών και στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και σε άλλες παραδοσιακές τέχνες της περιοχής. Δεν έχουμε λιθοξόους, δεν υπάρχουν ξυλογλύπτες, και φυσικά ενώ έχουμε αυτό το φαραωνικό κτίριο (σ.σ εννοεί το ΚΕΠΑΒΙ), δεν έχουμε παρά ελάχιστους ασημουργούς να συνεχίζουν την μακρά παράδοση και σε αυτό πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και τις προσπάθειές μας στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Πότσης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
7 Ιουνίου 2022 -
9 Σεπτεμβρίου 2021 Αναζητείται χώρος για το νέο Δημαρχείο
-
24 Ιουνίου 2021 Ανοιχτή παραμένει η λύση για το ΚΕΠΑΒΙ
-
15 Ιουνίου 2021 Εκτός της εξίσωσης για το νέο Δημαρχείο βγαίνει το ΚΕΠΑΒΙ
-
4 Μαρτίου 2021 Δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν για το νέο Δημαρχείο
-
2 Μαρτίου 2021 Άνοιξε ξανά η συζήτηση για το νέο Δημαρχείο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος