Οι αγροτικοί γιατροί στον δήμο Ζίτσας έγιναν… άφαντοι, μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας να θέσει σε αναστολή καθηκόντων τους υγειονομικούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Πέραν των επιπτώσεων στις δημόσιες δομές υγείας, λόγω της αναστολής καθηκόντων στο υγειονομικό προσωπικό, εξίσου σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας αλλά και τα αγροτικά ιατρεία, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πλήρους υποβάθμισης και υπολειτουργίας των αγροτικών ιατρείων στον δήμο Ζίτσας.
Ο δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος σε δηλώσεις του την Παρασκευή τόνισε, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις αναστολές καθηκόντων, είναι δραματική με συνέπεια, χιλιάδες συμπολίτες των Τοπικών Κοινοτήτων, να μην έχουν καν τη δυνατότητα ή να εξεταστούν ή να κάνουν τις συνταγογραφήσεις τους, με τους αγροτικούς ιατρούς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη ΔΕ Πασσαρώνος, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό του δήμου Ζίτσας, ο αντικαταστάτης του αγροτικού ιατρού που τέθηκε σε αναστολή, εκτελεί τα καθήκοντά του, μία φορά κάθε 15 ημέρες.
«Αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι δεν είναι εύκολο για κανέναν να εξυπηρετηθεί σε τέτοιες συνθήκες και για αυτό ζητάμε να έχουμε λόγο και ρόλο και στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, που έτσι κι αλλιώς, υπολειτουργούν», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.
Ο δήμος Ζίτσας εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει αποστείλει σχετικά έγγραφα στην 6η ΥΠΕ, ζητώντας την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς τους δημότες, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει απάντηση.
«Δε στεκόμαστε στο θέμα των αρμοδιοτήτων, και αν έχουμε ή δεν έχουμε ευθύνη. Έχουμε ευθύνη απέναντι σε όλους τους δημότες και αυτή την ευθύνη θέλουμε να αναλάβουμε», σημείωσε ο κ. Πλιάκος.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι από τις αρχές του 2020, ο δήμος Ζίτσας έχει αποστείλει έγγραφο προς την 6η ΥΠΕ για τη σύσταση και λειτουργία Το.Μ.Υ, επίσης όμως χωρίς να έχει λάβει απάντηση.
«Ο δήμος Ζίτσας αν και κατά την άποψή μας πληροί τις προϋποθέσεις για τη σύσταση και λειτουργία Το.Μ.Υ. δεν συμπεριλήφθηκε στον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας.
Να σημειωθεί πως είναι ένας δήμος με συνολικό πληθυσμό 14.788 κατοίκους, που όμως στην πραγματικότητα αγγίζει τους 16.000 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ως επί τω πλείστον εξυπηρετούνται στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας από τους αγροτικούς γιατρούς που επισκέπτονται ανά διαστήματα τις κοινότητες.
Με τη σύσταση της Το.Μ.Υ. αυτόματα οι υπηρεσίες που θα τους παρέχονται θα είναι σαφώς αναβαθμισμένες και ταυτόχρονα θα επιτευχθεί και αποσυμφόρηση των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων καθώς εκεί θα απευθύνονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά και όσα περιστατικά κρίνονται και παραπέμπονται από το προσωπικό της Το.Μ.Υ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος