Στο επόμενο επίπεδο από αυτό της διάκρισης μεταξύ εμβολιασθέντων και μη πολιτών, θα πρέπει να περάσει η Πολιτεία και κατά συνέπεια η κοινωνία, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το μεγαλύτερο κύμα σε διάρκεια, της πανδημίας από την έναρξή της, μέχρι σήμερα.
Μέτρα και πολιτικές που σχετίζονται με την προαγωγή της υγείας, με τη διαδικασία της πειθούς των πολιτών που διστάζουν, να εμβολιαστούν θα πρέπει να μπουν σε άμεση εφαρμογή σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη.
Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μία νέα πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζει η χώρα και ο πλανήτης, η οποία οδηγεί σε διαφορετική θεώρηση του προσωπικού κινδύνου που αντιμετωπίζει πλέον κάθε πολίτης. «Είναι η ώρα να περάσουμε στο υποστηρικτικό των ελευθεριών του πολίτη και αυτός να πάρει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την υγεία του. Χρειάζεται αλλαγή στη στρατηγική σε επίπεδο χώρας, ειδικά όπου τα ποσοστά του εμβολιασμού, είναι πολύ χαμηλά και θα πρέπει να μετατοπιστεί η πόλωση που υπάρχει. Δεν πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη. Το κάναμε ποτέ αυτό με το εμβόλιο για τη γρίπη για να το κάνουμε και τώρα; Υπάρχει μία μεγάλη σύγχυση μεταξύ των ιατρικών αποφάσεων και του αξιακού συστήματος του καθενός», ανέφερε η κα Ντζάνη.
«Δώρο η τρίτη δόση»
Κληθείσα να τοποθετηθεί επί του ερωτήματος αν υπάρχει δίλημμα μεταξύ της χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης ή της ένταξης το πρόγραμμα του εμβολιασμού και η χορήγηση σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, η κα Ντζάνη, τόνισε, ότι δεν πρέπει να μπαίνουν τέτοιου είδους διλήμματα.
«Όπου υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης, θα πρέπει να το δούμε ως δώρο, για να ενισχύσουμε την ανοσία μας έναντι του ιού και ειδικά σε ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς δεύτερη σκέψη», σημείωσε.
Η λειτουργία του Πανεπιστημίου
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει συμπληρώσει 45 και πλέον ημέρες από την επιστροφή σε μία κανονική λειτουργία, με την κα Ντζάνη, να κάνει λόγο για το πιο δύσκολο εγχείρημα που έγινε ποτέ στη χώρα, ώστε να συνδυαστεί η κανονική λειτουργία των πανεπιστημίων, με την εφαρμογή μέτρων πρόληψης. «Υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες στο εγχείρημα, γιατί πέραν των άλλων έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Ουσιαστικά, καλούμαστε να διαχειριστούμε μία πόλη, μέσα στην πόλη, αλλά είναι συγκινητική η συνέπεια όλων των εμπλεκόμενων και ειδικά των φοιτητών μας. Έχουμε όμως, να κάνουμε με ένα σύστημα που έχει χρόνια που υποχρηματοδοτεί την προαγωγή υγείας, αφού θεωρούσαμε ανέκαθεν την ηλικιακή ομάδα των άνω των 18 ως μία «άτρωτη» ηλικιακή ομάδα», κατέληξε η κα Ντζάνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Related Posts
-
2 Οκτωβρίου 2024 -
28 Σεπτεμβρίου 2024 ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ Σε μόνιμη βάση η διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού
-
-
18 Ιανουαρίου 2024 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ενστάσεις για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
-
11 Ιανουαρίου 2024 Καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού
-
6 Ιανουαρίου 2024 Προβληματισμός για την υψηλή ανθεκτικότητα του κορωνοϊού
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος