Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 05:36
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Πρόταση για μείωση του διαστήματος μεταξύ 2ης και 3ης δόσης

Off

Πρόταση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη δυνατότητα η τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού να χορηγείται μετά από 4 και όχι 6 μήνες από τη δεύτερη έκανε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι έχει ζητήσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης, καθώς είναι απολύτως προφανές ότι η ανοσία φθίνει σταδιακά. «Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα, και αν μας το εγκρίνουν αυτό οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι της επιχείρησης ”Ελευθερία”, μπορούν να ανταποκριθούν έτσι ώστε να επιταχύνουμε και άλλο την αναμνηστική δόση ως πρόσθετη ασπίδα άμυνας απέναντι στον κορωνοϊό και στις πιθανές μεταλλάξεις του», είπε ο πρωθυπουργός.

Η Εθνική Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό ειδικά για τους άνω των 30 ετών καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία αρκετά που να δείχνουν ότι αυτό μπορεί να γίνει σε νεότερες ηλικίες.

Ένα ακόμα μέτρο για τους ανεμβολίαστους πολίτες συζητά επίσης η επιτροπή των ειδικών, η οποία ζητά, προκειμένου να δίνεται πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους, η διάγνωση να γίνεται, όχι με rapid test όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά αποκλειστικά με μοριακό έλεγχο (PCR).

Όπως μετέδωσε το Mega, αυτό σημαίνει ότι εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση, θα γίνει και πιο ακριβή η διάγνωση καθώς το PCR test είναι το πιο ακριβό από όλα και κοστίζει 60 ευρώ.

Το παιδικό εμβόλιο

Η παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid για τα παιδιά θα επιταχυνθεί και οι δόσεις θα είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 13 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας και την εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η επιστημονική κοινότητα θα χρειασθεί «100 ημέρες» για να προσαρμόσει την εμβολιαστική της απόκριση στην νέα αυτή παραλλαγή.

Στο μεταξύ, τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσιεύει Προσωρινές Θεωρήσεις Δημόσιας Υγείας για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της COVID-19 έπειτα από σύσταση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη χορήγηση του εμβολίου Comirnaty σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η έκθεση του ECDC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 θα πρέπει να θεωρούνται ως ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό, όπως συμβαίνει και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Το ποσοστό νοσηλείας και το ποσοστό των νοσηλευόμενων περιπτώσεων με COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν αυξηθεί, αλλά παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες.

Παιδιά χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου είναι επίσης επιρρεπή σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, επομένως θα μπορούσε να δοθεί προσοχή στον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογία του SARS-CoV-2 σε εθνικό επίπεδο.

Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του εμβολιασμού των ενηλίκων. Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στον επιλέξιμο ενήλικο πληθυσμό παραμένει η κύρια προτεραιότητα των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της COVID-19.

• Ακόμη δύο περιοχές της χώρας μπαίνουν αυτή την εβδομάδα στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) του Επιδημιολογικού Χάρτη, ενώ πέντε περιφέρειες περνούν από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4), καθώς παρουσίασαν νέα επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα υπάρχουν και αρκετές περιοχές της χώρας, που κατέγραψαν ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου και ως εκ τούτου το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.

Συγκεκριμένα, τρεις περιοχές πέρασαν από το βαθύ κόκκινο στο κόκκινο, ενώ μία από το κόκκινο στο πορτοκαλί.

Αναλυτικά:

Οι επιδημικοί δείκτες επιδεινώθηκαν και ανέβηκαν επίπεδο:

Σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) από κόκκινο (επίπεδο 4): Καστοριά, Φλώρινα

Από πορτοκαλί (επίπεδο 3) σε κόκκινο (επίπεδο 4): Πρέβεζα, Εύβοια, Βοιωτία, Ηλεία, Ευρυτανία

Παρουσίασαν βελτίωση στους επιδημικούς δείκτες και κατέβηκαν επίπεδο:

Από βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) σε κόκκινο (επίπεδο 4): Ιωάννινα, Καβάλα, Αρκαδία

Από κόκκινο (επίπεδο 4) σε πορτοκαλί (επίπεδο 3): Μεσσηνία

Οι 26 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία

Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη που αναρτά ο ΕΟΔΥ αναμένεται να γίνουν το μεσημέρι της Πέμπτης.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ