Την εκτίμηση, ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και το μίγμα της πολιτικής στον πρωτογενή τομέα αποδίδει καρπούς, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, κατά τη διάρκεια του Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Πατρίς», στο οποίο ομιλητής ήταν και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο κ. Λιβανός, εξήγησε ότι οι προσπάθειες που γίνονται εδώ και καιρό από την ελληνική κυβέρνηση ήδη αποδίδουν, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές μας και για πρώτη φορά πέρυσι είχαμε θετικό ισοζύγιο.
Ωστόσο, τόνισε ότι «πρέπει να αυξήσουμε τους πόρους, να ενισχύσουμε τις υποδομές, να ενισχύσουμε την κατάρτιση και την εκπαίδευση και, γενικά, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε ο Έλληνας αγρότης να γίνει επιχειρηματίας, καθώς και να δημιουργήσουμε branding».
Ο υπουργός είπε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη του αγροτικού τομέα, καθώς τα επόμενα χρόνια θα δοθούν 22 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα.
Όπως τόνισε, «πήραμε 20 δισ. ευρώ και από τη νέα ΚΑΠ χωρίς τη μείωση που υπέστησαν οι άλλες χώρες, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη», όμως επεσήμανε και ένα σημαντικό πρόβλημα, ότι μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί ελάχιστα χρήματα. Ως αιτία ανέφερε τον κορωνοϊό, αλλά και το γεγονός ότι δεν προωθείται αρκετά αυτό το εργαλείο από τις τράπεζες.
Η τοποθέτηση του Αλ. Καχριμάνη
Όσον αφορά στο ρόλο του αγροτικού τομέα στην περιφερειακή ανάπτυξη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν στην πρωτογενή παραγωγή, στην πιστοποίηση και μία σειρά άλλους τομείς, τονίζοντας ότι η περιφέρεια θέλει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Ήπειρο.
Αναφέρθηκε στις αυξημένες εξαγωγές σε προϊόντα όπως το ακτινίδιο, στις δυνατότητες από τα χιλιάδες βότανα που παράγονται, αλλά και τα τεράστια προβλήματα στην γαλακτοπαραγωγή στην Ελλάδα και την τυποποίηση στο κρέας. Εκτίμησε δε ότι σίγουρα θα αλλάξουν τα πράγματα όταν εφαρμοστεί το “Άρτεμις 2”, το οποίο παρομοίωσε με τη Διαύγεια.
«Δεν μπορείς να πηγαίνεις στην αγορά και να βλέπεις ελληνικό γιαούρτι από τη Λετονία. Αυτό καλούμαστε άμεσα να διορθώσουμε. Το ελληνικό γιαούρτι δεν πρέπει να παράγεται από αφυδατωμένο γάλα. Λανθασμένη η κατάργηση του φρέσκου γάλακτος για το γιαούρτι, που σχεδόν διέλυσε την ελληνική αγελαδοτροφία» σχολίασε ο περιφερειάρχης, εκτιμώντας πως ζητήματα διασφάλισης των ελληνικών προϊόντων σε επίπεδο ελέγχων αναμένεται να επιλυθούν προσεχώς. «Θα αλλάξουν τα πράγματα αν εφαρμοστεί το Αρτεμις 2. Ότι έρθει από εσωτερικό η εξωτερικό θα ακολουθήσει τη διαδρομή του προϊόντος ως το ράφι. Θα αναγράφεται κάθε ποσότητα στο σύστημα, τι μπήκε, τι έφυγε, που πήγε, το τιμολόγιο. Απλά πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.
Η χρηματοδότηση των αγροτών
Παράλληλα, το ζήτημα ρευστότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων παγιώνεται στο δημόσιο διάλογο, με τις τράπεζες να παίρνουν πλέον σαφείς κατευθύνσεις από την κυβέρνηση ώστε να κάνουν ουσιαστική δουλειά στον αγροτικό τομέα, αναλαμβάνοντας και αυτές το κομμάτι ρίσκου που τους αναλογεί σε οποιαδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια.
Στην ανάγκη αξιοποίησης των εργαλείων του Ταμείου Εγγυήσεων προκειμένου να προωθηθούν τα αναπτυξιακά αιτήματα που διατυπώνει ο αγροτικός κλάδος επανήλθε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ενδεικτικό της απουσίας διάθεσης για προώθηση επενδυτικών πλάνων αγροτών, είναι η έγκριση μόλις 70 σε σύνολο 1.200 αιτήσεων χρηματοδότησης προς τις τράπεζες, μέσα από τους πόρους του Ταμείου Εγγυήσεων.
Με εισήγησή του ο Σπήλιος Λιβανός, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των αγροτών ανέφερε πως η μέχρι σήμερα πορεία του Ταμείου Εγγυήσεων δεν είναι η ενδεδειγμένη, καθώς από τα 480 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τον αγροτικό τομέα έχουν εκταμιευθεί μόνο 4 εκατ. ευρώ. Κάλεσε λοιπόν τις τράπεζες να ανοίξουν την «κάνουλα» της ρευστότητας και να κάνουν αναπτυξιακή και ουσιαστική δουλειά στον αγροτικό τομέα, χρησιμοποιώντας και αυτό το εργαλείο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ζητούμενο είναι να «μπολιαστεί» ο αγροτικός τομέας με τις αρχές της επιχειρηματικότητας, ώστε να εισρεύσουν προς αυτόν και νέα χρήματα από επενδυτές που δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα εκτός του κλάδου. Πέρα από ζητήματα εκπαίδευσης και κατεύθυνσης των αγροτών προς τη λύση των συλλογικών σχημάτων, ουσιαστικό ρόλο καλείται να παίξει το τραπεζικό σύστημα.
«Οι τράπεζες χρειάζεται να βγάλουν ευνοϊκά πακέτα και να τα επικοινωνήσουν στους αγρότες» επεσήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαίο να πάψουν οι απαιτήσεις εκ μέρους των τραπεζών για προσωπικές εγγυήσεις αγροτών προκειμένου να εκταμιευθεί κάποιο επιχειρηματικό δάνειο. «Να δουλέψουν ανοιχτά οι τράπεζες, να πάρουν και αυτές το ρίσκο σε έναν επιχειρηματικό κλάδο που βλέπουμε ότι επικερδής και να αναπτυχθούμε πιο γρήγορα» είπε.
Related Posts
-
16 Οκτωβρίου 2024 -
9 Οκτωβρίου 2024 «Κάνουμε όσα έργα κάνουν όλες μαζί οι περιφέρειες»
-
8 Οκτωβρίου 2024 Ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να γίνουν έλεγχοι
-
28 Σεπτεμβρίου 2024 Οδικός χάρτης για το δίκτυο φυσικού αερίου
-
-
18 Σεπτεμβρίου 2024 Πρόταση για κοινό μνημόσυνο για τα θύματα του Εμφυλίου
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.623)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.197)
- Εκδηλώσεις(1.573)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.933)
Αρθρογραφία
Είσοδος