Σε μία περίοδο, που δυστυχώς πλέον είναι παρατεταμένη, με τα θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας και διαχείρισης του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες στην Ήπειρο και σε ολόκληρη τη χώρα και να έχουν βαλτώσει, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιλέγει έναν διαφορετικό τρόπο, να ασχοληθεί με θέματα, που έχουν περισσότερο… χαλαρή διάθεση και τουριστικό χαρακτήρα και περιεχόμενο.
Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, υπό την αιγίδα των υπ. Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού, με την υποστήριξη και άλλων υπουργείων ξεκινά στο Νησί των Ιωαννίνων, το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου Μικρών Νησιών της Ελλάδας, παρουσία των υφυπουργών Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά και Τουρισμού Σοφ. Ζαχαράκη αντίστοιχα.
Αναμφίβολα, ο σκοπός που καλείται να υπηρετήσει το Εθνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών είναι σημαντικός, πλην όμως ελάχιστη έως μηδενική σχέση έχει με την Ήπειρο, πέρα από τον συμβολισμό που επιχειρείται να δοθεί με τη διοργάνωση του τετραήμερου συνεδρίου, στο Νησί της Παμβώτιδας και με θεματολογία, που επικεντρώνεται στην αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και άλλων, όπως η Πράσινη Συμφωνία, η Ψηφιακή Μετάβαση και το Εταιρικό Κοινωνικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τον περασμένο Ιούνιο, σε διάστημα τότε μικρότερο των 20 ημερών,
τα υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού αντίστοιχα, είχαν διοργανώσει ή είχαν θέσει υπό την αιγίδα τους, δύο εκδηλώσεις για τον ορεινό θεματικό τουρισμό, χωρίς ωστόσο καμία αναφορά πολύ περισσότερο, καμία ενασχόληση του υπ. Περιβάλλοντος και της πολιτικής του ηγεσίας, με θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, όπως οι δασικοί χάρτες.
Μόνον στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου στη συνάντηση που είχε γίνει στις 4 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης είχε θέσει υπόψιν των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του υπ. Περιβάλλοντος, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού κ. Αμυρά, το θέμα των δασικών χαρτών που ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά, παρουσιάζει την ίδια εικόνα, με τη συνήθη αντιμετώπιση από την πλευρά του υπουργείου, να είναι αυτή των συνεχών παρατάσεων για την υποβολή αντιρρήσεων από πολίτες που βλέπουν να δημεύεται η περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση, να μη μπορούν καν να την αξιοποιήσουν.
Ακολούθησε στις 5 Ιουνίου η εκδήλωση στο Πάπιγκο, όπου παρουσιάστηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος και στις 18 Ιουνίου, η κοινή παρουσία και των δύο υφυπουργών και πάλι στην πόλη των Ιωαννίνων, με αφορμή τη συνάντηση εργασίας των προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών Ορεινής και Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Γενικευμένη δυσαρέσκεια και ανεπάρκεια
Πέρα από κάποιες αόριστες υποσχέσεις και δεσμεύσεις για άμεση επίλυση των ζητημάτων, αυτά, όχι μόνο δεν επιλύθηκαν, αλλά τα προβλήματα έχουν μεγιστοποιηθεί και αυτό αποτυπώνεται πλέον με τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε όλη τη χώρα, ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά αντίστοιχα, όπου οι τοπικοί φορείς και πολιτικοί παράγοντες γίνονται καθημερινοί αποδέκτες της λαϊκής δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των υπηρεσιακών παραγόντων, όπως με τις καταλήψεις σε Δασαρχεία στην Κρήτη τον τελευταίο μήνα, με κύριο αίτημα την επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν ακόμη με τους δασικούς χάρτες.
Η ίδια και ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς, την ανεπάρκεια και τις ευθύνες του καθ’ ύλην αρμόδιου υπ. Περιβάλλοντος κυρίως για το ζήτημα των δασικών χαρτών, αλλά και για θέματα που προέκυψαν στην πορεία – όπως η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος που υποτίθεται, ότι θα γινόταν σε ένα μήνα από το καλοκαίρι και έχουν περάσει τέσσερις μήνες, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο – υπάρχει και στην Ήπειρο, όπως και στα νησιά του Ιονίου, δυστυχώς χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος επ’ αυτών.
Πολιτικό το ζήτημα
Ο συνδυασμός ή η διασύνδεση των δύο υπουργείων στο ευρύτερο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δεν είναι κατ’ ανάγκην κακός, αντιθέτως, υπό προϋποθέσεις μπορεί να προκύψει ωφέλιμος για τον τόπο. Ωστόσο, στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει να καταλάβουν, ότι έχουν υποχρέωση να ασχοληθούν κυρίως και πρωτίστως με τα ζητήματα αποκλειστικής αρμοδιότητάς τους και μετά με άλλα ζητήματα τουριστικού ενδιαφέροντος και χαρακτήρα, γιατί η λαϊκή δυσαρέσκεια μετατρέπεται πολύ εύκολα σε οργή και αγανάκτηση και αυτή, μπορεί να μεταφραστεί ή να αποτυπωθεί με διαφορετικό και πολύ συγκεκριμένο τρόπο αποδοκιμασίας στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Το θέμα είναι προφανώς πολιτικό και αφορά την κυβέρνηση της Ν.Δ που καλείται να αποφασίσει, αν προτιμά να βλέπει σημαντικά προβλήματα των πολιτών σε όλη τη χώρα, να βαλτώνουν, εμπιστευόμενη σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις νέα και άπειρα στα θέματα αυτά πολιτικά πρόσωπα, που εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται, ότι δε μπορούν να τα διαχειριστούν και να τα επιλύσουν ή εάν είναι διατεθειμένη να «σπάσει αυγά» και να λάβει σκληρές, αλλά απαραίτητες αποφάσεις, με ανακατανομή αρμοδιοτήτων και χαρτοφυλακίων.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
28 Αυγούστου 2024 -
2 Ιουνίου 2023 10,8 εκ. ευρώ για νέα έργα υδροδότησης ως το 2025
-
19 Μαΐου 2023 Ένα ακόμα βήμα για τις νέες Φυλακές
-
18 Μαΐου 2023 Γ. ΑΜΥΡΑΣ – Προοπτική συνεργασίας για το περιβάλλον
-
17 Μαΐου 2023 Με συνεργασία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών
-
9 Μαΐου 2023 Οι στόχοι διατήρησης για τα είδη ορνιθοπανίδας
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος