Πήγαν στις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματα της βασικής ενίσχυσης και των επιδοτήσεων και έφυγαν με… άδεια χέρια.
Ο λόγος για χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, δικαιούχους των επιδοτήσεων μέσω του ΟΣΔΕ, οι οποίοι μέχρι και πέρυσι έγιναν αποδέκτες των ενισχύσεων αυτών, φέτος όμως καλούνται να τα βγάλουν πέρα, χωρίς τα χρήματα που είχαν προϋπολογίσει και περίμεναν. Στις περισσότερε των περιπτώσεων οι δικαιούχοι είδαν τις επιδοτήσεις εξαιρετικά μειωμένες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες οι παραγωγοί είδαν μηδενικές πιστώσεις στους λογαριασμούς τους.
Ο πρόεδρος του ΓΑΣ Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σταύρο Τασιούλα, υπεύθυνο της Ένωσης Αγροτών για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ, έδωσε το στίγμα της δραματικής πλέον κατάστασης που βιώνουν οι παραγωγοί, εξαιτίας των αποφάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είπαν.
«Παραγωγοί που πέρυσι πληρώθηκαν κανονικά, φέτος με τα ίδια αγροτεμάχια δεν παίρνουν ένα ευρώ γιατί κάποια είναι σε περιοχές εντός αναγνωρισμένων δημοσίων εκτάσεων ή εντός ζώνης απαλλοτρίωσης τεχνικών έργων. Ακόμη και στον τρόπο υπολογισμού της επιδότησης για τα μικρά ζώα σε σχέση με τα μεγάλα, έγιναν αλλαγές ως προς την κατανομή των βοσκοτόπων. Το υπουργείο μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ θέλει να καλύψει τις ατασθαλίες με τα βοσκοτόπια που μοίρασαν ανά την Ελλάδα για να καρπωθούν κάποιοι τα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα, με κατανομές βοσκοτόπων σε άλλες περιοχές, εκεί όπου υπήρχε περίσσευμα, όπως στην περιοχή των Ιωαννίνων, χωρίς να έχουν καν ζωικό κεφάλαιο. Ενεργοποίησαν δικαιώματα άνθρωποι που δεν είχαν καν ζώα και χωρίς να έχουν καμία σχέση με την κτηνοτροφία και τη γεωργία», ανέφερε ο κ. Λιούρης.
Ένα νέο πρόβλημα που ανέκυψε τελευταία έχει να κάνει με την υπουργική απόφαση, η οποία ακυρώνει στην πράξη τις μεταβιβάσεις που έγιναν για την αγορά δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα του 2020.
«Υπάρχουν παραγωγοί, που πλήρωσαν για τις μεταβιβάσεις αυτές, πήραν τα δικαιώματα, κάποιοι πήραν και επιπλέον ζωικό κεφάλαιο και με την ΚΥΑ ακυρώνονται όλες οι μεταβιβάσεις. Η μόνη λύση είναι να προχωρήσουν άμεσα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και να κατανεμηθούν οι εκτάσεις των βοσκοτόπων στους πραγματικούς παραγωγούς και στις περιοχές που δραστηριοποιούνται και εκτρέφουν τα ζώα με σταβλικές εγκαταστάσεις», ανέφερε ο κ. Τασιούλας.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος