Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, τον λόγο έλαβαν και οι 13 Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, που ανέδειξαν τα τοπικά προβλήματα και προτεραιότητες.
Στην ομιλία του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Χρ. Ντακαλέτση, τέθηκαν τα βασικά ζητήματα των δήμων της Ηπείρου μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔ.
Συνοπτικά, όπως τα έθεσε, μεταξύ άλλων ο κ. Ντακαλέτσης:
– ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Από τα οργανογράμματα των Δήμων της Ηπείρου προκύπτει ότι είναι καλυμμένο το 60% περίπου των οργανικών θέσεων, λείπουν δηλαδή 1.230 υπάλληλοι σε σύνολο 3.000.
Στις τεχνικές υπηρεσίες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με καλυμμένο μόνο το 55% των οργανικών θέσεων ΠΕ και ΤΕ. Υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε συζήτηση για υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Υπηρεσίες Δόμησης. Οι δύο αυτές υπηρεσίες σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα. Επομένως, επιβάλλεται άμεσα να γίνουν προσλήψεις, να στελεχωθούν έστω αυτές οι υπηρεσίες με στελεχιακό δυναμικό, δε μπορούμε να περιμένουμε με ημίμετρα τύπου ΕΕΤΑΑ ή άλλων μοντέλων, τα οποία μέχρι την επόμενη θητεία μας δεν θα έχουν βρει ρυθμό του 65% σήμερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Αναθεώρηση του τρόπου κατανομής και του ύψους της ΣΑΤΑ που κατέστη φιλοδώρημα. Να την αντικαταστήσουμε προτείνω, με ένα νέο έσοδο που θα χρηματοδοτεί και δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Διοχέτευση απευθείας στους δήμους ποσοστού επί του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων(ΠΔΕ) που σήμερα το διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Περιφέρειες, σε έργα που κάνουν στους Δήμους, ώστε να είναι οι Δήμοι αυτοί που θα εκτελούν τα έργα τοπικού χαρακτήρα στη βάση των πραγματικών αναγκών.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μας φέρει αντιμέτωπους ως Δήμους με ένα ενεργειακό κόστος που θα αφορά αφενός τις υποδομές μας και αφετέρου τους συνδημότες μας. Για τις υποδομές η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αφορά αντλιοστάσια, οδοφωτισμό αλλά και τα λειτουργικά κόστη των σχολικών μονάδων, δηλ. ένα πρόσθετο κόστος που επ’ ουδενί δε μπορεί να μετακυλιστεί στους συμπολίτες μας μέσω των λογαριασμών καθαριότητας-οδοφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης. Πρέπει να αναληφθεί από την πολιτεία πρωτοβουλία για την κάλυψη αυτού του κόστους, ώστε να μην επιβαρύνει ούτε τους Δήμους, ούτε τους πολίτες. Να προβλεφθεί επίσης, η κάλυψη του επιπλέον κόστους θέρμανσης στα σχολεία των ορεινών περιοχών.
Σε σχέση με την ενεργειακή φτώχεια, ένα θέμα που θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα και για το οποίο δε μιλά κανείς, προτείνουμε με απευθείας χρηματοδότηση προς τους Δήμους, να υπάρξει επιτάχυνση της σύστασης και λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων, όπως αυτές θεσπίζονται μέσω του Νόμου 4513/2018,και η δυνατότητα σε ΟΤΑ, πολίτες, κοινωνικούς φορείς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί και ταυτόχρονα καταναλωτές ενέργειας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”
Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των κατατεθειμένων προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ώστε να εκδοθούν εντός του επόμενου διαστήματος οι αποφάσεις ένταξης των έργων.
Απαραίτητη είναι η ενίσχυση του προγράμματος με πόρους που θα κατευθυνθούν στην αγροτική οδοποιία, η οποία για την Ήπειρο είναι εξαιρετικά σημαντική.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ-ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Συνεχίζοντας στο θέμα των χρηματοδοτήσεων, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αναρωτιέμαι γιατί ενώ είμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη υλοποίησής τους, το τοπίο είναι τόσο θολό; Τι δεν κάναμε καλά; Γιατί οι Δήμοι πάντα είμαστε φτωχοί συγγενείς, αναρωτηθήκαμε; Δεν είναι το πρώτο ΕΣΠΑ. Μάλλον εδώ θα πρέπει να φωνάξουμε πιο δυνατά, θα πρέπει να πιέσουμε περισσότερο και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερο.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άπαξ δια παντός ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων (καθαριότητα, ανακύκλωση, επεξεργασία και διαχείριση απορριμμάτων) ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη των Δήμων, γιατί πολλοί ψίθυροι υπάρχουν, αρκετό μπέρδεμα γίνεται σε κάποιες περιφέρειες της χώρας για το ποιος πρέπει να κάνει τι, και βέβαια θα πρέπει οριζόντια από το κράτος να ενισχυθούν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων σε Δήμους της Ηπείρου και σε ακριτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειάς μας σε συνδυασμό και με το κλείσιμο ή την μη λειτουργία Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων στους μικρούς και ιδιαίτερα παραμεθόριους Δήμους σε μια περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης που οδηγούν άμεσα σε οικονομικό μαρασμό και πλήττουν τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και την όποια ανάπτυξη υπάρχει, την στιγμή που χρειάζεται ενίσχυση.
Επαναφέρουμε λοιπόν, την απόφαση της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για τη διατήρηση ενός τραπεζικού καταστήματος σε κάθε Δήμο και την διεκδίκηση του αιτήματός μας με την ΚΕΔΕ.
Επιπλέον έθεσε και τα ζητήματα των οδικών αξόνων:
«Επειδή κανενός είδους ανάπτυξη δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υποδομές και στην Ήπειρο υπάρχει ακόμα υστέρηση σε κάποια μεγάλα έργα, ζητάμε τη δρομολόγηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης των εξής έργων:
1. Οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακκαβιά, μια διεκδίκηση κοινή με τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Πελοπόννησο, καθώς πρόκειται για το βόρειο άκρο του λεγόμενου Δυτικού Οδικού Άξονα
2.Σύνδεση Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και στη συνέχεια η σύνδεση αυτής με το Μαυρομάτι, στο παραλιακό μέτωπο».
Related Posts
-
-
8 Νοεμβρίου 2024 Δημοτικές και περιφερειακές αρχές από την πρώτη Κυριακή
-
12 Οκτωβρίου 2024 Σύγχρονες προσεγγίσεις στην Αλλεργιολογία
-
-
27 Σεπτεμβρίου 2024 Συμβολή στην τεχνική υποστήριξη των δήμων
-
27 Σεπτεμβρίου 2024 Μία ψηφιακή πλατφόρμα στην υπηρεσία της διαβούλευσης
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.614)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(504)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.194)
- Εκδηλώσεις(1.571)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.932)
Αρθρογραφία
Είσοδος