Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 03:34
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Την 1η Δεκεμβρίου η απόφαση για τις κλεμμένες εικόνες

Off

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων για την υπόθεση των κλεμμένων εικόνων, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και το δικαστήριο αποσύρθηκε, και θα ανακοινώσει την απόφασή του την ερχόμενη Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στις 13.30.

Μία απόφαση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως άλλωστε αναμενόταν και η ακροαματική διαδικασία, μετά από χρόνια ατέρμονων νομικών εξελίξεων, που έφτασαν τελικά στο παραπεμπτικό βούλευμα με τις κατηγορίες σε βάρος των πέντε κατηγορουμένων, συν ενός, που έχει αποβιώσει.

Η εισαγγελική πρόταση προβλέπει την αθώωση των κατηγορουμένων για το αδίκημα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των τεσσάρων μάλιστα εκ των πέντε και για το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν.

Για τον πέμπτο κατηγορούμενο, του συμβούλου τέχνης, η εισαγγελική πρόταση περιλαμβάνει την ενοχή του για την ηθική αυτουργία πέντε περιπτώσεων κλοπών εικόνων και ιερών κειμηλίων και συγκεκριμένα για κλοπές αντικειμένων, που ο ίδιος φέρεται να παρέδωσε στους οίκους των δημοπρασιών. Ακόμη, ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για την αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, με αναφορά στην εικόνα της Γένεσης, που από το Βισικό που βρέθηκε στην κατοχή του, όπως και ένοχο συνολικά για την αποδοχή και διάθεση κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, προϊόντων εγκλήματος.

Το δικαστήριο καλείται πλέον στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη να καταλήξει και να εκδώσει την απόφασή του, βάσει των στοιχείων που κάθε πλευρά εισέφερε στο δικαστήριο, κατά την ακροαματική διαδικασία και όσα προέκυψαν από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα στοιχεία του βουλεύματος.

Παγωμάρα

Είναι γεγονός, ότι η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε αίσθηση, με τον ίδιο τον κ. Εισαγγελέα να τονίζει στη διάρκεια της αγόρευσής του και μάλιστα περισσότερες από μία φορές, ότι με την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη, υπάρχουν μεν ενδείξεις, οι οποίες όμως δεν μετατράπηκαν και σε αποδείξεις κατά τη διάρκεια της δίκης. Έτσι, κατέληξε στην πρότασή του, που είναι η αθώωση των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και της συμμετοχής τους σε αυτήν, που επισύρει σε περίπτωση που αποδειχθεί στο ποινικό δικαστήριο και τη μεγαλύτερη ποινή, σε σχέση με τα υπόλοιπα αδικήματα, με τα οποία βαρύνονται οι κατηγορούμενοι.

Η κοινή γνώμη των περιοχών, όπου Ιεροί Ναοί και Μονές λεηλατήθηκαν από το κύκλωμα της αρχαιοκαπηλίας, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, που παρακολούθησε με αγωνία την εξέλιξη της διαδικασίας των ερευνών, του εντοπισμού κάποιων εικόνων και του επαναπατρισμού τους, περιμένει να μπει ένα τέλος στη διαδικασία με την ενοχή εκείνων που ευθύνονται. Ίσως κιόλας αυτός να είναι και ένας από τους λόγους, που στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης και στο ακροατήριο, αλλά και γενικότερα, όπως και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξε ένα γενικό μούδιασμα. Σε ανάρτησή του μάλιστα, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αναφέρει εμφανώς απογοητευμένος, ότι «τελικά, μάλλον εγώ και όσοι ασχοληθήκαμε με την υπόθεση των κλεμμένων εικόνων φταίμε και κανείς άλλος».

Δεν ήταν μάταιος

ο αγώνας

Από την άλλη όμως, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, ακόμη και αν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι κηρυχθούν αθώοι, αυτό δε θα σημαίνει, πως ο αγώνας που έγινε από πολλούς ανθρώπους που σήκωσαν βαρύ φορτίο για την ιστορία αυτή, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες αρχές του υπ. Πολιτισμού και της ΕΛ.ΑΣ, ήταν μάταιος.

Κάθε άλλο.

Ο αγώνας απέφερε αποτελέσματα και καρπούς και αυτοί είναι πρώτον, ότι από το 2011 και έπειτα, οι κλοπές εικόνων και κειμηλίων από Ναούς και Μονές ελαχιστοποιήθηκαν ή περιορίστηκαν σημαντικά σε αντικείμενα εξαιρετικά μικρής αξίας ή στα χρήματα από τα παγκάρια. Επίσης, ότι με την κινητοποίηση του μηχανισμού, και με την πρωτοβουλία της περιφέρειας Ηπείρου, να δημιουργήσει τη βάση δεδομένων και να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, τις εικόνες που εκλάπησαν, έγινε εφικτός ο εντοπισμός πολλών κλεμμένων εικόνων και ο επαναπατρισμός αρκετών από αυτές.

Ακόμη, ότι έκτοτε και μέχρι σήμερα τα ιερά αντικείμενα που βρίσκονται στις Εκκλησίες και τις Μονές, προστατεύονται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ενώ έχει κινηθεί παράλληλη διαδικασία για την δημιουργία πιστών αντιγράφων των εικόνων, ώστε οι πρωτότυπες να φυλάσσονται σε ασφαλή σημεία, όπως είναι τα Μουσεία.

Ο αγώνας πολλών ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας και άλλων περιοχών της χώρας, που ασχολήθηκαν με τις κλοπές και συνέδραμαν στην αναζήτηση των δραστών ή και των κλεμμένων αντικειμένων, δεν πήγε χαμένος και ως εκ τούτου θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τα κέρδη που είχε αυτή η ιστορία, ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ