Μία άνιση μάχη με το χρόνο και κυρίως την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, δίνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, για να κρατηθούν όρθιες και να αποσβέσουν τους κραδασμούς από τις δραματικές επιπτώσεις των capital controls.
Ο Ιούνιος ήταν ένας καταστροφικός μήνας για την τουριστική βιομηχανία στα ηπειρωτικά παράλια, αφού η αβεβαιότητα και η προσφυγή στο δημοψήφισμα οδήγησε σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων από έλληνες επισκέπτες και σε «πάγωμα» των κρατήσεων από ξένους.
Η κατάσταση, όπως ήταν φυσικό επιδεινώθηκε με τις κλειστές τράπεζες, όμως από τη Δευτέρα και την επαναλειτουργία τους, όπως και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, το κλίμα άρχισε και πάλι να αλλάζει προς το καλύτερο.
Το δύσκολο βέβαια είναι να μπορέσει ο κλάδος να κρατηθεί όρθιος σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, με την Περιφέρεια Ηπείρου πάντως να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
Ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα τουριστικής πολιτικής, Στράτος Ιωάννου τόνισε, ότι τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν μία πιο θετική τροχιά, σημειώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχουν παίξει σημαντικό ρόλο οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας όπως ήταν οι συμφωνίες για πτήσεις τσάρτερ από την Κύπρο προς το Άκτιο, όπως επίσης και η συμφωνία με αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, επίσης με προορισμό το Άκτιο.
«Ειδικά για τον αριθμό των επισκεπτών που φτάνουν από τη
Μ. Βρετανία στο Άκτιο με τις πτήσεις χαμηλού κόστους, ο κ. Ιωάννου τόνισε, ότι σωρευτικά στη διάρκεια της σεζόν αναμένονται περίπου 15.000 επισκέπτες που κατευθύνονται μόνοι τους στα ηπειρωτικά παράλια και τη Λευκάδα για τις διακοπές τους και δεν ανήκουν σε εκείνους που επιλέγουν κάποιο «κλειστό πακέτο» διακοπών.
«Θέλει συνεχή αγώνα για να μπορέσουμε να σώσουμε την παρτίδα. Μέχρι στιγμής φαίνεται, ότι πιάνουν τόπο αυτές οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας με τις συμφωνίες και την προβολή στο εξωτερικό και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να κρατηθούμε τελικά στα περσινά επίπεδα, που ήταν μία πολύ καλή χρονιά», τόνισε ο κ. Ιωάννου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν περισσότερο πλήττονται οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα υποστήριξε πως αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι ακυρώσεις προήλθαν κατά κύριο λόγο από τον εγχώριο τουρισμό.
«Η χρονιά θα μπορούσε να ήταν φανταστική για όλους και όχι μόνο για τα ξενοδοχεία. Έρευνες έχουν αποδείξει άλλωστε ότι μόλις το 1/3 των εξόδων των επισκεπτών διατίθεται για τη διανυκτέρευση, ενώ τα 2/3 διατίθενται σε άλλους τομείς, όπως η εστίαση, η διασκέδαση, το εμπόριο και άλλα, επομένως ούτε πλήττονται μόνον οι ξενοδόχοι, ούτε και ευνοούνται μόνον αυτοί».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.696)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.209)
- Εκδηλώσεις(1.581)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.943)
Αρθρογραφία
Είσοδος