Στην συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, ανοίγοντας τον κύκλο των κατά προτεραιότητα ομιλητών. Στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Συζητάμε τον Προϋπολογισμό του 2022 σε ένα περιβάλλον πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και αβεβαιοτήτων σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες συναρτώνται κυρίως με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και με τις πληθωριστικές πιέσεις, ελπίζουμε παροδικές. Όμως ο Προϋπολογισμός δημιουργεί αίσθημα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς καταγράφει τις θετικές επιδόσεις της και απαντά με επάρκεια στις νέες προκλήσεις.
Ο Προϋπολογισμός σηματοδοτεί την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και καταγράφει την μετάβαση της οικονομίας από την ισχυρή ανάκαμψη του 2021 στην υψηλή ανάπτυξη του 2022, μέσα από ένα δίκαιο, «πράσινο» και ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο.
Το 2021 η Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της.
1ο. Στήριξε στοχευμένα την κοινωνία και την οικονομία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, με επέκταση των προγραμμάτων επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επιδότηση δόσεων δανείων.
Οι συνολικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας ανέρχονται σε 43,3 δις ευρώ. Πρόκειται για το 3ο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ευρωζώνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Συνεπώς, καταρρίπτεται ο μύθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «εγκληματικής ανεπάρκειας μέτρων».
2ο. Η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και το έπραξε. Υπενθυμίζω:
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα. Μείωση της προκαταβολής φόρου. Μείωση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων. Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών έως 800.000 ευρώ. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 συν 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η πολιτική μείωσης φόρων θα συνεχιστεί το 2022, καθώς προβλέπονται:
-Περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για μεταφορές και άλλους τομείς.
3ο. Η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το υψηλό ιδιωτικό χρέος και το έκανε, καθώς ρυθμίστηκαν επιτυχώς περισσότερα από 500.000 δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με το σχέδιο «Ηρακλής» μειώθηκαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από 75 δις ευρώ που παραλάβαμε το 2019 σε 29 δις ευρώ σήμερα. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους θα συνεχιστεί και το 2022.
Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώθηκε κι ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα επισημαίνω ότι πλέον, ο αριθμός των ανέργων είναι ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο του 2010!
Συνεπώς τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν γενναία και αποτελεσματικά». Και συνέχισε:
«Η Κυβέρνηση εκτιμούσε ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 6,9% για το 2021. Είναι βέβαιο ότι ο ρυθμός θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Το 2022 η ανάπτυξη προβλέπεται στο 4,5%.
Πρωτεύοντα παράγοντα στην ώθηση της οικονομίας το 2022, αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 56 δράσεις του Σχεδίου, προϋπολογισμού 3,6 δις ευρώ.
Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας επιτάχυνσης της ανάπτυξης το 2022 είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από υγειονομική άποψη, που θα επιτρέψει την ομαλοποίηση της αγοράς, ενώ με την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αρχίζει η εφαρμογή ουσιαστικών έργων και δράσεων για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Επισημαίνεται επίσης ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και αντιδρά θετικά στις νέες ανάγκες, όπως στις αυξήσεις τιμών της ενέργειας, που επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα της υγείας, οι δημόσιες δαπάνες θα είναι αυξημένες το 2022 στα 11,7 δισ. ευρώ, ποσοστό 6,3% του ΑΕΠ».
Επιτρέψτε μου μία ιδιαίτερη αναφορά στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, αυτούς που κρατάνε όρθια την άλλη Ελλάδα. Λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα για την στήριξή τους. Ενδεικτικά, δρομολογείται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες. Προβλέπεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα αγροτικά οχήματα. Μειώθηκε ο ΦΠΑ των ζωοτροφών για ζωική παραγωγή. Απαλλάσσονται οι αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος».
Ο Σταύρος Καλογιάννης κατέληξε με προτάσεις:
«Βαίνουν όλα καλά; Η απάντηση είναι ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Προτείνω:
-Να δώσουμε έμφαση στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας η οποία αντιστέκεται σθεναρά, παρά τα άλματα που έγιναν στην ψηφιοποίηση την τελευταία διετία. Να προωθήσουμε τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Να ξαναδούμε τις δυνατότητες περαιτέρω ελάφρυνσης των βαρών, ιδίως για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Να ενισχύσουμε την ρευστότητα στην αγορά. Να προετοιμαστούμε για την υλοποίηση των δράσεων του ΕΣΠΑ και του Σχεδίου Ανάκαμψης, προς επίτευξη των σχετικών ορόσημων».
Related Posts
-
31 Οκτωβρίου 2024 -
2 Ιουλίου 2024 Εξασφαλίστηκαν οι πόροι για το Ιωάννινα-Κακαβιά
-
-
14 Μαρτίου 2024 Παίρνει μπροστά το ερευνητικό πρόγραμμα των 300 εκατ.
-
8 Μαρτίου 2024 Ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιστημονική κοινότητα
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος